Jorge Martin heeft op zaterdagmiddag de pole weten te pakken in de kwalificatietraining voor de Moto3 klasse op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. DeSpanjaard wist op het Zuid-Spaanse circuit de snelste rondetijd te rijden voor Philipp Oettl en Fabio di Giannantonio. Livio Loi kwalificeerde zich als 28e.

Op een zeer zonnig en warm Circuito de Jerez Ángel Nieto ging op zaterdagmiddag de kwalificatiesessie voor de Moto3 klasse van start. De coureurs leken enthousiast en gingen allemaal meteen de baan op. Dit zorgde wel voor rommelig begin aangezien de rijders op elkaar wachtten in de hoop een sleepje te kunnen krijgen.

Voor Darryn Binder ging het al vroeg mis aangezien de Red Bull KTM Ajo coureur in bocht 4 hard ten val kwam. De Zuid-Afrikaan maakte contact met de KTM van Livio Loi en crashte op hoge snelheid waardoor de 20-jarige coureur als gevolg met een brancard van de baan werd gehaald. Binder werd vervolgens ter controle naar het medical centre gebracht. Later werd duidelijk dat hij niet fit werd verklaard aangezien zijn linker schouder uit de kom was geschoten en dus niet kan deelnemen aan de rest van het weekend.

Na een kwartier was het Jorge Martin die de voorlopig snelste tijd in handen had voor Andrea Migno en Niccolò Antonelli. Niet veel later waren het op volgorde Fabio di Giannantonio, ondanks een barst in zijn scherm, en Philipp Oettl die onder deze tijd wisten te duiken, waarbij de Duitser maar liefst een halve seconde sneller rond ging dan de rest van het veld.