MotoGP top-3 over eerste dag Texaanse Grand Prix

6
maverick-vinales
Maverick Viñales & Valentino Rossi | foto© Yamaha Racing

De eerste dag van de Red Bull Grand Grix of the Americas zit erop. Op het hobbelige Texaanse asfalt was het vrijdag Maverick Viñales die snelste tijd wist te noteren. Hij hield Marc Marquez en Valentino Rossi achter zich.

Met de voorspelde regen van zaterdag kon deze uitslag wel eens heel belangrijk zijn. Lees hieronder wat de top-3 van de MotoGP te zeggen had over de eerste testdag.

Maverick Viñales – Monster Energy Yamaha (1e): “Ik denk dat het vandaag erg belangrijk is geweest dat we aan de basis set-up hebben gewerkt, want in Argentinië kwamen we wat dingen tegen die we niet konden begrijpen. Vandaag hebben we echter in de goede richting gewerkt. Ik probeerde direct in mijn eerste ronden competitief te zijn, maar we moeten ons nog altijd verbeteren. Ik moet in de eerste ronden wat meer met precisie rijden en ik heb nog wat meer grip nodig, vooral aan de achterkant. Ik voel nog niet dat ik op mijn best ben. Het is wel belangrijk dat ik vandaag aan de top ben geëindigd, want ik verwacht dat het zaterdag gaat regenen. De baan is erg hobbelig. Toen ik aan het pushen was maakte ik een grote zijwaartse slide en eerlijk gezegd had ik geluk dat ik er niet met een grote highsider af ging. Op dat moment voelde het wel cool. Voor de kwalificatie verwacht ik snel te zijn, ook al gaat het regenen. Ik heb een goed gevoel met de motor en als je zo’n gevoel hebt dan maken de condities van de baan niet uit.”

Marc Marquez – Repsol Honda (2e):“Het zat niet allemaal mee vandaag. Het circuit is veel veranderd sinds vorig jaar en het is erg hobbelig. Daar moeten we ons aan aanpassen. We hadden meerdere punten waarop we ons moesten verbeteren. Deze baan heeft veel bochten in de eerste versnelling en dat hebben we dit seizoen nog niet veel gehad. Daar moeten we de elektronica op aanpassen. Bij het ingaan en uitkomen van de langzame bochten verliezen we veel.  Het ritme en de snelheid is er wel, dus daar zijn we blij mee. We hebben zelfs een zachte achterband gestoken om te proberen een goede rondetijd neer te zetten. Al met al wat het een productieve dag en we hebben gedaan wat we moesten doen. Natuurlijk hebben we dit weekend ook Nicky Hayden in onze gedachten en houden we de herinnering aan een groot kampioen levend.”

Valentino Rossi – Monster Energy Yamaha – (3e):“Vandaag was geen slechte dag, vooral de derde tijd is erg goed. Ik reed een goede ronde die belangrijk was om in de top-10 te eindigen. We hebben nog wel wat problemen met de racesnelheid, want ik ben nog niet fantastisch op de wedstrijdband. We moeten nog meer werken aan de balans van de motor. Voor een eerste dag zijn we echter zeer positief gestemd. De weersvoorspellingen voor morgen lijken slecht, maar we hopen dat die voorspellingen verkeerd zijn. Als het morgen wel regent dan beginnen we weer op nul. we zullen een de omstandigheden goed moeten begrijpen en we moeten een goede setting voor de natte baan vinden, maar ik hoop dat we op zondag gewoon een droge race hebben.”

 

Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App