Öncü wint sensationele Moto3 race in Oostenrijk, Veijer strijdt mee voor de zege en wordt vierde

3835
Collin Veijer (95) aan de leiding voor Daniel Holgado (96), Deniz Öncü (53) en Ayumu Sasaki (71) - Red Bull Ring | © Randy van Maasdijk

Deniz Öncü heeft zondagochtend een zeer spannende Moto3 race gewonnen op de Red Bull Ring in Oostenrijk. De Turkse coureur kwam in de laatste ronde met slechts 0,005 seconde voorsprong als winnaar over de streep voor Daniel Holgado en Ayumu Sasaki, Collin Veijer streed daarachter mee voor de overwinning en werd uiteindelijk vierde op slechts een tiende van de overwinning en slechts 0,017 seconde van het podium.

Evenement: CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich
Circuit: Red Bull Ring
Categorie: Moto3
Tijd: 11:00 – 11:35 uur
Sessie: Race – 20 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 26°C

Zondagochtend om 11:00 uur gingen de lichten uit voor de twintig ronden lange Moto3 race op de Red Bull Ring. De zon scheen fel boven het Oostenrijkse circuit en het was behoorlijk warm. Met Collin Veijer stond er voor het eerst sinds 1999 (Jurgen van den Goorbergh) een Nederlander op pole position tijdens een Grand Prix, de vorige pole position in de lichtste klasse was Hans Spaan in 1990.

Het was Daniel Holgado die het beste wegkwam en als leider de eerste bocht inging voor Deniz Öncü en polesitter Collin Veijer. Riccardo Rossi reed op de vierde plaats voor David Alonso en Jaume Masià.

Holgado en Öncü probeerden al gauw een gaatje te slaan dus het was zaak voor Veijer om dit tempo te volgen. Alonso (winnaar op Silverstone) en Masià (winnaar in Assen) zaten er kort achter met Ayumu Sasaki en Rossi ook in de buurt, daarachter ontstond al een gaatje.

Bij het ingaan van de tweede ronde viel Veijer aan en nam hij in bocht 1 de tweede plaats over van Öncü. De Liqui Moly Husqvarna Intact GP coureur leek dit tempo goed aan te kunnen en reed kort achter Holgado. In deze fase van de wedstrijd had het weinig zin om onbezonnen inhaalacties te maken en dat wist Veijer ook, de eerste zeven coureurs hadden na drie ronden al twee seconden in handen richting de groep daarachter.

In de vierde ronde kwam er een einde aan de race van Jaume Masià. Zijn Honda gaf de geest waardoor hij deze noodgedwongen aan de kant moest zetten. Het ging nog bijna mis voor Sasaki omdat de Japanner moest uitwijken voor de stilgevallen Spanjaard.

Dit betekende dat de kopgroep nu weer uit drie coureurs bestond met Holgado aan kop voor Veijer en Öncü. Meer dan een seconde daarachter reed Alonso op de vierde plaats voor Sasaki en Rossi met ruim anderhalve seconde daarachter de rest van het veld.

In de vijfde ronde ging Öncü weer voorbij aan Veijer en de Turkse coureur gebaarde dat de Nederlander moest volgen. Holgado reed nog altijd aan kop maar in deze fase van de wedstrijd was Alonso de snelste coureur op de baan en hij verkleinde zijn achterstand naar de top drie met Sasaki in zijn slipstream.

In de achtste ronde viel Veijer aan en nam hij de tweede plaats weer over van Öncü. De Nederlander leek over een beter tempo te beschikken en dat bewees hij dan ook een ronde later. Bij het ingaan van bocht 1 in de negende ronde zette Veijer de aanval in en nam hij de leiding voor het eerst in de wedstrijd over. Nadat hij op de Sachsenring kortstondig aan de leiding reed zag het er nu een stuk verzorgder uit.

Een ronde later wist Holgado te counteren door uit de slipstream van Veijer te duiken en hem er in de eerste bocht uit te remmen. De race was pas halverwege en Alonso en Sasaki hadden op dit moment de aansluiting weer volledig te pakken, daarmee bestond de kopgroep weer uit vijf coureurs. Öncü wilde Holgado niet laten ontsnappen en zette zijn machine naast die van Veijer, daardoor kon ook Alonso aan de Nederlander voorbij.

Bij het ingaan van de twaalfde ronde viel Alonso aan en nam hij de leiding over van Holgado in bocht 1. Het ging vervolgens echter meteen mis voor de Colombiaan doordat hij zijn GASGAS in bocht 2 onderuit schoof. De kopgroep bestond nu weer uit vier rijders met Holgado aan de leiding voor Öncü, Sasaki en Veijer.

Aan het einde van de veertiende ronde zette Sasaki de aanval in en nam hij voor het eerst in deze race de leiding over van Holgado. Daarachter zat Öncü zichtbaar flink te pushen terwijl Veijer toekeek vanaf de vierde positie. Holgado counterde al gauw en nam de koppositie weer over terwijl Öncü niet alleen het tempo van zichzelf maar ook van Veijer verstoorde.

Veijer zag dit en probeerde in de zestiende ronde af te rekenen met Öncü maar de Turkse coureur wist zijn positie te verdedigen. Dit gaf Holgado en Sasaki enkele tienden marge terwijl Ivan Ortolá daarachter op de vijfde plaats steeds dichterbij kwam.

Met twee ronden te gaan dook Sasaki uit de slipstream van Holgado en nam hij bij het ingaan van bocht 1 de leiding over van de Spanjaard. Öncü en Veijer reden daar nog steeds kort achter maar probeerden zich nu ook te mengen in de strijd voor de koppositie.

Holgado counterde meteen in bocht 3 en reed weer aan kop terwijl daarna ook Öncü in bocht 4 voorbijging aan Sasaki. De Japanner gaf niet zomaar op en wist Öncü in de voorlaatste bocht weer te passeren waarna alles op alles werd gezet in de laatste ronde.

Sasaki herhaalde zijn manoeuvre van een ronde eerder en nam de leiding weer over in bocht 1. Opnieuw sloeg Holgado terug in bocht 3 maar beide coureurs gingen wijd waardoor Öncü de leiding kortstondig overnam. Veijer kon zich op dit moment niet mengen in de strijd om de leiding maar hij zat er zeer dichtbij.

Het kwam allemaal aan op de laatste twee bochten die Sasaki als leider inging. Holgado zette zijn machine ernaast in de laatste bocht maar dat zorgde ervoor dat ze allebei enigszins wijd gingen. Öncü profiteerde hier optimaal van en kwam langszij waarna hij uiteindelijk de finish als eerste passeerde met slechts 0,005 seconde voorsprong op Holgado. Sasaki en Veijer gingen zij aan zij over de finish waarbij de Japanner slechts 0,017 seconde eerder was.

Öncü behaalde zijn tweede Grand Prix overwinning van het seizoen met Holgado daarachter op de tweede plaats. Sasaki mocht mee naar het podium doordat hij als derde eindigde, Veijer greep net mis maar behaalde met een vierde plaats zijn beste resultaat tot nu toe.