Michael van der Mark vierde in tweede World Superbike race, Rea wint opnieuw

215
mark
Michael van der Mark | foto© Racesport.nl - Jan Timmerman

Michael van der Mark heeft zondagmiddag in de tweede World Superbike race op het TT Circuit Assen de vierde plaats behaald. De Rotterdammer zag Jonathan Rea de winst pakken in zijn 200e WorldSBK start. Tom Sykes en Chaz Davies mochten na afloop eveneens mee naar het podium.

Bij de start nam Fores vanaf pole de leiding in handen met Eugene Laverty en Lorenzo Savadori in zijn kielzog. Vanaf de negende plaats was Jonathan Rea echter snel naar voren gekomen en al in de derde ronde nam hij de eerste positie over. De Kawasaki-coureur nam in zijn slipstream Tom Sykes mee naar de tweede plaats en daarbij profiteerden de groenen optimaal van een knokkende Chaz Davies die maar moeilijk naar voren wist te komen.

Van der Mark kende eveneens een goede start, waarbij hij ronde na ronde de coureurs voor hem wist binnen te hengelen. Halverwege de race had de Rotterdammer zich opgewerkt naar de vierde plaats waar hij de druk bij derde man Davies begon op te voeren. Van der Mark startte met een lichte blessure aan zijn onderarm, opgelopen bij zijn crash op zaterdag, wat hem gaandeweg nog parten speelde.

Voor Marco Melandri was de race op dat moment al voorbij. De Italiaan verloor bij het uitkomen van de Strubben zijn voorkant en gleed onderuit. Hierbij wist de terug gezakte Fores zijn merkgenoot bij Ducati net te ontwijken. Ook Lorenzo Savadori haalde de finish niet nadat de Aprilia-rijder twee ronden later in de Ruskenhoek in de grindbak belandde.

Voorin het veld voerde Sykes de druk hoog op bij Rea, die een andere bandenkeuze had gemaakt. De leider in de stand koos voor een zachtere optie en kreeg daar in de slotfase duidelijk enkele problemen mee. Sykes kon echter nooit een gat vinden om voorbij te steken. Bij het uitkomen van de laatste GT had Sykes meer drive dan Rea, maar kwam hij 0.025 seconden tekort om de winst te pakken.

Davies kon na zijn moeilijke openingsfase geen indruk maken op de twee leiders en op vijf seconden achterstand reed hij de derde plaats naar huis. Ook Van der Mark zag dat een podiumplaats er niet inzat en settelde zodoende voor plaats vier. Dat betekende de beste klassering voor Van der Mark op de Yamaha dit seizoen.

Op de vijfde plaats maakte Alex Lowes de dag voor Yamaha extra goed. De Brit hield Leon Camier, Jordi Torres en Eugene Laverty achter zich. Red Bull Honda duo Nicky Hayden en Stefan Bradl maken de top tien vol.

[vimeolink id=”215403116″]Acerbis Dutch Round: Michael van der Mark – zondag[/vimeolink]