NK SuperCup 1000: Walraven met winst naar de titel

426
walraven
Nigel Walraven (m) wint en is de nieuwe NK SuperCup 1000 kampioen | foto© Racesport.nl - Tiny Kolsters

Nigel Walraven is de nieuwe NK SuperCup 1000 kampioen. De Suzuki coureur stelde zaterdag op het TT Circuit Assen de titel in de voorlaatste wedstrijd veilig door als eerste de finish te passeren voor Ricardo Brink en Maarten Bekker.

In tegenstelling tot de NK SuperCup 600 klasse moest zaterdag tijdens de finaledag van het OW Cup seizoen de beslissing wat betreft het kampioenschap in de NK SuperCup 1000 klasse nog beslist worden.  Met precies 20.000 punten had Nigel Walraven de beste uitgangspositie, maar Bryan Schouten (17.900) en Ricardo Brink (15.300) maakten ook nog kans op de titel.

Kwalificatie
Het was Walraven die in de kwalificatie het snelst was en met een snelste ronde van 1’41.733 de pole voor zich opeiste voor Maarten Bekker, Brink, Bryan Schouten en Rinze Luimstra.

Race1
Bij de start was het Walraven die het snelst weg was en als eerste de Haarbocht indook. Bij de eerste doorkomst was het echter Brink die de leiding in handen had voor Walraven, Luimstra, Maarten Bekker en Erwin Druijff.

Brink en Walraven wisten vervolgens iets afstand te nemen van het tweetal Luimstra en Bekker terwijl Schouten even daarachter eenzaam rijdend op de vijfde plaats doorkwam.

Bij het ingaan van de vierde ronde nam Walraven de leiding over van Brink, maar de afstand van de op de derde en vierde plaats rijdende Bekker en Luimstra was ineens weer een stuk kleiner geworden.

Walraven probeerde meteen een gaatje te slaan maar het was Bekker die ten koste van Brink naar de tweede plaats kwam en zich vastbeet in het achterwiel van de aan de leiding rijdende Suzuki coureur.

Terwijl Yme Jan Hofstee een ronde later onderuit schoof in de Haarbocht en er met gele vlaggen gezwaaid werd was het halverwege de twaalf ronden tellende wedstrijd nog steeds Walraven aan de leiding gevolgd door Bekker en Brink, en op een klein gaatje gevolgd door Luimstra en Schouten.

Met nog drie ronden te gaan was het Brink die Bekker weer passeerde en achter Walraven terug wist te komen naar de tweede plaats.

Walraven en Brink maakten er in de slotfase vervolgens een spannende strijd van voor de overwinning terwijl Bekker duidelijk het tempo niet meer kon volgen en eenzaam rijdend op de derde positie doorkwam. Achter het drietal wist Schouten met nog twee ronden te gaan ten koste van Luimstra naar de vierde plaats te komen.

Na twaalf ronden was het Walraven die aan het langste eind trok en met een voorsprong van 0,139 seconde op Brink als winnaar werd afgevlagd. Bekker passeerde op 3,690 seconde als derde de finish terwijl Schouten in de laatste ronde Luimstra achter zich wist te houden en als vierde werd afgevlagd.

Jarco Grotenhuis passeerde in zijn voorlaatste wedstrijd zesde voor Druijff, Renzo van Emmerik, Cliff Kloots en Alexander Klaassen.

Naast de al genoemde crash van Hofstee kwam ook Frank Wilting vanwege een technisch probleem niet aan de finish.

Kampioen
Met zijn winst stelde Walraven tevens de 2017 NK SuperCup 1000 titel veilig. Met zijn winst mocht de Suzuki coureur 2.500 punten aan zijn totaal toevoegen terwijl zijn naaste belagers Schouten en Brink met hun tweede en vierde plaats respectievelijk 1.300 en 2.000 punten bij mochten schrijven. Met 22.500 punten en nog één wedstrijd te gaan bleek de achtstand van Schouten (19.200) en Brink (17.300) te groot om nog in aanmerking te kunnen komen voor de titel.

Later op de dag wordt er nog een tweede NK SuperCup wedstrijd verreden.