Marc Marquez mag zaterdag tijdens de TIM TT Assen vanaf pole position aan de race gaan beginnen. De kleine Spanjaard draaide met 1’42.191 een voor onmogelijk gehouden tijd. Jasper Iwema kan eveneens terugkijken op een indrukwekkende kwalificatietraining. De Drent trainde zich met 1’43.670 naar een prachtige zesde plaats.

Marquez kwam pas laat in de training echt op stoom maar op dat moment was er ook geen houden meer aan. Nico Terol, die tot dan toe, de leiding in handen had werd met nog een vijftal minuten op de klok naar het tweede plan gedrukt waarna Marquez nog eens aanzette en zijn tijd wederom scherper wist te stellen.<br /> &nbsp;<br /> In zijn spoor kwam Bradley Smith mee naar de tweede plaats voor Nico Terol en Pol Espargaro. Sandro Cortese opent de tweede rij voor onze landgenoot Jasper Iwema, Efren Vazquez en Esteve Rabat.

Jasper Iwema moest vrijdagmiddag de kwalificatietraining rijden zonder de speciale oranje&nbsp;kuip. Die was ‘s morgen bij een schuivertje gesneuveld.&nbsp;Iwema bivakkeerde&nbsp;nagenoeg de hele training in de top 10. In de laatste minuten vond hij de juiste slipstream om vervolgens naar 1’43.670 te knallen wat hem op dat moment op een vijfde plaats bracht. In zijn laatste ronde was Iwema tot en met de derde sector nog weer sneller maar in de laatste sector moest hij inleveren waardoor het niet lukte nog verder te verbeteren. Cortese had Jasper ondertussen terug gedrukt naar P6. Een fantastisch resultaat wat Jasper hopelijk zaterdag kan omzetten in een goed raceresultaat.<br /> &nbsp;<br /> Het enige wat Jasper direct na de training kon uitbrengen was "top, top, top" en ook mentor Jan Abbink was uitzinnig van vreugde. "Hier hebben we vijf jaar voor geknokt. Wat is dit mooi."<br /> &nbsp;<br /> Alberto Moncayo en Simon Grotzky vinden we op de plaatsen negen en tien gevolgd door Danny Webb en Randy Krummenacher die in de laatste seconden snoeihard onderuit ging in de Ramshoek, recht voor de toeschouwers op de speciale VIP tribune die het team van Arie Molenaar traditioneel daar heeft staan.<br /> &nbsp;<br /> Ook de overige Nederlanders presteerden naar behoren. Het is in elk geval mooi om te zien dat ze zaterdag allemaal aan de start kunnen verschijnen. Michael van der Mark reed de Lambretta naar een 24e tijd gevolgd door Ernst Dubbink die vanaf P28 aan de race zal beginnen. Jerry van de Bunt, Pepijn Bijsterbosch en Roy Pouw zullen morgen starten vanaf respectievelijk P29, 30 en 31. <br /> <br /> Pouw wist zich in de kwalificatietraining niet te kwalificeren maar stond in een van de vrije trainingen wel binnen de 107% limiet. In de reglementen is opgenomen dat als een rijder in één van de drie trainingen binnen de kwalificatielimiet weet te komen hij automatisch zeker is van een start.