Philipp Oettl heeft vrijdagochtend de eerste vrije training voor de Moto3 klasse op Silverstone als snelste afgesloten voor Aron Canet en Marco Bezzecchi. Onder zonnige maar frisse weersomstandigheden was de Duitser ruim vier tienden sneller dan de concurrentie. 

Vrijdagochtend om 09:00 uur lokale tijd ging de eerste vrije training voor de Moto3 klasse op Silverstone van start. De omstandigheden waren vooralsnog gunstig met veel zon maar nog wel koele temperaturen. Dit weekend zijn er twee Britse wild-cards: Tom Booth-amos, normaal gesproken uitkomend in het FIM CEV Repsol, en Jake Archer, gedurende het seizoen uitkomend in het BSB Moto3 kampioenschap.

Voor een andere Brit, weliswaar een Schot, begon de thuisrace niet zoals hijzelf gehoopt had. John McPhee crashte in bocht 4, Becketts, waarbij zijn KTM behoorlijk beschadigd was. McPhee bracht nog een bezoekje aan het medical centre maar bleek niets opgelopen te hebben aan de valpartij. Wonderbaarlijk genoeg had het team zijn machine weten te repareren en kon hij in de slotminuten nog een rondje maken om te controleren of alles naar behoren werkte.