Jack Miller scoorde zondag op het Phillip Island Grand Prix Circuit zijn vierde podiumfinish van het seizoen. Het eerste MotoGP podium voor een Australische coureur op Phillip Island sinds Casey Stoner in 2012 de Australische MotoGP race op zijn naam schreef.

Hij was er vooraf op gebrand maar zondag tijdens de MotoGP race zag het er lange tijd niet naar uit dat Jack Miller tijdens zijn thuiswedstrijd op het podium zou gaan eindigen. Marc Marquez, Maverick Viñales en Cal Crutchlow gingen als eerste drie coureurs de laatste ronde in terwijl Miller op enige afstand een tweede groep aanvoerde die streed voor de vierde plaats in de race.

Viñales, die lange tijd op kop reed maar in de slotfase Marquez langszij zag komen, leek in de laatste ronde echter geen genoegen te willen met de tweede plaats. De Yamaha coureur plaatste een aanval in bocht 10, nam daarbij iets te veel risico met een flinke schuiver tot gevolg.

Miller zag het gebeuren en hij had direct in de gaten dat deze fout van Viñales hem iets heel moois op kon leveren.

Jack Miller: “Toen ik uit bocht negen kwam, zag ik een stofwolk en mijn hartslag steeg waarschijnlijk ineens naar zo’n beetje 50 slagen per seconde! Ik had zoiets van, ah, nu is de derde plaats dus voor mij. Binnen, binnen, binnen, binnen en toen was het zaak om in de laatste paar bochten de deur goed dicht te houden en te zorgen dat niemand me meer op het laatste rechte stuk kon passeren. Natuurlijk zie je niet graag iemand vallen, vooral niet met nog een paar bochten te gaan, maar het is wat het is.”

Miller had het gevoel dat hij van zijn eerdere fouten op Phillip Island had geleerd, omdat hij zijn harde achterband wilde behouden voor een late aanval. De 24-jarige Pramac Racing coureur toonde zijn ervaring door in de beginfase van de race niet meteen alles op alles te zetten om zijn direct na de start verloren posities weer goed te maken maar vast te houden aan zijn vooraf afgesproken racestrategie, een strategie die zo bleek zijn vruchten af wierp.

Jack Miller: “Ik bleef in eerste instantie achter de mannen rijden. Valentino ging bij de start meteen voluit, pakte zelfs even de leiding maar ik vond dat hij behoorlijk enthousiast was. Niet veel later moest hij het al bekopen zag ik. De in het begin erg enthousiaste Aprilia’s waren de volgende twee die terugvielen en Rins die me al passeerde in de tweede bocht, ging een tiental ronden voluit maar moest het toen ook een beetje bekopen. Dovi reed vervolgens voor me, maar met nog 10 ronden te gaan kwam Pecco me ineens voorbij om ineens het tempo te gaan bepalen. Dit was, laten we zeggen, een extra motivatie voor mij om voet bij stuk te houden omdat ik dacht dat m’n teamgenoot – een jonge beginnende teamgenoot – hier op Phillip Island in ongeveer drie ronden wel even zijn banden op zou branden. Maar dat gebeurde dus niet, hij begon vooraan de groep het tempo op te voeren. Maar gelukkig kon ik in de slotfase, mede omdat ik mijn race goed opgebouwd had, hem en Dovi passeren. En dat leverde me dus uiteindelijk het zo felbegeerde podium op hier voor mijn thuispubliek, mijn eerste maar hopelijk niet mijn laatste.”

Miller bezet met nog twee Grand Prix weekenden voor de boeg de achtste plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Met slechts 12 punten achterstand op de op de zevende plaats staande Rossi zit er misschien nog wel meer in het vat.

 

Handige links Pramac Generac Australian Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App