Cliff Kloots is op koningsdag winnaar geworden van de tweede ONK SuperCup 1000 race van het seizoen. De Yamaha coureur was zaterdagmiddag op een kletsnat TT  Circuit Assen het snelst voor de vanaf pole gestarte Michel Visser en Jeroen Rensel.

Op een kletsnat TT Circuit Assen begonnen de NK SuperCup 1000 zaterdag aan hun tweede racedag van het seizoen. Terwijl de rest van Nederland koningsdag vierde stonden er twee kwalificaties en een race op het programma.

Kwalificaties
Tijdens de eerste kwalificatie was de baan kletsnat terwijl de omstandigheden in de tweede sessie iets beter waren. De snelste rondetijden werden dan ook op de klok gezet tijdens de tweede sessie, al bleven de rondetijden nog verwijderd van de rondetijden die er normaalgesproken op een volledige droge baan verreden worden.

Met een snelste rondetijd van 1’58.984 was het Michel Visser die het snelst was en als enige van het 24 coureurs tellende veld een tijd van onder de 2’00 minuten op de klok wist te te zetten. Jeroen Rensel kwalificeerde zich als tweede gevolgd door Jeroen Rensel, Cliff Kloots, Alexander Klaassen en Kenny Tournel.

De Belg Ives Aerts kwalificeerde zich als zesde gevolgd door in de slotfase van de tweede sessie gecrashte Renzo van Emmerik, de winnaar van de eerste race Nigel Walraven, Danny van der Sluis en Thijs Peeters.

Race
Leken de weersgoden de NK SuperCup 1000 coureurs in eerste instantie goed gezind, niets was minder waar want niet veel voordat de baan openging voor de sighting lap begon het opnieuw te regenen.

Na een chaotische start – Van der Sluis kwam de pits binnenrijden vanwege een technisch probleem terwijl er monteurs de startgrid opliepen waardoor de start enige vertraging opliep –  was het de van de tweede plaats vertrokken Rensel die de leiding nam voor Walraven, Visser, Kloots en Peters terwijl de vanuit de pitstraat gestarte Van der Sluis na de eerste ronde als veertiende doorkwam.

Bij de tweede doorkomst was het Rensel die een klein gaatje had weten te slaan op de achtervolgers. Walraven had duidelijk even een foutje had gemaakt en kwam als achtste door terwijl Van der Sluis inmiddels opgeklommen was naar de elfde plaats.

Rensel wist zijn voorsprong in de daaropvolgende ronden uit te breiden tot ongeveer twee seconden op de naar de tweede plaats gestegen Kloots, Peeters, Visser en Van Emmerik. Walraven had duidelijk moeite met de omstandigheden en kwam na vijf ronden als zevende door terwijl Van der Sluis opnieuw een plaats was gestegen en nu als tiende doorkwam.

Bij het ingaan van de zevende ronde was het de op dat moment op de negende plaats rijdende Kenny Tournel die in de Haarbocht onderuit schoof.

De nog steeds aan de leiding rijdende Rensel kwam vervolgens onder druk van de snel naderende Kloots. Bij het ingaan van de negende ronde was het Kloots die in de Haarbocht een geslaagde inhaalactie ondernam en de leiding over wist te nemen. Visser volgde op de derde plaats voor Peeters, Klaassen, Van Emmerik, Walraven, Aerts, Van der Sluis en Jörg Bosker.

Een ronde later was het Rensel die een foutje maakte en de nodige tijd prijs moest geven en terugviel naar de derde plaats. Vooraan aan het veld kreeg Kloots op zijn beurt gezelschap van Visser. Het tweetal leek er een spannende laatste ronde van te gaan maken maar Kloots had blijkbaar het beste tot het laatst weten te bewaren. Met een sterke slotronde was het Kloots die Visser in de laatste kilometers los had weten te rijden en als winnaar de zwart/wit geblokte vlag passeerde.

Op ruim drie seconden was het Visser die tweede werd voor een dolblije Rensel die op ruim elf seconde de laatste podiumplaats voor zich opeiste. Klaassen passeerde als vierde de finish gevolgd door Van Emmerik en Van der Sluis die op de streep Walraven terug wist te verwijzen naar de zevende plaats.

Aerts werd achtste voor Bosker en de snelste jongedame van het veld, Jolanda van Westrenen.

Pepijn Bijsterbosch, die tijdens de kwalificaties duidelijk moeite had met de lastige omstandigheden en zich slechts als tweeëntwintigste kwalificeerde, hield het na de twee kwalificaties voor gezien en ging niet van start in de race.

 

Handige links OW Cup Assen 27-04-2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App