Miljoenenstrop voor TT Circuit Assen, voortbestaan niet in gevaar

295
peter-oosterbaan
Peter Oosterbaan (l) en Arjan Bos (r) tijdens de persconferentie | foto© Evert Slager

De uitbraak van het coronavirus heeft ook het TT Circuit Assen keihard geraakt. Een verlies van ongeveer 3,5 miljoen euro en 475 duizend bezoekers minder dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren. Dit zijn de keiharde cijfers van het Drentse circuit, zo bleek dinsdagochtend tijdens een door het circuit belegde persconferentie.

De afgelopen winter werd er op het TT Circuit Assen keihard doorgewerkt. Zo werd het volledige circuit voorzien van een nieuwe asfaltlaag, werd het circuit voorzien van digitale vlaggen (digiflags), werden kurbstones en grindbakken verbeterd, taluds opgewaardeerd en vond er een upgrade plaats van een aantal parkeerplaatsen. Kortom, het TT Circuit Assen was na een investering van ruim 3 miljoen euro klaar voor de start van het 2020 seizoen en het circuit lag en ligt er volgens het TT-bestuur en de directie dan ook zelfs beter bij dan ooit.

De klap kwam dan ook hard aan toen, nog voordat het seizoen was begonnen, de deur op slot moest vanwege de uitbraak van het coronavirus. Even voordat er begin mei weer voor het eerst een aantal activiteiten plaats mochten vinden op de TT Circuit Junior Track werd de pijn pas echt voelbaar toen er een streep ging door de 2020 editie van de Dutch TT, zo bleek dinsdagochtend tijdens een door het TT Circuit Assen belegde ‘corona proof’ persconferentie waar een selecte groep mediavertegenwoordigers voor waren uitgenodigd.

TT Circuit voorzitter Arjan Bos: “We hadden het geld net geïnvesteerd en toen kwam de coronacrisis. De gehele investering van ruim 3 miljoen euro hebben we echter uit eigen middelen kunnen betalen, het resultaat van een goed beleid in de afgelopen jaren waarin we als TT Circuit een financiële buffer hebben op weten te bouwen. Natuurlijk hebben we er flink de ‘p’ in, helemaal vanwege het niet doorgaan van de 90e editie van de Dutch TT. Het voelt wrang, we hadden een gezonde financiële basis opgebouwd, nu worden we vijf jaar terug in de tijd geworpen.”

Dat het TT Circuit financieel vrij gemakkelijk overeind blijft heeft ook te maken met het grote aantal reeds verkochte tickets voor de 2020 editie van de Dutch TT. Die blijven geldig voor volgend jaar. Daardoor zal het circuit hoe dan ook de financiële gevolgen van de coronacrisis ook in 2021 nog merken.

Arjan Bos: “Bijna niemand heeft zijn geld teruggevraagd voor de gekochte kaarten. Hieruit blijkt maar weer eens dat we in Assen een hondstrouw publiek hebben. De optie om de Dutch TT later in het seizoen – na 1 september – te verrijden zonder publiek was voor ons zeker een optie en bespreekbaar. Uiteindelijk gaf promotor Dorna Sports er de voorkeur aan om de 90e editie door te schuiven naar 2021. Het is allemaal in goed overleg gegaan, onze contacten met Dorna zijn de afgelopen tijd heel erg goed geweest.”

Het niet doorgaan van de 90e editie van de Dutch TT van Assen zorgt voor een financiële strop van maar liefst 3,5 miljoen euro (De Dutch TT is goed voor 6 tot 6,5 miljoen van de totale jaaromzet van 14 miljoen euro). Als de 2021 editie van de Dutch TT gewoon onder normale omstandigheden kan worden verreden dan ‘zingt’ het Drentse circuit het wel uit, mocht echter blijken dat er voor juni 2021 nog geen vaccin is en er ook dan nog b.v. zonder de aanwezigheid van publiek gereden moet worden dan wordt het een ander verhaal en zal men een beroep moeten doen op externe financiers.

Arjan Bos: “Dan wordt het inderdaad wel spannend, maar de continuïteit staat voorlopig niet ter discussie. De Dutch TT blijft bestaan, dat is waar we hier als TT-bestuur voor zitten We gaan vooralsnog uit dat we vanaf april 2021 een gewoon raceseizoen kunnen draaien, maar een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de beschikbaarheid van een vaccin.”

Bezoekers
Trekt het TT Circuit Assen jaarlijks ongeveer 580.000 bezoekers, in 2020 zal men het vanwege de uitbraak van het coronavirus moeten doen met ongeveer 105.000 bezoekers. Deze bezoekers komen naar het circuit tijdens de circuitdagen en breedtesport activiteiten die inmiddels weer opgestart zijn. Publieksevenementen zijn sowieso tot 1 september aanstaande niet toegestaan. Wel staan er na 1 september nog de Gamma Racing Days, het IDM en het DTM op het programma, deze evenementen zullen vooralsnog ook zonder publiek verreden worden, al hield TT Circuit Assen directeur Peter Oosterbaan hiervoor nog wel een slag om de arm.

TT Circuit Assen directeur Peter Oosterbaan: “Het TT Circuit is op dit moment helemaal coronaproof en we zijn blij dat er weer activiteiten zijn, weliswaar zonder publiek. Zo hebben we in de paddock alleen al 4 km tape gebruikt om alles goed en veilig in te kunnen delen. Gelukkig kunnen we dit seizoen hierdoor nog 160 dagen activiteiten organiseren, activiteiten als circuitdagen, trainingen etc. Deze zijn echter beperkt toegankelijk waardoor er dit jaar aanzienlijk minder toeschouwers naar het circuit zullen komen – ruim 475.000 minder dan in voorgaande jaren en dat komt natuurlijk door het feit dat publieksevenementen nog niet zijn toegestaan. Dit raakt echter niet alleen het circuit, het blijft niet alleen bij een tekort van 3,5 miljoen voor het TT Circuit Assen, ook de omgeving wordt hierdoor hard geraakt. De spin-off van de Dutch TT is alleen al ruim 100 miljoen euro. Het raakt dus ook de ondernemers in de omgeving van het circuit. Normaalgesproken zitten eind juni alle hotels in de omgeving vol, dat is nu een ander verhaal. Hopelijk gaan veel mensen deze zomer op vakantie in Drenthe.”

Naast het afgelasten van de Dutch TT werd tijdens de persconferentie ook bekendgemaakt dat zowel de Nederlandse ronde van het WorldSBK en het British Superbike Championship dit seizoen definitief niet in Assen zullen worden verreden. Beide evenementen worden net als de Dutch TT doorgeschoven naar 2021.

Vragen
Vragen over bovenstaande persconferentie, stel deze gerust in de Racesport.nl Live Chat welke dinsdagavond 16 juni tussen 20:00 en 21:00 uur te volgen is via racesport.nl YouTube en de Racesport.nl Facebookpagina.

Link: https://youtu.be/mfwAvN-Wo4U
Link: https://www.facebook.com/watch/?v=1166825330319470

In onderstaande video een ronde over het vernieuwde TT Circuit Assen.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App