MotoGP Test Sepang: Bagnaia het snelst, Martin en Bastianini completeren volledige Ducati GP24 top drie

4570
francesco-bagnaia
Francesco Bagnaia | foto© Ducati Corse

Francesco Bagnaia heeft de eerste MotoGP test van 2024, de 2024 MotoGP Sepang Official Test op het Sepang International Circuit als snelste coureur afgesloten. De Ducati coureur was het snelst voor Jorge Martin en teamgenoot Enea Bastianini.

Als we kunnen spreken van een vliegende start tijdens een MotoGP testdag dan kunnen we rustig stellen dat de derde en afsluitende dag van de 2024 MotoGP Sepang Official Test in dit rijtje thuishoort.

Nadat donderdagochtend om 10:00 uur op het Sepang International Circuit op groen stonden was het meteen een drukte van belang op de baan, mede vanwege de wetenschap dat het wel eens een ingekorte slotdag kon gaan worden vanwege de voorspelde regen maar zeker ook vanwege de koelere temperaturen in vergelijking met de twee voorgaande dagen.

Het duurde dan ook niet lang of het eerste vuurwerk was al daar. De ene na de andere coureurs wist meteen al in het eerste half uur zijn eigen snelst gereden rondetijd van de eerste twee dagen te verbeteren. Na precies een half uur was daar Francesco Bagnaia die niet alleen onder de snelste rondetijd van de eerste twee dagen wist te duiken maar tevens als eerste MotoGP coureur ooit een rondetijd van in de 1’56 op de klok wist te zetten.

Terwijl Joan Mir net voor het verstrijken van het eerste uur onderuit schoof in de laatste bocht voor start en finish (Rider OK), zagen we dat ook Jorge Martin, Enea Bastianini en Alex Marquez het voorbeeld van de regerend MotoGP wereldkampioen volgden, zij wisten zich ook te melden bij de 1’56 club.

Na ruim een uur ging de timeattack storm iets liggen en keerde de rust terug op de baan. De daaropvolgende paar uur bleef het angstvallig rustig op de baan. Incidenteel was er wel iemand op de baan te vinden maar een beetje vreemd gezien de steeds donker wordende lucht, de naderende donkere wolken en met de voorspelde regen op komst.

De actie kwam vervolgens langzaam weer op gang. Veel langere runs op gebruikte banden zorgde dan wel voor de nodige actie, maar de snelle rondetijden van het eerste uur bleven voor eenieder vooralsnog buiten bereik.

Veel coureurs simuleerden een negen ronden tellende Sprint. Zo zagen we Aleix Espargaró en ook Pedro Acosta een hele sterke Sprint simulatie rijden, het tweetal was respectievelijk zeven en zes seconden sneller dan de winnende Sprint tijd tijdens de 2023 editie van de Maleisische Grand Prix. Maar niet veel later was daar Francesco Bagnaia die er nog even een schepje bovenop deed en nog een klap sneller was. Kortom genoeg stof om na afloop over verder te praten.

Halverwege de dag stond Bagnaia met zijn snelle rondetijd gereden in het eerste uur van de dag dan ook nog steeds fier bovenaan de lijst voor Martin, Bastianini, Alex Marquez en Espargaró.

Tijdens de eerste twee dagen werd er halverwege de dag een lunchpauze ingelast, maar gezien de verwachte regen later op de dag besloten een groot aantal teams de lunch te laten schieten en door te gaan met hun testprogramma.

De verwachte regen bleef echter vooralsnog uit en terwijl een groot deel van de deelnemers zich bleven concentreren op de langere runs en het rijden op gebruikte banden veranderde er nog steeds weinig op de tijdlijst en was het de grote vraag of er aan het einde van de dag nog een aantal time attacks zouden komen. Eén ding was met nog ongeveer twee uur te gaan wel duidelijk, niet iedereen zou meer een time attack gaan doen want enkele teams en hun coureurs besloten het tijdens deze derde en afsluitende al vroegtijdig voor gezien te houden en in te gaan pakken.

Ook in het laatste uur bleef het droog maar ondanks dat een aantal coureurs nog een poging leek te wagen om een snellere rondetijd op de klok te zetten slaagde niemand meer echt in  zijn opzet, dit waarschijnlijk mede ook omdat de baancondities minder goed waren dan eerder op de dag. Brad Binder wist in de slotfase zijn eigen snelste rondetijd dan nog wel iets aan te scherpen en naar de zevende plaats op de tijdlijst te komen maar een echte verbetering waar hij een dag eerder nog op hintte zat er helaas niet meer in. Marco Bezzecchi wist het voorbeeld van Binder te volgen en zijn eigen rondetijd ook nog iets aan te scherpen, iets dat hij een ronde later echter wel moest bekopen met een crash in bocht vijf en het einde betekende van een lastige derde en afsluitende testdag., Fabio

Na drie volledige droge testdagen in Sepang – alleen dit al is bijna een unicum – is het dus Bagnaia die later op de dag met een snelste rondetijd van 1’56.682 achter zijn naam als snelste van het veld het Sepang International Circuit verlaat. Een meer dan indrukwekkende snelle rondetijd, ver beneden het bestaande ronderecord en een fractie sneller dan Martin en Bastianini. Deze uitslag betekende tevens dat de drie nieuwe Ducati GP24 motoren meteen bij hun debuut op het circuit ook de eerste drie plaatsen op de tijdlijst in mochten nemen.

De vierde rondetijd is voor Alex Marquez die daarmee de snelste coureur werd op een GP23 en zorgde voor de vierde Ducati in de top vier. De vijfde tijd kwam op naam van Aleix Espargaró gevolgd door Marc Marquez, Brad Binder, Fabio Di Giannantonio, Pedro Acosta en Joan Mir.

Rondetijden top vijf derde dag:

  1. Francesco Bagnaia, Ducati 1’56.682
  2. Jorge Martin, Ducati 1’56.854
  3. Enea Bastianini, Ducati 1’56.915
  4. Alex Marquez, Ducati 1’56938
  5. Aleix Espargaró, Aprilia 1’57.091

Alle volledige uitslagen per dag en gecombineerd:

Meer details van deze derde en afsluitende testdag zijn na te lezen in het Liveblog: Live updates Dag 3 MotoGP Test Sepang

 

 

Handige links 2024 MotoGP Sepang Official Test:

Tijdschema en volledige uitslagen
FotoverslagVolg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube   Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.