Marc Márquez heeft zaterdagmiddag in de tweede kwalificatiesessie voor de MotoGP klasse op Silverstone de zestigste pole position van zijn carrière behaald. Op het zonnige Engelse circuit was de Spanjaard in de uiterste slotfase van de spectaculaire sessie het snelst voor Valentino Rossi en Jack Miller.

Zaterdagmiddag om 13:30 uur lokale tijd, 14:30 uur Nederlandse tijd ging de vierde vrije training voor de MotoGP klasse van start op Silverstone met aansluitend beide vijftien minuten durende kwalificatiesessies. Het was behoorlijk warm op het Engelse circuit met een buitentemperatuur van zo’n 28°C en een asfalttemperatuur van ruim boven de 40°C.

FP4
In de halfuur durende vierde vrije training hadden de coureurs nog eens uitgebreid de kans om de verschillende bandencompounds te evalueren en hun set-up te verbeteren. Vanwege de hoge temperaturen lieten veel coureurs een hard-compound voor- of achterband monteren en in sommige gevallen zelfs een hard-hard combinatie. Echter leek het erop dat alle drie bandensoorten geschikt waren voor de race aangezien de medium-compound achterband ook veelvuldig gebruikt werd en een enkeling zelfs de soft-compound liet monteren.

Een vroege crash was er voor Karel Abraham. De Tsjech maakt een dramatisch weekend mee en ging onderuit in bocht 16 (Brooklands) waardoor de teller dit weekend al op drie staat.

Halverwege de sessie had Marc Márquez de snelste rondetijd in handen voor Alex Rins en Fabio Quartararó. Ook Maverick Viñales, Andrea Dovizioso en Franco Morbidelli lieten goede rondetijden noteren terwijl Valentino Rossi vooralsnog problemen leek te hebben met de voorkant van zijn Yamaha YZR-M1.

Uiteindelijk wist Márquez in de slotfase een flinke stempel op de sessie te drukken en met een 1’59.327 de snelste rondetijd te rijden. Ongeveer een halve seconde daarachter noteerde Petronas Yamaha SRT coureur Quartararó de tweede tijd voor Monster Energy Yamaha coureurs Viñales en Rossi. De vijfde tijd kwam op naam van Andrea Dovizioso met daarachter Alex Rins, Pol Espargaró, thuisrijder Cal Crutchlow, Franco Morbidelli en Miguel Oliveira.

Na het vallen van de vlag kreeg Dovizioso te maken met een technisch probleem. Ter hoogte van de Hangar Straight schoot zijn Ducati in een soort ‘safety mode’ om ervoor te zorgen dat het blok geen schade oploopt en moest de Italiaan deze noodgedwongen naast de baan parkeren. Omdat Dovizioso deel moest nemen aan Q1 was het zaak om zo snel mogelijk terug te keren en ook had hij nu dus maar de beschikking over één Desmocedici GP19.

Q1
De coureurs die na de eerste drie vrije trainingen buiten de top tien geklasseerd stonden moesten nu van start in de vijftien minuten durende eerste kwalificatiesessie. Na de eerste run hadden, enigszins volgens verwachting, Alex Rins en Dovizioso de eerste twee plaatsen in handen. Kort daarachter hadden KTM coureurs Pol Espargaró en Miguel Oliveira de derde en vierde tijd in handen voor de Italianen Pecco Bagnaia en Andrea Iannone.

De coureurs kwamen naar binnen voor een nieuwe achterband om wederom de aanval in te zetten op de eerste twee plaatsen. Zowel Dovizioso als Rins wisten hun tijd nog eens aan te scherpen waardoor zij veilig waren. De Italiaan reed met een 1’58.944 de snelste tijd voor Rins waardoor zij verder konden naar Q2, kort daarachter waren Red Bull KTM Factory Racing coureurs Pol Espargaró en Johann Zarco die zondagmiddag vanaf de dertiende en veertiende plaats mogen starten. Verder eindigden Miguel Oliveira, Tito Rabat, Andrea Iannone, Pecco Bagnaia, Sylvain Guintoli en Hafizh Syahrin in de top tien. De nog steeds flink geblesseerde Jorge Lorenzo kwam naar de elfde tijd wat hem de 21e startplaats oplevert.

Q2
De twaalf snelste MotoGP coureurs lieten er geen gras over groeien en reden meteen zeer verdienstelijk rondetijden. Na de eerste run was het Fabio Quartararó met een 1’58.612 waarmee hij de voorlopige pole position in handen had, slechts 0,055 seconde voor Marc Márquez. Maverick Viñales was op dat moment derde voor Cal Crutchlow en Franco Morbidelli.

De coureurs kwamen naar binnen voor een nieuwe achterband en in sommige gevallen zelfs een compleet nieuwe set banden om vervolgens een ultieme aanval te plaatsen op pole position.

Opmerkelijk was dat Márquez wachtte totdat Rossi zijn pitbox had verlaten. De Spanjaard wilde graag zien hoe de Italiaan en zijn Yamaha rondgaan op dit circuit maar de veertigjarige coureur liet dit niet zomaar gebeuren. Enkele meters daarvoor reed Jack Miller en ook hij wilde geen sleepje verlenen aan de twee coureurs achter zich waardoor zij alle drie zeer langzaam reden. In de Moto3 klasse resulteert dit vaak in een penalty, de vraag was of Race Direction deze nu ook uit zou gaan delen aan Miller, Rossi en Márquez.

Een grote teleurstelling was er voor het thuispubliek maar voor Crutchlow zelf. De Brit reed een zeer snelle eerste sector maar bij het ingaan van bocht 7 (Stowe) kwam hij ten val wat einde sessie betekende voor de LCR Honda coureur.

Het spektakel zou uiteindelijk plaatsvinden in de slotseconden van de sessie dankzij Rossi, Márquez en Miller. De drie coureurs kwamen met slechts enkele seconden te gaan over start / finish waardoor zij nog één ronde te rijden hadden. Quartararó had geprobeerd om zijn tijd nog aan te scherpen maar slaagde hier niet in dus was het afwachten totdat de rest hun ronde had afgemaakt om te weten of hij op pole position stond.

Rossi reed voorop met Márquez daar niet ver achter. Miller leek de ideale positie te hebben achter de twee rivalen en alle drie coureurs reden de tot dan toe snelle sectortijden. Het kwam aan op de allerlaatste meters en Rossi nam kortstondig pole position in handen. Echter was het Márquez die kort daarachter uiteindelijk een snellere ronde had gereden en op zijn beurt pole position overnam. Miller kwam net tekort in de laatste sector waardoor hij naar de derde tijd kwam.

Het was dus Márquez die met een 1’58.168 de zestigste pole position van zijn carrière behaalde voor Rossi en Miller en daarmee het ronderecord van Silverstone opnieuw verbrak. Achter deze interessante eerste startrij kwalificeerde de enigszins teleurgestelde Quartararó zich als vierde met daarachter Rins en Viñales. Dovizioso kwam naar de zevende tijd met daarachter Morbidelli, Crutchlow en Nakagami in de top tien.

De MotoGP race over 20 ronden gaat zondagmiddag om 14:00 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links GoPro British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App