De Moto2 pole position tijdens de Michelin Australian Grand Prix op Phillip Island is voor Mattia Pasini. De ItalTrans Racing Team coureur bleef zaterdagmiddag tijdens de kwalificatie Marcel Schrötter en Miguel Oliveira voor. RW Racing GP coureur Axel Pons kwalificeerde zich als veertiende.

Donkere wolken verzamelden zich boven het circuit van Phillip Island bij aanvang van de Moto2 kwalificatie. De rijders hoopten voor de regen uit alvast een tijd op de klok te zetten, maar in hun eerste ronde kwamen de eerste spetters naar beneden en ging iedereen weer naar binnen.

Het bleef bij een paar druppels en al snel waagden de eerste coureurs zich weer op de baan. De eerste tijd werd, met nog een goed half uur te gaan, gezet door Marcel Schrötter. Daarna was er een grote crash in bocht 11 van Xavier Simeon. De Belg ging er met een highsider af en zag zijn motor beschadigd verdwijnen, zelf leek hij er ook niet zonder kleerscheuren vanaf te komen, grijpend naar zijn arm.

Schrötter zat er van meet af aan goed bij, de Duitser reed een aantal snelle ronden achter elkaar en vond zichzelf terug op de eerste plaats, met Franco Morbidelli achter hem. De leider van het kampioenschap wilde meteen orde op zaken stellen en vooraan meedoen voor de pole.

Hierna was het Mattia Pasini die met een antwoord kwam en de snelste ronde van het weekend tot nu toe reed met een 1’33.300. De regen die eerder viel was vergeten en tijden bleven verbeterd worden.

Met nog een kwartier te gaan was het tijd voor de laatste run van de kwalificatie. Erg veel verbeteringen waren nog niet te zien, en de tijd van Pasini werd niet meteen serieus aangevallen. Red Bull KTM Ajo duo Miguel Oliveira en Brad Binder werkten goed samen en kwamen met een sterke vooruitgang naar plek drie en vier.

In de slotfase, met nog vijf minuten te gaan, was het druk op de baan en reden verschillende rijders elkaar in de weg, waardoor goede tijden nog even uit bleven. Verrassend was de tijd van Jesko Raffin, die naar P7 kwam en zijn ronden alleen reed.

Voor Morbidelli was de sessie vroegtijdig afgelopen. De Italiaan verremde zich en kwam daarna de pits in waardoor hij geen tijd meer over had om een geklokte ronde te rijden.

Axel Pons liet zich aan het einde van de kwalificatie voor het eerst goed zien, de Spanjaard die voor het Nederlandse RW Racing GP rijdt kwam naar de twaalfde plaats. Uiteindelijk kon hij zijn tijd niet meer verbeteren en werd hij uiteindelijk knap veertiende.

De tijd van Pasini kwam geen moment meer in gevaar en de Italiaan scoorde hiermee alweer een pole positie. Achter hem was het de sterk rijdende Schrötter die de tweede startplaats opeiste terwijl het KTM duo Oliveira en Binder zich als derde en vierde kwalificeerden.

De problemen van Morbidelli maakten dat hij zijn tijd niet kon verbeteren en hierdoor bleef hij op P5 steken, met zijn teamgenoot Alex Marquez achter zich. Takaaki Nakagami, Dominique Aegerter, Jesko Raffin en Tom Lüthi maakten de top tien compleet.

 

Handige links Michelin Australian Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag