Bij de 40e Ducati Club Race op Assen viel de winst bij de NK Classic- wedstrijden tweemaal ten prooi aan Jan Frank Bakker met in race 1 Guust van Gool als tweede en Ton Groot derde. In race 2 wisselden Groot en van Gool van volgorde…

Er was afgelopen weekend een goed startveld van CMRCH & IHRO deelnemers, aangevuld met een zevental Eurosingles-rijders. De NK Classics rijden hun eigen klassement, waarvan verslag… Wel genoemd mag worden dat Reinhard Neumair (IHRO) tweemaal de tweede plaats algemeen wist te behalen.

De trainingen:
Het is wat bewolkt en er vallen zelfs enkele spatjes op zaterdagmorgen. De eerste training start om 10.00 uur en het is nog droog.

Jan Frank Bakker gaat meteen als een speer in het rond.., hij heeft iets gelezen over mogelijke regen… Na drie ronden gaat hij reeds naar binnen, net als de rest een beetje op gang komt. Sietze Douma heeft een probleem en komt binnen. Ook Lex van Dijk gaat na vijf ronden naar zijn pitbox.

Er vallen inderdaad wat druppels in de tweede helft van deze sessie en velen komen binnen of doen wat rustiger aan. Jan Frank heeft het goed bekeken en heeft ook de snelste tijd, gevolgd door Lex van Dijk en Ernst Hagen… Leo Molenaar is vierde voor nieuwkomer Tom Hagen, die Ton Groot en Roel Pasop net voor weet te blijven.

De tweede training start om 14.05 uur en nu schijnt de zon. Mike van Aken doet niet mee, hij heeft een vastloper met zijn Bultaco. Lex van Dijk gaat na vier rondjes richting pits. Net als hij aan een snel rondje bezig is, krijgt Ernst Hagen te maken met een gebroken nokkenasketting en staat stil bij Duikersloot… De meesten zijn beduidend sneller dan vanmorgen.

Uitslag na twee kwalificaties en tevens startopstelling:

  1. Jan Frank Bakker in 2.06.01       ABSAF
  2. Lex van Dijk             2.06.66        Suzuki TR500
  3. Tom Hagen               2.08.17        Honda-4
  4. Ernst Hagen             2.09.67        Honda-4
  5. Ton Groot                 2.09.83        Norton
  6. Guust van Gool        2.10.21        Norton

Leo Smids is snelste 350-er in 2.22.39

Race 1
De start van de eerste wedstrijd over 7 ronden is ’s middags om 17.25 uur. Sietze Douma kan weer meedoen. Mike van Aken en Alex Siertsema niet.. Ernst Hagen heeft een motorblok gewisseld maar is niet op tijd klaar en gaat zijn zoon supporten.. Peter de Reus en Leo Smids hebben direct problemen in de opwarmronde en vallen uit. De start gaat goed, Jan Frank vertrekt zeer voortvarend..Tom Hagen komt slecht weg en belandt in het middenveld.

Bij de eerste doorkomst rijdt Jan Frank op kop, met Lex van Dijk op de tweede plaats. Daarachter Guust van Gool, Ton Groot en Leo Molenaar op Kawasaki-3. Dan Luca Bettini op de Paton en Roel Pasop Triumph.

Bij de volgende doorkomst Jan Frank eerste en is Lex uitgevallen. Guust nu tweede voor Ton, Roel en Luca. Hierachter Leo en Henk Nebbeling. Jan Frank slaat een flink gat met de achtervolgers, bij wie de volgorde niet meer veranderd al is er zeker mooie strijd.

Tom Hagen valt uit, bijna op dezelfde plek als z’n pa de dag ervoor…Aan het eind is er toch nog spanning om plek twee wanneer Ton toch inloopt op Guust. Jan Frank wint met afstand deze eerste race en Guust weet Ton toch voor te blijven en wordt tweede. Roel Pasop vierde voor Luca en Leo Molenaar netjes vijfde voor Henk Nebbeling.

Bernhard Bakker eindigt als zevende, met Hans van der Starre op eerbiedige afstand als achtste. Dick Bastiaan wordt negende voor Sietze Douma en de rode NK-lantaarn is voor ‘very-good-old’ Jan Koning…

’s Avonds is er tijd voor huldiging en olijk feestgedruis rond pitbox 34 en is het zeer gezellig..!

Race 2
De tweede wedstrijd over 8 ronden vindt pas zondagmiddag plaats en gaat van start om 15.20 uur. Zonder Tom Hagen, de blokken zijn nu echt op… De start gaat voortvarend en liefst drie/vier rijders wensen tegelijk door de Haarbocht.. Jan Frank wint dat, maar wordt op de voet gevolgd door Ernst Hagen en Lex van Dijk.

Na de Strubben komt Ernst uit de slipstream van Jan Frank en gaat naar de kop. De harde wind staat pal tegen op de Veenslang en de Honda, die eigenlijk iets te laag gegeard is, heeft hier profijt. Ernst blijft de eerste ronde op kop, ondanks het feit dat hij met wind mee richting Ramshoek nu veel te veel toeren draait en het gas even moet terugschroeven.

Bij de eerste doorkomst dus Ernst nipt voor Jan Frank en Lex. Hierachter Guust, Luca en Ton Groot. Dan volgen Roel, Leo M. en Henk Nebbeling.

Jan Frank remt Ernst er uit voor de Haarbocht en wat later komt ook Lex Ernst voorbij op de Veenslang. Ernst kan nog wel volgen, maar begint met zijn laars van het stepje te glijden..; lichte olie-lekkage…Henk N. gaat even naar de pits, maar kan wel verder.

Bij de derde doorkomst Jan Frank op kop, voor Lex en Ernst. Dan een aardig gat naar Guust en Ton. Daarachter Luca, Roel en Leo M. Ernst moet vanwege het olie-probleem, dat steeds erger wordt afhaken en stopt ermee als er ook olie op de achterband komt.

Vooraan blijft het een mooi gevecht tussen Jan Frank en Lex, waarbij regelmatig van positie wordt gewisseld en Lex de snelste ronde draait met een tijd van 2.04.69..! Halverwege valt Roel Pasop stil bij start/finish.

Het blijft spannend aan kop en verder in het veld! In de laatste ronde valt Lex plotseling stil en kan Jan Frank hem maar ternauwernood ontwijken, waarbij hij z’n achterremstang breekt.. Bij de Suzuki van Lex blijkt de brandstof op…

Zo wint Jan Frank ook deze tweede race..! Ton Groot weet op afstand deze keer Guust voor te blijven in hun Norton-strijd en Luca Bettini wordt vierde voor Leo Molenaar. Bernhard Bakker brengt de tweede ABSAF binnen op plaats zes en blijft daarmee Dick Bastiaan op Suzuki voor.

Jan Koning wordt knap zevende en Alex Siertsema achtste. Dan volgen nog Hans v.d. Starre en Sietze Douma. Henk Nebbeling is na z’n pitstop op de elfde plaats geëindigd en blijft daarmee eerste en enige 350-er Leo Smids nipt voor.

Jan Frank heeft zeer goede zaken voor de tussenstand in het kampioenschap gedaan en leidt nu met grote voorsprong…

Het was weer een fantastisch mooi race-weekend..! Volgende races zijn op Schleiz (D), in het weekeinde van 15/16 juni.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App