Moto3: Navarro wint, Bendsneyder elfde in Catalunya

67

De Moto3 wedstrijd van de Gran Premi Monster Energy de Catalunya is zondagochtend gewonnen door Jorge Navarro. De Spanjaard kwam als eerste over de finish voor Brad Binder en Enea Bastianini. Bo Bendsneyder finishte op een keurige elfde plaats.

Bij de start was het de vanaf de pole vertrokken Brad Binder die de leiding nam en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Enea Bastianini, Pawi, Jorge Navarro en Niccolo Antonelli.

Bo Bendsneyder die een uitstekende start kende en als elfde de eerste bocht in dook kwam na de eerste ronde als zeventiende door terwijl Lio Loi op dat moment de vierentwintigste plaats innam.

Terwijl er vooraan het veld diverse keren van positie gewisseld werd ging het in het achterveld een aantal keren mis, zo kwamen Alexis Masbou, Stefano Valtulini, Adam Norrodin, Jules Danilo, Maria Herrera en Hiroki Ono allen al in de eerste ronden ten val.

In de zesde ronde ging het ook iets verder voor in het veld mis toen Francesco Bagnaia en Andrea Migno onderuit schoven. Hierdoor viel de grote groep in tweeën en ontstond er een kopgroep van tien rijders. Bendsneyder en Loi profiteerden hier beide van en kwamen vervolgens als veertiende en eenentwintigste door.

Jakub Kornfeil en Antonelli moesten in de negende ronde de overige acht rijders in de kopgroep laten gaan terwijl de groep die streed voor de elfde plaats, met daarin ook Bendsneyder, met rasse schreden dichterbij het tweetal wist te komen.

Halverwege de wedstrijd was het Binder aan de leiding met in zijn kielzog Navarro, Bastianini, Gabriel Rodrigo, Romano Fenati, Nicolo Bulega, Khavrul IdhamPawi en Canet. Op twee seconden volgden Antonelli en Kornfeil terwijl Fabio Quartararo, Fabio Ginantonio, Bendsneyder en Jorge Martin op ruim twee seconden van het duo streed voor de elfde plaats in de race.

Vooraan het veld bleef het ronde na ronde stuivertje wisselen binnen de leidende groep terwijl in de vijftiende ronde Antonelli onderuit schoof in een poging de aansluiting terug te krijgen bij de eerste groep, de groep waarvan hij in de beginfase deel vanuit maakte.

In de zestiende ronde konden ook Canet, Bulega en Pawi het tempo van de leiders niet meer volgen waardoor een kopgroep ontstond van vijf rijders, gevolgd door het genoemde drietal met daarachter op ruim acht seconden de groep Bendsneyder die nu inmiddels streed voor de negende plaats in de wedstrijd. Mir viel in de zeventiende ronde uit laatstgenoemde groep die hierdoor nog slechts uit vijf coureurs.

Een ronde later gaat het in de kopgroep mis als Rodrigo en Binder elkaar raken, beiden komen naast de baan maar weten hun schade beperkt te houden tot ongeveer twee seconden. Vervolgens is het ook Pawi die in de fout gaat en onderuit schuift en even later is de wedstrijd ook definitief over voor Rodrigo die zijn poging om terug te komen bij de leidende groep nu moet bekopen met een crash.

Bij het ingaan van de laatste ronde is het Navarro die een klein gaatje heeft weten te slaan op de rest van het veld terwijl Binder weer aansluiting heeft bij de groep en meteen doorstoot naar de tweede plaats.

Binder doet in de laatste ronde nog een ultieme poging het gaatje naar Navarro dicht te rijden maar komt daarvoor uiteindelijk net tekort. De winst gaat naar Navarro, zijn eerste Moto3 zege in het MotoGP wereldkampioenschap, gevolgd door Binder, Bastianini, Bulega en Canet.

Op ruim twaalf seconden komt Quartararo als eerste van de achtervolgende groep als zevende over de finish gevolgd door Mir, Di Giantonio, Kornfeil en Bendsneyder. Ondanks dat de Nederlander als laatste van de groep over de finish kwam gaan er wel 5 WK punten mee terug naar Nederland, een prestatie van formaat van de Moto3 debutant.

Darry Binder werd op ruime afstand twaalfde voor Juanfran Guevara, Tatsuki Suzuki, John McPhee en Livio Loi die met de zestiende plaats net naast het laatste WK punt greep