Nadat het MotoGP wereldkampioenschap afgelopen weekend in Thailand kennismaakte met een nieuw circuit maakt het FIM Superbike World Championship zich op voor het eerste evenement ooit komend weekend op het nieuwe Circuito San Juan Villicum in Argentinië.

Het gloednieuwe Circuito San Juan Villicum is komend weekend plaats van handeling voor de twaalfde ronde van het 2018 FIM Superbike World Championship. De onlangs tijdens de Franse ronde op het circuit van Magny Cours al tot wereldkampioen gekroond wereldkampioen Jonathan Rea zal op het Argentijnse circuit zijn winnende reeks van acht wedstrijden op rij ongetwijfeld willen voortzetten. Met het ene oog gericht op het algemene puntenrecord en het andere oog op het record wat het aantal overwinningen is de honger van de Noord-Ier zeker nog niet gestild. Rea, in 2015 op het Chang International Circuit de laatste World Superbike coureur die wist te winnen op een nieuw circuit, zal ook dit stukje geschiedenis graag voor zichzelf willen houden.

Chaz Davies, nog steeds niet volledig hersteld van zijn schouderblessure, zette een sensationele prestatie neer tijdens de voorgaande ronde in Frankrijk door de pijn te verbijten en er een podiumplaats te bemachtigen. Met nog meer tijd om te herstellen voordat hij naar Argentinië vertrekt, zal de Britse coureur opnieuw zijn ogen richten op de tweede plaats in het kampioenschap, en het linkshandige karakter van het nieuwe Circuito San Juan Villicum zal hem daarbij alleen maar in de hand werken. Als Davies komend weekend een podiumplaats weet te bemachtigen, zorgt hij voor de 888e podiumplaats voor Ducati in het WorldSBK, of zal het teamgenoot Marco Melandri zijn die Ducati deze mijlpaal zal bezorgen?

Michael van der Mark zal daar ongetwijfeld anders over denken, want de Nederlander is de man die Davies wil weerhouden van de tweede plaats in het kampioenschap. Met een achterstand van 26 punten op Davies – met nog vier races te gaan en 100 punten te verdelen, heeft Van der Mark zijn zinnen in Argentinië gezet op een nieuwe overwinning. Met vier podiumplaatsen van de laatste vijf races bereidt de Nederlander zich voor op een sterke strijd in het onbekende dit weekend. Het is vijf maanden geleden dat hij zijn eerste en dubbele zege in Donington wist te behalen, en dat is in de ogen van de Pata Yamaha Official WorldSBK Team coureur alweer veel te lang geleden.

Eugene Laverty en zijn Milwaukee Aprilia team dachten dat men halverwege het seizoen de gripproblemen achter hadden opgelost. Ze hopen dan ook het seizoen met een aantal hoogtepunten af te kunnen sluiten. Ondanks enkele sterke rondetijden tijdens de Superpole kwalificatie zijn Laverty en zijn Britse team nog steeds op zoek naar de oplossing tijdens de race. Als één van de weinige renners die al eerder in Argentinië hebben gereden – op Autodromo Termas de Rio Hondo – en in 2013 de allereerste WorldSBK race op het destijds nieuwe Istanbul Park won, heeft de Ier een goede historie op nieuwe circuits op weten te bouwen. Hij hoopt dit vijf jaar later nog eens over te mogen doen.

Leon Camier blijft, na een zwaar weekend in Magny Cours, de nodige problemen ondervinden met zijn CBR1000RRR Fireblade SP2. Met twee top 11 finishes in Magny-Cours hoopt de Britse coureur het tempo te vinden dat hij aan het begin van het seizoen in Thailand of recenter nog tijdens de vierdaagse Portimâo test had. Op onbekend terrein in Argentinië zal het in Nieuwleusen gevestigde team een voordeel kunnen hebben, het circuit is immers voor allen nieuw.

Nieuwe gezichten
Maar liefst drie nieuwe gezichten zullen er in Argentinië worden verwelkomd binnen het WorldSBK startveld. Maximilian Scheib als vervanger van Jordi Torres bij MV Agusta Reparto Corse, terwijl Gabriele Ruiu binnen Team Pedercini Racing Kawasaki de plaats overneemt van Yonny Hernandez en Florian Marino i.p.v. PJ Jacobsen voor het TripleM Honda World Superbike Team aan de start zal verschijnen.

Tijdschema
Wil je dit weekend niets missen van het eerste WorldSBK evenement in San Juan bekijk dan snel het volledige tijdschema in de onderstaande link.

 

Handige links Motul Argentinian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App