Márquez behaalt pole position op Aragón voor Quartararó en Viñales

4
Marc Márquez - MotorLand Aragón | foto© Randy van Maasdijk

Marc Márquez heeft zaterdagmiddag in de tweede kwalificatiesessie op overtuigende wijze pole position behaald voor Fabio Quartararó en Maverick Viñales. De Repsol Honda coureur reed al vroeg in de sessie de snelste rondetijd die de rest van de sessie niet meer in gevaar zou komen.

Zaterdagmiddag om 13:30 uur ging de half uur durende vierde vrije training voor de MotoGP klasse van start op het MotorLand Aragón met aansluitend beide vijftien minuten durende kwalificatiesessies. Na veel regen gedurende de nacht en een bewolkte ochtend scheen de zon nu fel en bedroeg de buitentemperatuur zo’n 27°C.

FP4
Doordat de coureurs 45 minuten bruikbare rijtijd waren misgelopen in FP3, waar de baan begon op te drogen maar er nog niet met slicks gereden kon worden, was deze vierde vrije training van cruciaal belang met het oog op de wedstrijd. Er werd flink geëxperimenteerd met de verschillende bandencompounds waarbij het erop leek dat Marc Márquez zal racen met een harde voorband en een soft-compound achterband terwijl het grootste deel van de coureurs de medium-compound voorband en harde achterband prefereert.

Halverwege was Márquez veruit het snelst en meest constant terwijl ook Alex Rins en Jack Miller veelbelovende constante ronden lieten zien. Fabio Quartararó, Franco Morbidelli, Maverick Viñales, Valentino Rossi en Andrea Dovizioso behoorden ook tot de snellere coureurs.

Niet lang daarna ging het mis voor twee Spanjaarden. Pol Espargaró maakte bij het uitkomen van bocht 9 een flinke crash mee en kwam door middel van een high-sider hard ten val. Het leek erop dat de klap werd opgevangen met zijn pols waarna hij op een brancard werd afgevoerd naar het medical centre. Later zou blijken dat hij een breuk had opgelopen en de rest van het weekend niet meer in actie zal komen.

De andere Spanjaard die onderuit ging was Joan Mir. De Spanjaard verloor de voorkant van zijn Suzuki bij het ingaan van bocht 2 waarbij altijd sprake is van een relatief koude rechterkant van de band. Mir zelf schoof zonder al te grote problemen de grindbak in maar zijn GSX-RR liep flinke schade op.

Het was zichtbaar dat Márquez wel flink aan het pushen was en het niet zomaar allemaal cadeau kreeg aangezien zijn Honda hem een aantal keer behoorlijk opschudde. Uiteindelijk reed hij met een 1’48.246 de snelste rondetijd voor Viñales en Quartararó met verder Rins, Miller, Morbidelli, Rossi, Dovizioso, Mir en Alex Espargaró in de top tien.

Q1
De coureurs die na de twee droge trainingen op vrijdag buiten de top tien geklasseerd stonden kwamen nu in actie voor de eerste kwalificatiesessie met het doel om alsnog een plaats te bemachtigen in deze belangrijke Q2. Het was een spannende sessie waarbij Franco Morbidelli uiteindelijk met een 1’48.292 de snelste tijd klokte voor landgenoot Andrea Iannone waardoor het tweetal verder mocht naar Q2. Het zou voor het eerst in lange tijd zijn dat beide Aprilia’s te zien waren in Q2 en het was een indrukwekkende prestatie van de Italiaan aangezien hij vorige week zijn thuisrace op Misano nog liet schieten vanwege een blessure.

Alex Rins, afkomstig uit Alcañiz slechts enkele kilometers van het MotorLand Aragón vandaan, stelde teleur en kwam niet verder dan de derde tijd wat hem de dertiende startplaats oplevert. Takaaki Nakagami klokte de vierde tijd voor de wederom teleurstellende Danilo Petrucci en diens landgenoot Pecco Bagnaia Daarachter maakten Miguel Oliveira, Tito Rabat, Mika Kallio en de nog steeds geblesseerde Jorge Lorenzo de top tien compleet.

Q2
De twaalf snelste MotoGP coureurs gingen vervolgens de baan op voor deze tweede kwalificatiesessie. Het leek er voorafgaand al op dat het voor de coureurs, niet luisterend naar de naam Marc Márquez, meer een strijd was voor de tweede plaats aangezien de Spanjaard het hele weekend al veruit het snelst is.

Dit bleek dat ook in de eerste run waarmee Márquez ruim 0,7 seconde sneller was dan Fabio Quartararó en Jack Miller. Ook Maverick Viñales, Aleix Espargaró en Joan Mir waren op dat moment snel voordat de pitbox werd opgezocht voor een nieuwe set banden.

Márquez scherpte zijn rondetijd met enkele honderdsten aan maar het was al genoeg. Met een 1’47.009 behaalde de Spanjaard de 89e pole position van zijn carrière in het weekend waarin hij zijn 200e race zal rijden. Quartararó liet wederom een indrukwekkende prestatie zien door zich als tweede te kwalificeren met Viñales daarachter op de derde plaats. Miller reed een keurige vierde tijd voor Aprilia coureur Aleix Espargaró daarachter op de vijfde positie. Rossi klokte de zesde tijd met daarachter Crutchlow, Morbidelli, Mir en Dovizioso in de top tien.

De MotoGP race over 23 ronden op MotorLand Aragón gaat zondagmiddag al om 13:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premio Michelin de Aragon:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App