MotoGP Shakedown Test Qatar: Stefan Bradl het snelst

5473
stefan-bradl
Stefan Bradl | foto© Honda Racing

De kop is eraf, de MotoGP Shakedown Test van 2021 zit erop. Op een winderig Losail International Circuit kwamen vrijdag twaalf coureurs, te weten de MotoGP testcoureurs, de drie MotoGP debutanten en Aprilia coureur Lorenzo Savadori, in actie. Honda MotoGP testcoureur Stefan Bradl was het snelst gevolgd door de Yamaha MotoGP testcoureurs Cal Crutchlow en MotoGP debutant Enea Bastianini.

Nadat vrijdagmiddag om 12:00 uur de lichten in Qatar op groen gingen en we eindelijk de eerste MotoGP machines in 2021 konden horen brullen bleef het stil op het Losail International Circuit. Sinds vrijdagochtend blies er een harde wind over het circuit, een harde wind die het nodige stof deed opwaaien op het in de woestijn gelegen circuit.

Het eerste uur was er dan ook nagenoeg geen actie op de baan, puur vanwege het feit dat de omstandigheden te gevaarlijk waren. Toen de actie langzaam op gang kwam nadat de wind enigszins was gaan liggen ontstond er vervolgens nog kort een rode vlag situatie vanwege een door de wind kapotgeslagen en lek geraakte airfence.

Na een voorzichtig begin, met rondetijden van boven de twee minuten grens, gingen vervolgens de rondetijden gestaag naar beneden en was het al snel Honda MotoGP testcoureur Stefan Bradl die de lijst aanvoerde met in zijn kielzog Cal Crutchlow die deze dag zijn debuut maakt als Yamaha MotoGP testcoureur.

Een uur voor het einde van de dag waren het Bradl en Crutchlow die hun rondetijden aangescherpt hadden tot een tijd van in de 1’56. Een half uur voor het einde van de dag ging Bradl er echter nog een keer goed voor zitten, de Duitser scherpte zijn tot op dat moment eigen snelste rondetijd van de dag aan tot een rondetijd van 1’55.614, een tijd waarmee hij uiteindelijk bij het vallen van de vlag de lijst aanvoerde.

Om een vergelijk te maken, de snelste rondetijd een jaar geleden tijdens de Official MotoGP Test in Qatar was een 1’53.858 gereden door Maverick Viñales.

De snelste rondetijd van Bradl tijdens deze eerste dag is dus nog ver van de rondetijden die we de komende vijf testdagen kunnen en mogen verwachten op het Losail International Circuit.

Achter Bradl noteerde Cal Crutchlow tijdens zijn eerste dag in dienst van Yamaha als MotoGP testcoureur de tweede rondetijd van de dag gevolgd door MotoGP debutant Enea Bastianini, die vanwege een ‘foute’ coronatest in Italië pas laat in Qatar aankwam en pas in de loop van de middag op het circuit aankwam, Michele Pirro en de Yamaha met T3 op de kuip (het is een beetje onduidelijk, Yamaha zet namelijk drie machines in met T1, T2 en T3 op de kuip terwijl Crutchlow, Nakasuga en Nozane gedurende de dag steeds van machines wisselen).

De zevende rondetijd werd vrijdag op de klok gezet door Aprilia Racing Team Gresini coureur Lorenzo Savadori gevolgd door MotoGP debutant Luca Marini, Suzuki MotoGP testcoureur Sylvain Guintoli, de dit seizoen eveneens in de MotoGP klasse debuterende Jorge Martin die gedurende de dag een schuiver meemaakte en Suzuki MotoGP testcoureur Takuya Tsuda.

Aleix Espargaró, wel gerechtigd om te rijden en wel vermeld op de deelnemerslijst voor vandaag, besloot binnen te blijven en geen risico te nemen op deze winderige eerste testdag van 2021.

Zaterdag en zondag komen ook de reguliere MotoGP coureurs zich melden bij de MotoGP testcoureurs en MotoGP debutanten. Ook tijdens deze twee MotoGP testdag is er actie op de baan van 12:00 tot 19:00 uur Nederlandse tijd.

Handige links Official MotoGP Test Qatar 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter