Mogelijk derde operatie voor Marc Marquez, beslissing voor 01 december

130
marc-marquez
Marc Marquez | foto© Repsol media

Marc Marquez zal mogelijk nog langer uit de roulatie zijn en ook de start van het 2021 MotoGP seizoen moeten missen. Volgens de laatste berichten zal de Spanjaard in samenspraak met zijn werkgever Honda voor 01 december een besluit nemen over een mogelijke derde operatie. Mocht de operatie noodzakelijk zijn dan zal het herstel van de achtvoudig wereldkampioen nog eens vijf maanden extra in beslag nemen.

De geruchten waren er al enige tijd, geruchten over een zeer moeizaam herstel van achtvoudig wereldkampioen Marc Marquez, een blessure die de Repsol Honda Team coureur opliep in juli tijdens het eerste MotoGP weekend van 2020 in het Spaanse Jerez de la Frontera.

Het verhaal is bekend. Na zijn breuk in zijn rechter bovenarm deed Marquez een week later al een poging om terug te keren op de motor. Dit bleek uiteindelijk niet mogelijk, ondanks de moedige inspanningen van de Spanjaard. Vervolgens bleek begin augustus een tweede operatie noodzakelijk om de beschadigde plaat in zijn rechter bovenarm te repareren. Na deze operatie nam Marquez de tijd om te herstellen, maar een comeback in 2020 bleek in tegen de verwachtingen niet mogelijk.

Nadat de eerste verwachting was dat Marquez zijn comeback zou maken in Aragon en later in Valencia doken de eerste geruchten op dat het herstel toch allemaal iets minder voorspoedig verloopt dan aanvankelijk de verwachtingen waren.

Inmiddels is wel al duidelijk dat er achter de schermen een flinke discussie gaande is en dat niet alles koek en ei is aangaande het medische traject dat Marquez heeft doorlopen. Officieel worden er nog geen mededelingen over gedaan, maar het schijnt dat Marquez nog dagelijks veel pijn heeft en dat de botaangroei in zijn bovenarm te wensen over laat. Er zou in medische termen sprake zijn van pseudoartrose.

Pseudoartrose betekent ‘nepgewricht’ en duidt op het niet binnen afzienbare tijd genezen van botbreuken. Een botbreuk groeit niet vast en er ontstaat een vals gewricht. Dit gaat gepaard met hevige pijn en een onnatuurlijke beweeglijkheid op de plaats van de breuk. Pseudoartrose treedt vooral op na breuken in de schacht van lange pijpbeenderen, in boven- en onderarm en boven- en onderbeen.

Het probleem zou zijn ontstaan doordat de behandelende artsen bij de tweede operatie te veel nieuwe schroeven aangebracht hebben naast de afgebroken schroeven die nog aanwezig waren van de eerste operatie en die niet verwijderd konden worden. Met andere woorden, een te grote gatenkaas.

Dr. Costa, de bekende en inmiddels op leeftijd zijn motorsportarts, sprak onlangs al zijn ongenoegen uit over de handelswijze van de Spaanse artsen en beschreef het zelfs als prutswerk. Ook de familie Marquez zou de artsen inmiddels al verweten hebben dat er grove fouten zijn gemaakt en er gaan zelfs al geruchten dat er binnenkort een gerechtelijke procedure gestart gaan worden.

Tijdens het laatste Grand Prix weekend van het seizoen in Portimão wilde Repsol Honda teammanager Alberto Puig nog niet veel kwijt over de huidige situatie omtrent zijn belangrijkste protegé.

Alberto Puig: “Ik kan niets zeggen wat ik niet weet, ik ben geen dokter en ik heb geen glazen bol. Wat we hebben uitgelegd, is natuurlijk gebaseerd op het programma dat we samen met de artsen hebben besloten en hopelijk gaat het goed. Niet alles verloopt zoals verwacht en niet alle wonden genezen zoals je zou willen. We hebben steeds gehoopt dat Marc terug zou komen tijdens het seizoen, we hebben nooit officieel gezegd “tot volgend jaar”. Ik hoop dat ik de komende weken kan zeggen dat Marc weer in topvorm is. Helaas kan ik het op dit moment nog niet zeggen, maar binnenkort hoop ik dat natuurlijk wel te kunnen roepen.”

De doorgaans goed ingelichte Spaanse krant El Pais meldt woensdag 25 november echter dat Marc Marquez en zijn team voor 01 december aanstaande zullen beslissen of de 27-jarige Spanjaard een derde operatie zal ondergaan of niet. Als er nog een operatie nodig is dan komt ook de start van het seizoen 2021 in gevaar, dit vanwege het feit dat een herstel na een dergelijke operatie ongeveer vijf maanden in beslag zal nemen.

Andrea Dovizioso stand-by?
Zal Andrea Dovizioso de afgelopen tijd dan toch echt door Honda benaderd zijn, met deze reden al de andere aanbiedingen om als MotoGP testcoureur aan de slag te kunnen gaan naast zich neergelegd hebben en momenteel in de wachtkamer zitten om in het geval dat de genoemde operatie noodzakelijk blijkt te zijn per direct op te kunnen stappen als vervanger?  Het begint er steeds meer op te lijken…………..