Marc Marquez vertrekt zondag tijdens de Michelin Australian Motorcycle Grand Prix vanaf de pole. De Repsol Honda coureur was zaterdag tijdens de kwalificatie op het circuit van Phillip Island het snelst voor Maverick Viñales en Johann Zarco. Marquez’s belangrijkste rivaal in de strijd voor de titel, Andrea Dovizioso, kwalificeerde zich slechts als elfde.

Nadat Jorge Lorenzo groen licht kreeg na zijn crash in de derde vrije – de Ducati hield een pijnlijk enkel over aan zijn crash eerder op de dag – en de bekendmaking dat Michelin de komende vijf seizoenen de bandenleverancier zal blijven voor de MotoGP categorie gingen zaterdagmiddag op Phillip Island de lichten op groen voor de 30 minuten durende vierde vrije training.

FP4
Op een droog, winderig maar nog steeds erg fris Phillip Island circuit begonnen de coureurs aan hun vierde sessie van het weekend. Na goed en wel onderweg te zijn zagen we Alex Rins onderuit schuiven, de Suzuki coureur bleef daarbij zelf ongedeerd en ook zijn machine leek redelijk ongeschonden uit de strijd te zijn gekomen.

Halverwege de sessie liet Andrea Dovizioso het paddock behoorlijk schrikken door op hoge snelheid ten val te komen. Bij het aanremmen blokkeerde het voorwiel van de Ducati met een crash tot gevolg. Ook Dovi bleef hierbij ongedeerd, zijn Ducati liep echter meer schade op waardoor de Italiaan per scooter maar zonder motor terugkeerde naar de pits.

Op de baan was het Marc Marquez die het snelst was en met een snelste ronde van 1’29.541 na afloop de lijst aanvoerde voor Johann Zarco, Andrea Iannone en de gebroeders Aleix- en Pol Espargaró.

Ondanks zijn crash werd Dovizioso zesde voor Cal Crutchlow, Maverick Viñales, Loris Baz en Jack Miller.

Valentino Rossi moest genoegen nemen met de vijftiende rondetijd, Danilo Petrucci met de zestiende terwijl Lorenzo met een pijnlijk enkel en met de nodige pijnstillers niet verder wist te komend dan de zeventiende rondetijd.

QP1
In een sessie waarin dit keer alle zes fabrikanten vertegenwoordigd waren was het Rossi die na de eerste run met een rondetijd van 1’29.665 het snelst was voor Alex Rins, Karel Abraham, Tito Rabat en Bradley Smith.

Terwijl Rossi in zijn tweede run meteen zijn eigen tot dan toe snelste rondetijd nogmaals aan wist te scherpen ging Petrucci op exact dezelfde wijze onderuit als eerder op de dag merkgenoot Dovizioso.

In de slotfase kwam de snelste tijd van Rossi niet meer in gevaar, voor de tweede plaats werd echter nog wel flink gestreden. Uiteindelijk was het Smith die aan het langste eind trok en zich samen met Rossi alsnog wist te plaatsen voor QP2.

Met de derde tijd kwalificeerde Rins zich als dertiende voor de zondag te verrijden race gevolgd door Rabat, Karel Abraham en Lorenzo die zich direct na de sessie diende te melden bij het medical centre om opnieuw foto’s te laten maken van zijn enkel.

QP2
Op een nog steeds droog Phillip Island circuit, maar wel met een steeds dreigender wordende lucht begonnen de 12 MotoGP coureurs aan de sessie waar de beste startplaatsen te verdienen waren voor de zondag te verrijden race.

Het was Marquez die er meteen goed voor ging zitten, niet wetende Iannone en Miller op zijn bagagedrager te hebben. Iannone en Miller profiteerden op een geweldige manier van de snelheid van de Repsol Honda coureur. Na de eerste ronde was het zelfs Iannone voor Marquez en Miller. Een ronde later zette Marquez het meteen recht door een rondetijd op de klok te zetten van 1’28.884 op de voet gevolgd door Iannone en Miller die beiden in de slipstream van de regerend wereldkampioen ook een tijd onder de 1’29 op de klok wisten te zetten.

Aan het begin van de tweede run zagen we een crash van Cal Crutchlow terwijl Marquez al cruisend en achteromkijkend over het circuit zagen gaan om een herhaling van de eerste run te voorkomen. Op dat moment was het echter Zarco die met een snelle ronde van 1’28.744 onder de tot dan toe snelste tijd van Marquez dook. Even later was het echter Viñales die alweer sneller rondging.

Het wachten en cruisen van Marquez werd echter beloond, de Repsol Honda coureur pushte er in de allerlaatste minuut nog een snelle ronde uit van 1,28.386, een tijd waar vervolgens niemand meer aan kwam en voldoende bleek voor de pole.

Achter Marquez kwalificeerde Viñales zich als tweede gevolgd door Zarco, Iannone en de dit weekend voor zijn thuispubliek acterende Miller.

Pol Espargaró kwalificeerde zich als zesde terwijl Rossi met de zevende startplaats de schade redelijk beperkt wist te houden na een moeizame eerste dag. Aleix Espargaró, vooraf getipt voor een topklassering in deze kwalificatie, noteerde de achtste tijd voor Smith en de even eerder gecrashte Crutchlow.

Dovizoso werd met de elfde rondetijd de best geklasseerde Ducati coureur, het was echter wel de slechtste kwalificatie uitslag voor de Italiaan dit seizoen.

Dani Pedrosa zal zondag op Phillip Island vanaf de twaalfde plaats op de grid aan de race moeten beginnen.

Terwijl de top drie ceremony bezig was kwamen de eerste regendruppels naar beneden en arriveerde de verwachte regen, de MotoGP coureurs hadden dus deze keer het geluk aan hun zijde.

 

Handige links Michelin Australian Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag