Dani Pedrosa is bezig aan zijn laatste seizoen als MotoGP coureur. Dit nieuws heeft de Spanjaard donderdagmiddag tijdens een speciale persconferentie voorafgaand aan de Pramac Motorrad Grand Prix Deutschland op de Sachsenring bekend gemaakt.

Na 18 seizoenen actief te zijn geweest als coureur binnen het MotoGP wereldkampioenschap houdt Dani Pedrosa het na dit seizoen definitief voor gezien. Nadat onlangs al bekend werd dat er na dit seizoen geen plaats meer was voor de Spanjaard binnen het Repsol Honda Team leek de inmiddels 32-jarige coureur onderdak te hebben gevonden bij het nieuw te vormen SIC Yamaha MotoGP Team.

Donderdagmiddag tijdens een speciaal belegde persconferentie maakte Pedrosa echter bekend af te zien van dit aanbod en het besluit genomen te hebben om na dit seizoen te stoppen als actief coureur.

Daniel Pedrosa
Daniel (Dani) Pedrosa Ramal werd op 29 september 1985 geboren en begon al op jonge leeftijd met motorracen.

In 2001 maakte Pedrosa in de 125cc-klasse zijn debuut in het wereldkampioenschap. Hij kwam voort uit de Movistar Activa Cup, een toernooi voor jonge talentvolle Spaanse motorcoureurs. Onder de hoede van Alberto Puig, scoorde Pedrosa in zijn debuutjaar twee podiumplaatsen. Zijn eerste overwinning volgde in 2002, op zaterdag 29 juni tijdens de TT van Assen.

In 2003 werd Pedrosa voor het eerst wereldkampioen in de 125cc-klasse. Hij won dat seizoen vijf races en werd met 223 punten kampioen. Een week nadat hij op Sepang (in Maleisië) kampioen werd, brak hij op een training op het Australische Phillip Island beide enkels. Dat belette hem niet om de overstap te maken naar de 250cc-klasse. Het Telefónica Movistar Honda team contracteerde het toenmalige 18-jarige talent.

Ondanks een slechte voorbereiding ten gevolge van een blessure (twee gebroken enkels), stond Pedrosa toch aan de start in Welkom tijdens de Zuid-Afrikaanse Grand Prix op zondag 18 april 2004. Verrassend won hij de openingsrace. Dat jaar won Pedrosa nog eens zes keer, stond dertien keer op het podium en werd als debutant met 317 punten wereldkampioen.

Het jaar daarop besloot Pedrosa om nog niet over te stappen naar de MotoGP. Hij verdedigde met succes zijn titel in de 250cc-klasse. Hij behaalde acht overwinning, beklom elf keer het podium en behaalde 309 punten.

MotoGP
Sinds 2006 komt Pedrosa uit in de MotoGP-klasse, voor het Repsol Honda Team. Critici vonden hem aanvankelijk niet geschikt voor de zware motoren. Ze vonden hem te klein en te licht. Ondanks zijn lengte (1.58m) en gewicht (51 kg) wist hij tot nu toe van de 186 gereden MotoGP races er 30 te winnen, 39 keer als tweede en 41 keer als derde te eindigen. Naast het behalen van deze 110 podiumfinishes wist hij ook nog eens 29 keer een MotoGP pole te scoren en 43 keer de snelste raceronde op zijn naam te schrijven.

Ondanks deze prestaties wist Pedrosa echter nooit een MotoGP wereldtitel te behalen. In 2007,2010 en 2012 was hij er met de tweede plaats in de eindstand het dichtste bij. Nadat onlangs bekend werd dat er na 18 seizoen samengewerkt te hebben met Honda geen plaats meer voor hem was en zijn huidige plaats binnen het Repsol Honda Team zal worden ingenomen door landgenoot Jorge Lorenzo leek hij zijn carrière komend seizoen voort te gaan zetten bij het nieuw te vormen SIC Yamaha MotoGP Team.

Donderdagmiddag voorafgaand aan de Pramac Motorrad Grand Prix Deutschland maakte de inmiddels 32 jarige Pedrosa echter bekend niet op het aanbod in te gaan maar na de laatste Grand Prix van het seizoen in Valencia zijn helm definitief aan de wilgen te hangen.

MotoGP Legend
Tijdens de persconferentie werd tevens door Dorna CEO Carmelo Ezpeleta bekend gemaakt dat Pedrosa tijdens de laatste Grand Prix van het seizoen in Valencia, en dus ook het laatste weekend waar de Repsol Honda coureur in actie zal komen, benoemd zal worden als MotoGP Legend.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl

 

Handige links Pramac Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag