Officiële waarschuwing voor Bezzecchi, Morbidelli, Espargaró (Aleix) en Fernandez (Raul)

5209
alexi-espargaro
Aleix Espargaró (41) en Marco Bezzecchi (72) | foto© Aprilia Racing

Marco Bezzecchi, Franco Morbidelli, Aleix Espargaró en Raul Fernandez werden zondag na afloop van de MotoGP race in Indonesië op het matje geroepen bij de wedstrijdleiding. Dit naar aanleiding van het feit dat ze met een te lage bandenspanning hun race hadden gereden. Aangezien het voor alle vier de eerste keer was bleef het bij een officiële waarschuwing.

Het is al lange tijd een beladen onderwerp binnen de MotoGP klasse, de minimum bandenspanning waarmee de coureurs hun race rijden. In het verleden gebruikte elk MotoGP-team zijn eigen sensoren om de bandenspanning van hun coureurs te monitoren maar sinds het 2023 seizoen is er een uniform systeem ingevoerd dat verplicht is voor alle motoren. Het systeem riep in eerste instantie nog de nodige discussies op, maar sinds de British Grand Prix in Silverstone worden de sensoren voor en na de race gecontroleerd en gelden er sancties indien de de limiet niet wordt gehaald en men de race met een te lage bandenspanning heeft gereden.

De waarden worden voor iedere race door Michelin opnieuw bepaald; ze verschillen voor de voor- en achterbanden en kunnen per circuit verschillend zijn. De controle wordt alleen uitgevoerd na afloop van de Sprint en de race.

De straffen die de coureurs opgelegd krijgen als men voor een dergelijk vergrijp op het matje wordt geroepen zijn als volgt; bij een eerste vergrijp blijft het bij een officiële waarschuwing, bij een tweede, derde en vierde keer geldt er een tijdstraf van respectievelijk drie, zes en twaalf seconden.

De genoemde straffen zijn sinds Silverstone ingevoerd en hebben een tijdelijk karakter, dit om de teams de kans te geven te wennen aan de nieuwe minimale bandenspanning. Op termijn zal het proces een definitief karakter krijgen en geldt er geen pardon meer bij een dergelijk vergrijp en volgt er bij een eerste vergrijp meteen diskwalificatie.

Nadat Maverick Viñales (Catalunya) en Dani Pedrosa (San Marino) al een eerste waarschuwing op zak hebben voor het rijden van een race met een te lage bandenspanning werden zondag na afloop van de MotoGP race op het Pertamina Mandalika International Street Circuit Marco Bezzecchi, Franco Morbidelli, Aleix Espargaró en Raul Fernandez op het matje geroepen voor hetzelfde vergrijp. Zij hebben net als Viñales en Pedrosa nu dus ook een officiële waarschuwing en zullen bij de volgende overtreding dus de pineut zijn en een tijdstraf van drie seconden opgelegd krijgen.

Officiele documenten: Morbidelli | Espargaró | Bezzecchi | Fernandez

Ter info: deze nieuwe regel is ingevoerd puur uit veiligheidsoverweging. Het rijden met een te lage bandenspanning kan in sommige gevallen niet alleen zorgen voor meer of een betere grip maar ook voor schade aan de band met alle gevolgen van dien.Handige links Pertamina Grand Prix of Indonesia:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.


 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’