Zondagochtend waren John McPhee (Moto3), Remy Gardner (Moto2) en Fabio Quartararó (MotoGP) het snelst tijdens de warm-up sessies op Le Mans in Frankrijk. Opnieuw waren de weersomstandigheden verraderlijk met lichte regenval op het Franse circuit.

Zondagochtend werden eerst de twintig minuten durende warm-up sessies verreden voor de drie Grand Prix klassen op het Le Mans Bugatti Circuit in Frankrijk voorafgaand aan de races later op de dag. Bij aanvang van de sessie voor de Moto3 klasse was de baan nog droog maar de eerste druppels vielen al. De voorspellingen zijn dat het vanmiddag vanaf 12:00 begint te regenen, net ná de Moto3 race maar vóór de Moto2 race.

Moto3
Om 08:40 gingen de Moto3 coureurs de baan op om hun warm-up sessie te verreden. Ondanks een aantal druppels kon er met slicks gereden worden en reed polesitter John McPhee in de slotfase van de sessie met een 1’42.841 de snelste tijd voor Sic58 Squadra Corse coureurs Tatsuki Suzuki en Niccolò Antonelli. Raúl Fernandez noteerde de vierde tijd voor de Italianen Andrea Migno, Dennis Foggia en Tony Arbolino. De top tien werd compleet gemaakt door de Spanjaarden Aron Canet, Jaume Masia en Alonso López.

De Moto3 race over 22 ronden gaat om 11:00 uur van start.

Moto2
Vervolgens waren het de Moto2 coureurs die hun warm-up gingen rijden. Terwijl de coureurs pit lane verlieten werden de regenvlaggen gezwaaid en vielen er weer een aantal druppels. Echter was dit niet genoeg om regenbanden te laten monteren waardoor de coureurs gewoon op slicks bleven rijden.

Remy Gardner, die in de openingsronde van de race in Jerez nog hard ten val kwam en daarbij zijn sleutelbeen brak, reed in de slotfase van deze sessie met een 1’37.796 de snelste rondetijd voor Sam Lowes en Andrea Locatelli. Augusto Fernández klokte de vierde tijd voor Tom Lüthi en polesitter Jorge Navarro. Nederlander Bo Bendsneyder reed een keurige zevende rondetijd voor Brad Binder, Enea Bastianini en Iker Lecuona in de top tien. NTS RW Racing GP teamgenoot Steven Odendaal kwam niet verder dan de 25e tijd.

De enige crasher deze sessie was Sam Lowes. De Brit verloor de voorkant van zijn Kalex bij het ingaan van de Chemin Aux Beoufs chicane en ging onderuit maar bleef ongedeerd.

De Moto2 race over 25 ronden gaat om 12:20 uur van start.

MotoGP
Tot slot was het aan de MotoGP klasse om hun twintig minuten durende warm-up sessie te verrijden. Een aantal coureurs besloot om één ronde op regenbanden te rijden om ze daarmee klaar te maken voor eventueel gebruik tijdens te race. Het grootste deel van de rest van de coureurs ging meteen op soft-compound slicks de baan op om te wennen aan de omstandigheden. Ook voerden een aantal coureurs een flag-to-flag procedure uit waarbij ze zeer snel van de ene machine naar de ander machine overstappen.

Halverwege was er een flinke crash voor Joan Mir. De Spanjaard verloor de voorkant van zijn Suzuki bij het ingaan van de Dunlop chicane waarbij de machine flink beschadigd was. Hijzelf bleef ongedeerd.

Even later kwam ook Maverick Viñales ten val. De Spanjaard verloor de voorkant van zijn Yamaha YZR-M1 al heel vroeg bij het ingaan van de Dunlop chicane en schoof op behoorlijke snelheid de grindbak in. De 24-jarige coureur was zichtbaar geschrokken maar kon op eigen benen weglopen.

Vervolgens crashte Mir opnieuw, ditmaal bij het uitkomen van de Chemin Aux Beoufs chicane en ging ook Tito Rabat onderuit bij het ingaan van de Dunlop chicane. Beide coureurs bleven ongedeerd.

De snelste rondetijd werd uiteindelijk gereden door Fabio Quartararó. De publieksfavoriet reed een zeer indrukwekkende warm-up sessie waarbij hij zijn rondetijd constant aan wist te scherpen en weinig hinder leek te hebben van het gladde asfalt. Polesitter Marc Márquez noteerde de tweede tijd voor KTM coureur Pol Espargaró. Cal Crutchlow klokte de vierde tijd voor Maverick Viñales en Andrea Dovizioso met daarachter Franco Morbidelli, Jack Miller, Danilo Petrucci en Valentino Rossi in de top tien.

De MotoGP race over 27 ronden gaat om 14:00 uur van start.

 

Handige links SHARK Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App