Marc Marquez heeft zaterdagmiddag op de Oostenrijkse Red Bull Ring zijn derde opeenvolgende MotoGP pole weten te scoren. De Repsol Honda coureur was het snelst voor het Ducati duo Andrea Dovizioso en Jorge Lorenzo die de overige twee plaatsen op de startgrid voor zich opeisten.

Vierde vrije training
Alvorens de kwalificaties van start ging kwamen de MotoGP coureurs zoals gebruikelijk nog een keer in actie voor hun dertig minuten durende vrije training. Tijdens kreeg Andrea Iannone te maken met technische problemen, de Suzuki coureur blies zijn motorblok op waardoor er een deel van de sessie verloren ging.

Ondanks een lichte schuiver was het Marc Marquez die uiteindelijk het snelst was en na afloop met een rondetijd van 1’24.180 de lijst aanvoerde voor Maverick Viñales, Dani Pedrosa, Johan Zarco en Iannone.

Andrea Dovizioso noteerde de zesde rondetijd gevolgd door Valentino Rossi, Scott Redding, Jonas Folger en Jorge Lorenzo.

Eerste kwalificatie
In de eerste run was het Pedrosa die de lijst aanvoerde gevolgd door Hector Barbera. In de tweede run dook Danilo Petrucci onder de tot dan toe snelste tijd van de Repsol Honda coureur. Scott Redding leek de volgende die op weg leek naar de snelste tijd maar de Pramac Racing bleef uiteindelijk op de derde plaats steken.

Pedrosa probeerde het vervolgens nogmaals maar het Petrucci die bovenaan de lijst bleef staan. De Honda coureur had echter aan de tweede plaats ook voldoende om zich samen met de Pramac Racing coureur alsnog te plaatsen voor QP2.

Achter het tweetal wisselden de posities in de laatste minuut in rap tempo maar het was uiteindelijk Jonas Folger die deze positie veiligstelde waarmee hij zich verzekerde van de dertiende startplaats voor de zondag te verrijden race.

Barbera kwalificeerde zich als veertiende gevolgd door Redding, Pol Espargaró, Alvaro Bautista en Mika Kallio.

Tweede kwalificatie
Terwijl Marquez het in de beginfase even aan de stok kreeg met Iannone – de Suzuki coureur probeerde de Honda coureur te volgen – was het Zarco die lang binnen bleef en pas halverwege de twintig minuten durende sessie voor het eerst naar buiten ging was het Rossi die in de beginfase bovenaan de lijst te vinden was.

Met nog acht minuten te gaan was het echter Marquez die bijna een halve seconde onder de tot dan toe snelste tijd van Rossi dook en naar de bovenste plaats op de lijst kwam. Dovizioso en Viñales volgden het voorbeeld van Marquez door naar de tweede en derde plaats op de lijst te komen waardoor Rossi binnen een paar minuten van de eerste naar de vierde plaats zakte.

Met nog ongeveer vijf minuten te gaan werd er begonnen aan de laatste en beslissend run waarbij het opvallend was dat Dovizioso opnieuw de baan op ging op een medium Michelin achterband i.p.v. de zachte kwalificatieband.

Lorenzo was de eerste die een snelle tijd op de klok wist te zetten in de laatste run en naar de tweede plaats kwam achter Marquez. De Repsol Honda coureur kwam vervolgens zelf met een verbetering van zijn eigen snelste tijd, met een rondetijd van 1’23.235 zette de Honda coureur de snelste tijd ooit op een MotoGP machine op het Oostenrijkse circuit op de klok.

Niemand kwam er in de laatste minuut nog aan de tijd van de Spanjaard die daarmee zijn tweede opeenvolgde pole binnen een week veiligstelde. Achter Marquez won Dovizioso de strijd voor de beste Ducati coureur door in de laatste seconden teamgenoot Lorenzo terug te verwijzen naar de derde plaats op de grid.

Viñales werd met de vierde rondetijd de best gekwalificeerde Yamaha coureur terwijl Petrucci in de slotfase de vijfde tijd op de klok zette en daarmee de derde Ducati werd binnen de top vijf.

De zesde startplaats werd een prooi voor Zarco gevolgd door Rossi, Pedrosa, Crutchlow en Iannone.

De elfde en twaalfde rondetijd in deze tweede kwalificatiesessie kwamen op naam van Karel Abraham en Loris Baz.

 

Handige links NeroGiardini Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag