Maar liefst 105.000 bezoekers kwamen er zondag naar de wedstrijddag van de Motul TT Assen. De grote toestroom, in combinatie met het slechte weer, zorgden echter wel voor problemen tijdens de aan- en afvoer.


Lange files en veel vertragingen in de ochtenduren zorgden er zondag voor dat een groot aantal motorsportliefhebbers de eerste races vanuit de auto in de file via de radio moesten beluisteren in plaats van de heren en dames coureurs live in actie te zien op het TT Circuit Assen.

Ondanks dat het TT Circuit Assen de afgelopen maanden veel tijd en energie gestoken heeft in een nieuw verkeersplan en maatregelen had getroffen om de aan- en afvoer van het publiek beter te laten verlopen ging het dus toch nog mis. Maandagochtend ontstonden er dan ook al flinke discussie waar het fout is gegaan en waar de oorzaak ligt van de problemen.

“Wij hebben juist geprobeerd het verkeer over de verschillende afslagen te spreiden.”

Dat zegt Agnes Bernhardt van Rijkswaterstaat. Ze reageert daarmee op de kritiek van TT Circuit-directeur Peter Oosterbaan.

Oosterbaan stelde maandagochtend op Radio Drenthe dat het verkeer rondom de Dutch TT beter geregeld moet worden, omdat er – ondanks de nieuwe afslag op de A28 bij Assen-Zuid – zondagochtend een kilometerslange file stond op de weg naar het TT circuit.

Parkeerplaatsen
Volgens Oosterbaan was de in 2014 aangelegde afslag 31a zwaar overbelast. Bernhardt nuanceert dat.

“Het klopt dat het niet goed gelukt is de verkeersstromen goed te spreiden, maar ik denk dat het grootste probleem de parkeerplaatsen bij het TT circuit was. Door de enorme drukte stroomden die snel vol en door het mindere weer konden er minder auto’s parkeren.”

Overleg
Om de verkeerssituatie volgend jaar te verbeteren, moet er overleg komen met het bestuur van het circuit, aldus Berhnardt.

“Als het verkeer op het terrein van het circuit niet goed doorstroomt, ontstaan er files op de nabijgelegen A28.”

Donderdag evalueert Rijkswaterstaat de situatie met onder meer het TT Circuit bestuur.