Andrea Dovizioso heeft op vrijdagochtend de eerste vrije training voor de MotoGP klasse op de Red Bull Ring als snelste afgesloten. De winnaar van de race in Brno vijf dagen geleden was in de slotfase met een nieuwe set banden de snelste voor Ducati merkgenoten Jorge Lorenzo en Danilo Petrucci

Vrijdagochtend om 09:55 uur gingen de lichten op de Red Bull Ring in Oostenrijk op groen voor de eerste vrije training van de MotoGP klasse. Het was nog zonnig en warm met een buitentemperatuur van 24°C en een baantemperatuur van ongeveer 30°C ondanks dat de weersverwachtingen er niet goed uitzagen en er waarschijnlijk veel regen aan zit te komen.

Voor Valentino Rossi begon het weekend allesbehalve ideaal. Bij het opkomen van het rechte stuk aan het einde van zijn vierde ronde gaf het motorblok van zijn Yamaha YZR-M1 de geest en moest de Italiaan zijn machine noodgedwongen naast de baan parkeren. Met behulp van Wilco Zeelenberg op de scooter kon Rossi zichzelf en zijn Yamaha terugbrengen naar de pitbox en zijn weg vervolgen op zijn tweede machine.

Deze tijd op een nog droge Red Bull Ring was cruciaal aangezien de vooruitzichten op regen duiden en het zeker mogelijk is dat FP2 en FP3 op een natte baan worden verreden, waardoor dit de enige mogelijkheid zou kunnen zijn om een plaats in de top tien in handen te nemen en daarmee deelname aan Qualifying 2 veilig te stellen.

Het was leider in het kampioenschap Marc Márquez die sterk aan de sessie begon en vrijwel meteen de voorlopig snelste rondetijd wist te zetten. Niet geheel verrassend waren het achter de Spanjaard de Ducati fabriekscoureurs Andrea Dovizioso en Jorge Lorenzo op de machine die hier de afgelopen twee jaar heeft gewonnen.

De coureurs reden gestaag hun ronden en de tijden kelderden langzaam maar zeker. Er werden vooral veel verschillende soorten banden getest om erachter te komen welke het beste zijn voor de 28 ronden durende race op zondagmiddag.

In de slotfase waren er veel coureurs die het zekere voor het onzekere namen en een nieuwe achterband lieten monteren. Het was winnaar van de race in Brno afgelopen weekend Andrea Dovizioso die hiermee het sterkst was en dankzij een 1’23.830 de snelste rondetijd wist te rijden. Achter de Italiaan waren het merkgenoten Jorge Lorenzo en Danilo Petrucci die voor een Ducati top drie wisten te zorgen.

De vierde tijd was in handen van Márquez met Iannone en Pedrosa achter zich, verder waren het Crutchlow, Rabat, Zarco en Viñales in de top tien. Rossi eindigde op de elfde plaats en kwam slechts enkele honderdsten tekort op de top tien.

De tweede vrije training voor de MotoGP klasse zal vrijdagmiddag om 14:05 uur van start gaan.

 

Handige links eyetime Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl