Michael Dunlop wint epische eerste Isle of Man TT Supersport race op maandag

6708
Michael Dunlop ter hoogte van de Bungalow - Isle of Man TT | © Adam McMahon

Michael Dunlop heeft maandagochtend een sensationele Supersport TT race gewonnen op het Isle of Man. De Noord-Ier was in fel duel verwikkeld met Dean Harrison waarbij het aankwam op de laatste meters. Dunlop verbrak het ronderecord en won uiteindelijk voor Harrison en Peter Hickman.

Maandagochtend om 10:45 uur lokale tijd, 11:45 uur Nederlandse tijd ging de eerste Supersport race van start op het Isle of Man. Omdat de Sidecar race van zaterdag was toegevoegd aan het programma van maandag werd deze race teruggebracht naar drie ronden. Ondanks wat bewolking waren de omstandigheden goed op het eiland met een volledig droge baan en een buitentemperatuur van zo’n 15°C.

Zoals gebruikelijk vertrok John McGuinness als eerste met het startnummer 1 maar bij het eerste meetpunt in Glen Helen werd al gauw duidelijk dat Michael Dunlop en Dean Harrison in deze race de dienst zouden uitmaken. Dunlop had op dat moment een voorsprong van 1,4 seconde op Harrison en dat werd vergroot naar 2,5 seconden ter hoogte van Ballaugh. Lee Johnston had de derde plaats in handen voor Peter Hickman.

Ter hoogte van de Bungalow in de eerste ronde had Harrison, die overgestapt was van Dunlop naar Metzeler banden, het gat naar Dunlop weer verkleind naar 1,8 seconde. Aan het eind van de eerste ronde was Dunlop de leider voor Harrison met 3,2 seconden verschil maar alle coureurs kwamen naar binnen voor de pitstop. Omdat de race maar drie ronden lang was, was het verplicht om na de eerste ronde al de pitstop te maken zodat er geen groot snelheidsverschil is tussen coureurs die uit de pits komen en coureurs die daar op volle snelheid langs oprijden.

Ter hoogte van het eerste meetpunt in Glen Helen in de tweede ronde had Harrison het verschil naar Dunlop verder teruggebracht naar anderhalve seconde. Tweemaal wist Harrison de marge zelfs onder de seconde te brengen en aan het einde van de tweede ronde was dat 1,1 seconde na 120 kilometer racen. De twee meervoudig TT-winnaars gingen dus de laatste ronde in met minimaal verschil en zouden allebei alles op alles zetten om de overwinning in de wacht te slepen.

Bij Glen Helen was het verschil zelfs teruggebracht naar slechts 0,1 seconde, de spanning op het hele eiland was om te snijden. Ter hoogte van Ballaugh wist Dunlop dat op te krikken naar 0,3 seconde maar bij het derde meetpunt had de Noord-Ier het verschil weten te maken. In Ramsey was het verschil 2,6 seconden en over de Mountain wist Dunlop nog een stapje te maken.

Uiteindelijk kwam Dunlop als winnaar over de streep en reed hij in de laatste ronde een 129.47 mph gemiddeld, daarmee verbrak hij zijn eigen Supersport ronderecord van 2018. Dunlop behaalde zijn twintigste Isle of Man TT overwinning en is daarmee naast zijn oom Joey Dunlop en John McGuinness de enige die twintig TT’s heeft gewonnen. Daarnaast heeft hij nu acht Supersport overwinningen waarmee hij samen met Ian Hutchinson de recordhouder is voor meeste Supersport zeges.

V.l.n.r. Dean Harrison, Michael Dunlop en Peter Hickman | © Isle of Man TT Races

Harrison moest uiteindelijk 5,6 seconden toegeven en werd tweede terwijl er daarachter een bijna even spannend duel plaatsvond voor de derde positie. Deze strijd ging tussen Peter Hickman, Lee Johnston en James Hillier en werd uiteindelijk gewonnen door Hickman waardoor hij weer mee naar het podium mocht. Johnston reed aanvankelijk op de derde plaats maar een langzame pitstop kostte hem veel tijd waardoor hij uiteindelijk vierde werd. Hillier moest genoegen nemen met de vijfde plaats en zal later op de middag niet van start gaan in de Superstock race, naar verluidt heeft dat de maken met het niet voldoen aan het technisch reglement in die klasse.

Jamie Coward werd zesde voor Milenco by Padgett’s Honda coureurs Conor Cummins en Davey Todd. Todd liet in een interview na afloop weten dat hij zich helemaal niet goed voelde nadat hij op zaterdag in de Superbike race opnieuw problemen kreeg met de Dunlop banden. Dominic Herbertson werd negende voor Ian Hutchinson die de top tien compleet maakte.

In de laatste ronde was er een incident op de Mountain en werd de rode vlag gezwaaid voor de coureurs die nog op de baan waren. Op het moment van schrijven (12:50 uur lokale tijd, 13:50 uur Nederlandse tijd) is er nog weinig bekend over wat er gebeurd is. Ook is niet duidelijk of de Sidecar Race 1 en Superstock Race volgens het geplande tijdschema van start zullen gaan.

Update 13:10 – We zijn inmiddels aanbeland op het tijdstip dat de Sidecar race zou moeten beginnen. Dat is nog niet het geval, vooralsnog is er niets duidelijk over het incident.

Update 13:30 – Sidecar Race 1 over twee ronden gaat om 14:15 uur lokale tijd, 15:15 uur Nederlandse tijd van start.

Update 14:00 – De Superstock race is verplaatst naar maandagavond 18:30 uur lokale tijd, 19:30 uur Nederlandse tijd. De Sidecar race gaat zoals eerder vermeld om 14:15 uur lokale tijd van start.

Deze Isle of Man Roadtrip is mede mogelijk gemaakt door:

Handige links Isle of Man TT 2022:

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?