Officieel: Franco Morbidelli per direct naar Monster Energy Yamaha MotoGP Team

2252
franco morbidelli

Een verrassing is het al niet meer, maar Yamaha Motor Co, LTD heeft donderdag 16 september middels een officieel persbericht de overstap van Franco Morbidelli officieel bevestigd. De Italiaan zal de rest van het seizoen en ook de seizoen 2022 en 2023 in de kleuren van het Monster Energy Yamaha MotoGP Team actief zijn in de koningsklasse.

Franco Morbidelli maakt dit weekend tijdens de de Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini zijn comeback als coureur. De Italiaan, die de afgelopen tijd langs de kant stond vanwege een knieblessure en de daarbij behorende operatie, zal op het Misano World Circuit Marco Simoncelli echter niet terugkeren bij zijn huidige werkgever Petronas Yamaha SRT, maar zijn debuut maken als Monster Energy Yamaha MotoGP Team coureur.

De plotselinge overstap is een gevolg van de personele problemen waarmee Yamaha te kampen heeft sinds het vertrek van Maverick Viñales. Was het al de bedoeling dat Morbidelli in 2022 en 2023 de overstap zou maken naar het officiële Yamaha MotoGP fabrieksteam, door de ontstane situatie heeft Yamaha in goed overleg met Petronas Yamaha SRT besloten om Morbidelli vervroegd de overstap te laten maken.

Dit weekend wordt Morbidelli herenigd met zijn voormalige Petronas Yamaha SRT teamgenoot Fabio Quartararo, ditmaal echter als lid van het Monster Energy Yamaha MotoGP Team. De 26-jarige Italiaan wil de rest van het seizoen 2021 gebruiken om zich aan te passen aan de nieuwe teamomgeving en de 2021 Factory-spec YZR-M1.

Met na het seizoen 2021 nog twee jaar als fabrieksrijder in het verschiet, kan Morbidelli rekenen op de volledige steun van Yamaha en de mogelijkheid om bij vele gelegenheden vooraan mee te strijden voor grote mijlpalen.

Lin Jarvis: “Allereerst willen we Petronas Yamaha SRT bedanken dat ze Franky de kans hebben gegeven om zijn droom waar te maken en hem eerder dan gepland de stap naar het fabrieksteam hebben laten maken. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Franky vanaf 2022 zou doorstromen, maar door een plotselinge wijziging in de rijdersbezetting halverwege het seizoen, kregen we de kans om hem eerder te laten doorstromen.
Ten tweede wil ik Franky van harte welkom heten. Hij is een uitzonderlijk talent. Dit werd vorig jaar nog eens extra benadrukt toen hij de tweede plaats in het kampioenschap veiligstelde en vijf podiumplaatsen en drie overwinningen behaalde op de satelliet Yamaha. Het toont het type rijder dat hij is: vastbesloten om onder alle omstandigheden het beste uit de YZR-M1 te halen.
We zijn natuurlijk erg blij dat Franky weer terug is in de paddock en dat hij goed genoeg is om weer te gaan racen. Hij zal zijn vorm geleidelijk moeten vinden, in lijn met zijn fysieke verbeteringen, want hij is nog steeds herstellende. We zullen de rest van 2021 gebruiken om hem te laten wennen aan het team en hem comfortabel te maken op de motor.
We hebben onze plannen voor 2022 en 2023 al vastgelegd, en Franky krijgt de volledige steun van Yamaha Motor Company. We zijn er zeker van dat een bekwame, kalme en ervaren rijder als Franky het Yamaha Factory Racing MotoGP Team zal versterken en in de toekomst veel succes zal boeken.”

Franco Morbidelli: “Ik ben erg blij en gelukkig dat ik dit weekend en dit langverwachte nieuwe hoofdstuk met het Factory Yamaha Team tegemoet kan zien. Ik heb geprobeerd om zo veel mogelijk te herstellen voor de laatste fase van dit kampioenschap. Ik wilde mijn comeback maken op een circuit dat ik goed ken en waar ik goede herinneringen aan heb, zoals Misano.
Ik kijk er naar uit om vrijdag op de motor te springen en mijn reis te beginnen met het Monster Energy Yamaha MotoGP Team. Natuurlijk moet en wil ik alle mensen bedanken die dit mogelijk hebben gemaakt, te beginnen met Ito, Lin, Maio, Sumi, de VR46 Riders Academy, en alle andere mensen die deze samenwerking mogelijk hebben gemaakt.”

Morbidelli heeft in de drie seizoenen dat hij met Yamaha deelnam aan het MotoGP Wereldkampioenschap laten zien een zeer gemotiveerd en getalenteerd coureur te zijn. De succesvolle samenwerking leidde in 2020 tot een tweede plaats algemeen klassement voor de Italiaan, die dat seizoen vijf podiumplaatsen behaalde waaronder drie overwinningen.

Het huidige seizoen van de Petronas Yamaha Sepang Racing Team-coureur werd gehinderd door een blessure. Hij besloot op 25 juni geopereerd te worden aan de meniscus en voorste kruisband in zijn linkerknie, waardoor hij de Grand Pri weekenden in Nederland, Stiermarken, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Aragon moest missen. Na het volgen van een revalidatieprogramma is Morbidelli nu klaar om weer in actie te komen.Handige links Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter