Miguel Oliveira (P2): “Eigenlijk verliep alles gewoon zoals gepland”

1564
Miguel Oliveira - Autodromo Internazionale del Mugello | foto© KTM Images / Polarity Photo

Miguel Oliveira kwam zondagmiddag als tweede over de finish in de MotoGP race op Mugello achter racewinnaar Fabio Quartararó. Na een lastige start van het seizoen was dit het eerste podium van het jaar voor KTM en zelfs de eerste top tien in 2021 voor de Portugees.

Zondagmiddag om 14:00 uur gingen de lichten uit voor de MotoGP race over 23 ronden op het Autodromo Internazionale del Mugello. Een kwartier daarvoor kwamen alle coureurs nog samen op de grid voor een minuut stilte met het Prüstel GP Moto3 team waar Jason Dupasquier voor reed. Rond het middaguur werd bekend dat de Zwitser is overleden aan de gevolgen van de zware crash op zaterdagmiddag in de Moto3 kwalificatie.

Vanaf de zevende plaats op de grid kwam Miguel Oliveira in de eerste ronde al na de vierde plaats achter Pecco Bagnaia, Fabio Quartararó en Johann Zarco. Bagnaia kwam al in de tweede ronde ten val waardoor Oliveira meteen naar een podiumplaats promoveerde.

Naarmate de race vorderde kreeg Johann Zarco wat problemen met zijn banden en viel de Fransman terug. In de vijftiende ronde sloeg Oliveira toe en nam hij de tweede plaats over. Quartararó was niet meer binnen handbereik, de Yamaha coureur had al een voorsprong van een kleine vier seconden.

In de laatste fase van de race kwam Joan Mir nog dichtbij de KTM coureur en leek het een spannend duel te worden. De Portugees maakte echter geen fouten en gaf Mir niet de kans om nog een inhaalactie in te zetten. Oliveira kwam als tweede over de streep achter racewinnaar Quartararó en slechts 0,4 seconde voor Mir. Na afloop was er nog sprake van dat Oliveira een plaats zou moeten inleveren. In de laatste ronde overschreed hij de track limits met enkele centimeters waardoor hij teruggezet zou worden naar de derde plaats. Doordat Mir ook enkele centimeters buiten de baan was gekomen op hetzelfde punt werd voor beide coureurs een straf weggestreept.

Dit was tot nu toe veruit het beste weekend voor KTM. De Oostenrijkse fabrikant had tijdens de test in Jerez, de dag na de race, een nieuwe frame meegebracht en dit viel in de smaak van alle vier KTM coureurs (Oliveira, Binder, Petrucci en Lecuona). Slechts vier weken later waren er dus genoeg frames klaar om iedereen te voorzien van het nieuwe frame dat duidelijk beter werkte met de nieuwe Michelin banden. Daarnaast werkt KTM sinds dit weekend ook samen met een nieuwe fabrikant die race-brandstoffen maakt. Dat bleek ook nog de nodige vermogenswinst op te leveren.

Voor Oliveira was dit het eerste podium sinds de overwinning op Portimão van afgelopen december. Het was ook veruit het beste resultaat van dit seizoen voor de KTM coureur, dit seizoen was hij zelfs nog niet in de top tien geëindigd.

Miguel Oliveira: “Het was een fantastisch weekend voor ons. We hebben ‘stilletjes’ aan onszelf gewerkt en we waren sterk in iedere sessie. De kwalificatie was al vrij goed met een zevende plaats, tot dusver het beste resultaat van het seizoen. Vandaag verliep alles op de best mogelijke manier die ik me voor had kunnen stellen.

Na de start nam ik de derde positie in, in het begin van de race kon ik het tempo van de coureurs voor mij zeker niet volgen. Ik had gekozen voor de hard-compound voorband dus was ik iets voorzichtiger. Die band had tijd nodig om op te warmen voordat ik pas echt kon gaan pushen. Daarna werkte alles heel goed. Ik kon Johann [Zarco] inhalen en gelukkig Joan [Mir] achter mij houden. Het was een mooie race en heb dan ook echt genoten van het rijden vandaag, ook al weten we dat het vandaag een heel lastige opgave was met het slechte nieuws. Nu moeten we deze vorm vasthouden en meenemen naar Barcelona.

We hebben dit weekend vooral aandacht besteed aan de kleinere dingen. Het nieuwe frame geeft ons wat voordeel over langere afstand. Vandaag werkte het prima dus hopelijk brengt dit ons ook dezelfde voordelen op de volgende circuits.”

De MotoGP coureurs zullen komend weekend alweer in actie komen voor de Catalaanse Grand Prix op het Circuit de Barcelona-Catalunya, de zevende race van 2021.

Handige links Gran Premio d’Italia Oakley:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter