ONK SuperCup 1000: Dubbele zege voor Van der Sluis in Assen

376
Winnaar Danny van der Sluis (10), voor Nigel Walraven (8) en Frank Nieman (26) | Foto credit: Jan Timmerman - JTS Fotografie

Danny van der Sluis scoort zaterdag 18 juli een dubbele zege in de ONK SuperCup 1000 klasse op het TT Circuit Assen. Frank Nieman finisht in de beide races als tweede voor de niet fitte Nigel Walraven.

Zaterdag 18 juli stond het TT Circuit Assen in het teken van de tweede ronde van de OW Cup. Voor alle raceklassen stonden er twee races op het programma. In dit artikel een verslag over de kwalificatie en wedstrijden in de ONK SuperCup 1000 klasse.

Kwalificatie: Eerste pole voor Van der Sluis in 2020
Aangezien er vandaag dubbele races werden verreden op het TT Circuit Assen, stond er maar één kwalificatie op het programma. Toen de rijders slechts twee of drie ronden gereden hadden kwam er een rode vlag na een highsider van Bob Stöpler. Nigel Walraven stond op dat moment bovenaan op de tijdlijst en dat terwijl hij gisteren nog hard onderuit was gegaan tijdens een test met Team Bolliger voor de WK Endurance in Le Mans. De sessie lag een periode stil en werd vervolgens hervat voor tien minuten. Regerend kampioen Danny van der Sluis wist de snelste tijd te klokken met een 1’40.854. Walraven was vier tienden langzamer en eindigde als tweede. Frank Nieman, die sterk begonnen is aan zijn debuutseizoen in de ONK SuperCup 1000 categorie, plaatste zich ook op de eerste startrij. De tweede startrij werd gevormd door Renzo van Emmerik, Nick Vlaar en Vasco van der Valk. Jolanda van Westrenen, Alexander Klaassen, Rick Kooistra en Daniel Kirchhoff maakten de top-tien compleet.

Race 1: Van der Sluis wint voor Nieman en Walraven
De ONK SuperCup 1000 trapte de eerste race van de dag af rond 11:20 uur. In de openingsronde wisten Van der Sluis en Walraven samen met rookies Nieman en Vlaar weg te rijden bij de rest van het veld. Van der Sluis deed het kopwerk, terwijl Nieman in de derde rond voorbij ging aan Walraven en zo de tweede positie overnam. Achter de kopgroep kwamen Van Emmerik en Van der Valk bij elkaar voor de vijfde plaats. In de loop van de race viel de kopgroep iets uit elkaar. Vlaar moest op plaats vier lossen, terwijl er tussen Van der Sluis, Nieman en Walraven kleine gaten ontstonden. Van Emmerik was naar de vijfde plaats gekomen ten koste van Van der Valk, maar hij ging in de zevende ronde onderuit in de Stekkenwal. Van der Sluis bleef de snelste raceronde maar verbeteren, waardoor hij na tien ronden als eerste over de finish kwam; de eerste overwinning van het seizoen voor de coureur uit Staphorst, nadat IDM en EWC rijder Pepijn Bijsterbosch het volle puntentotaal had gepakt in de eerste race. Nieman, tevens uit Staphorst, kwam als tweede over de finish en de verre van fitte Walraven mocht als derde coureur mee naar het podium. Vlaar en Van der Valk finishten respectievelijk als vierde en vijfde. Van Westrenen wist Klaassen net voor zich te houden in de strijd om de zesde plaats. Kooistra, Kenny Tournel en Daniel Kitsch finishten ook binnen de top-tien.

Race 2: Van der Sluis scoort dubbele zege in Assen
De tweede race ging over acht ronden. Voor Van der Valk begon de tweede race ongelukkig. Na een technisch probleem in de opwarmronde startte hij vanuit de pitstraat, maar in de eerste ronde bleken er toch nog problemen te zijn en moest hij vroegtijdig uitvallen. Aan kop kwamen er vijf rijders  binnen één seconde door in de volgorde; Van der Sluis, Nieman, Walraven, Vlaar en Van Emmerik. Van der Sluis, nadat hij in de eerste ronde na een slechte start naar de kop was gereden, legde het tempo gelijk hoog en dit zorgde ervoor dat hij na vier ronden al een voorsprong had van tweeënhalve seconden. In deze vierde ronde ging Walraven voorbij aan Nieman en nam zo de tweede plaats over. Maar het achterwiel van de BMW van Van der Sluis vinden zij niet meer. De coureur van het TT Racing Team pakte daardoor ook zijn tweede zege van de dag. Hierdoor verstevigde Van der Sluis ook zijn leidende positie in de tussenstand. Voor de tweede plaats bleef het spannend tot aan de finishlijn. In de voorlaatste ronde kwam Nieman terug naar plaats twee. In de laatste ronde probeerde Walraven nog van alles, maar hij kon niet voorkomen Nieman opnieuw tweede werd. Voor de vierde plaats was het ook spannend tot aan het einde. Vlaar wist Van Emmerik te verslaan. Van Westrenen werd opnieuw zesde voor Klaassen en Kooistra. Kees Boekel eindigde als negende voor Kirchhoff.