Michael van der Mark behaalde zaterdag in Portimâo een zwaarbevochten derde plaats in de eerste race van de Acerbis Portugese Round. Na de nodige problemen in de vrije trainingen, een moeizaam verlopen kwalificatie knokte de Nederlander zich in de eerste race van het weekend vanaf een tiende plaats op de grid naar een verdienstelijke derde plaats.

Michael van der Mark keek volvertrouwen uit naar het eerste wedstrijdweekend na de lange zomerstop in Portimâo, dit mede vanwege een sterk optreden twee weken geleden tijdens een test op het Autódromo Internacional do Algarve.

Vrijdag tijdens de vrije trainingen bleken de omstandigheden op het Portugese circuit echter totaal anders dan tijdens de test, en dit ondanks dat de temperaturen nagenoeg gelijk waren. Van der Mark kende – net als zijn merkgenoten – met name veel problemen met de voorkant van zijn machine. Zaterdagochtend na drie vrije trainingen zag de Nederlander zijn eigen naam dan ook pas terug op de tiende plaats op de samengevoegde tijdlijsten.

Ook in de kwalificatie verging het de Rotterdammer niet veel beter, hij kwalificeerde zich slechts als tiende voor de zaterdagmiddag te verrijden eerste World Superbike race van het weekend.

 

Niet de startplaats waar Van der Mark vooraf op gehoopt en gerekend had. Maar toen de lichten zaterdagmiddag in Portimâo op groen gingen zagen we een herboren Rotterdammer. De Pata Yamaha WorldSBK Team coureur kende een goede start, wist meteen een aantal plaatsen goed te maken om vervolgens in een duel met Chaz Davies verzeild te raken voor de tweede plaats in de race. In de slotfase moest de Yamaha coureur weliswaar zijn meerdere erkennen in de Ducati coureur, maar gezien de resultaten in de trainingen en kwalificatie een prestatie van formaat.

Michael van der Mark: “Natuurlijk ben ik onwijs tevreden met dit podium. De test hier onlangs was heel erg goed, maar dit is typisch Portimâo; je komt hier een week later en alles is ineens heel anders en niks voelt meer zoals met de test. We waren echt het spoor een beetje bijster tijdens de trainingen. We hebben echt veel dingen geprobeerd maar niets leek te werken. Voorafgaand aan de Superpole kwalificatie was ik het een beetje zat, ik zei tegen het team laat me maar gewoon rijden en dan pakken we aan het eind een kwalificatieband. Dat hebben we gedaan en eigenlijk voelde het toen al een stuk beter. Met de kwalificatieband kwam ik echter een beetje in het verkeer, verloor daar een paar tienden en ja dan sta je meteen een flink aantal plaatsen verder naar achteren. Maar goed, mijn start van de race was goed en ik wist meteen een aantal plaatsen goed te maken. Natuurlijk moet je daar ook een beetje geluk bij hebben en moet je een beetje beuken. Ik kwam achter Chaz Davies terecht en ik besloot hem te blijven volgen zodat we een beetje bij de rest weg konden rijden. Dat lukte maar aan het einde van de race kreeg ik zoveel problemen – met zowel de voor- als achterkant – waardoor ik hem moest laten gaan. Maar we staan op het podium, en gezien het feit dat de vrijdag en zaterdagochtend zo frustrerend verliepen is dit gewoon extreem goed.”

Zondag om 12:00 uur Nederlandse tijd staat de Tissot Superpole race in Portimâo op het programma waarna om 15:00 uur (NL-tijd) Race 2 van start zal gaan.

 

Handige links Acerbis Portuguese Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App