Fabio Quartararo heeft maandag in Brno de snelste rondetijd laten noteren tijdens de Official MotoGP Test. De Fransman was het snelst voor zijn Yamaha merkgenoten Maverick Viñales en Franco Morbidelli.

Een dag na afloop van de Monster Energy Grand Prix České republiky kwamen de MotoGP coureurs nogmaals in actie op Automotodrom Brno tijdens een officiële MotoGP testdag.

Voor de officiële MotoGP fabrieksteams stond de dag in het teken van een groot aantal nieuwe updates terwijl de overige teams zich met name concentreerden op het verbeteren van de set-up van hun bestaande machines.

Vele ogen waren er tijdens deze dag gericht op het Monster Energy Yamaha MotoGP Team duo Valentino Rossi en Maverick Viñales aangezien zijn de kans kregen om de door Yamaha meegebrachte 2020 versie van de M1 voor het eerste aan de tand te mogen voelen.

Ondanks een korte regenbui rond de klok van 14:00 uur – veel teams namen rond die tijd van de gelegenheid gebruik om te gaan lunchen – kon er de gehele dag naar hartenlust getest worden.

In het laatste deel van de dag werd de sessie nog korte tijd onderbroken vanwege een crash van Joan Mir. De Suzuki coureurs werd na de crash per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis van Brno maar de eerste berichten zijn dat de Spanjaard geen noemenswaardige verwondingen heeft overgehouden aan de crash.

Bij het vallen van de finishvlag om 18:00 uur was het Fabio Quartararo die met een snelste rondetijd van 1’55.616 de lijst aanvoerde. De Fransman liet deze tijd al eerder op de dag noteren maar in de laatste minuten kwam er nog een waar Yamaha offensief toen zowel Viñales, Franco Morbidelli als ook Rossi – die op dat moment nog ver buiten de top tien stond – nog een aantal verwoede pogingen deden om hun merkgenoot van de eerste plaats op de lijst te verdrijven. Dit leek ook een aantal keren te lukken – gezien de verschillende rode sector tijden – maar ondanks dat men alle drie hun eigen tot dan toe snelste rondetijd wel wist aan te scherpen bleef de snelste rondetijd van Quartararo buiten bereik.

Quartararo bleef dus het snelst op 0,012 seconde gevolgd door Viñales en in de slotfase naar de derde plaats gekomen Morbidelli.

Alex Rins sloot de dag af als vierde voor Cal Crutchlow, en Rossi – die volgens onze info als enige Yamaha coureur gedurende de dag een aantal keren op de 2020 versie van de M1 onderweg was – die in de allerlaatste minuut uiteindelijk naar de zesde plaats op de lijst wist te komen.

De gecrashte Mir, Marc Marquez, Francesco Bagnaia en Danilo Petrucci completeerden de top tien.