Opmerkelijk: KTM tot 2026 in MotoGP, vertrek uit Moto2

11
ktm-motogp
KTM MotoGP machines - Red Bull Ring | © KTM images

KTM heeft zondagochtend tijdens een drukbezochte persconferentie op de Red Bull Ring toch wel opmerkelijk nieuws naar buiten gebracht: Zo heeft men het contract met Dorna verlengd en zal men tot 2026 actief blijven in de MotoGP klasse, stapt men na dit seizoen uit de Moto2 klasse en zal men het merk Husqvarna terugbrengen in de Moto3 klasse.

Stefan Pierer, CEO van KTM, en Carmelo Ezpeleta, CEO Dorna Sports, hebben dit weekend op de Red Bull Ring een nieuw contract getekend waarmee de deelname van KTM om nog eens vijf jaar deel uit te maken van de MotoGP-grid is bevestigd.

De bevestiging dat KTM ook de komende vijf jaar als fabrikant actief zal blijven in de koningsklasse brengt echter wel een aantal ingrijpende veranderingen met zich mee wat betreft de inzet van de Oostenrijkse motorfabrikant in de Moto3 en Moto2 categorie.

Moto2
De grootste verandering die aangekondigd werd is dat KTM zich na dit seizoen volledig terug zal trekken uit de Moto2 klasse als chassisfabrikant. Het team van Aki Ajo blijft echter wel verbonden aan KTM maar zal met andere chassis’ gaan rijden. Tech 3, het Angel Nieto Team en American Racing moeten op zoek naar een nieuwe chassisleverancier.

Moto3
De Moto3 zal voor KTM wel als opleidingsklasse voor Grand Prix-talent blijven maar hier zal KTM met een toch wel opzienbarende verandering komen aangezien men heeft aangekondigd het merk Husqvarna terug te zullen brengen in de wegraces. Het merk maakte in 2014 en 2015 al deel uit van de Moto3 en behaalde in het eerste seizoen dankzij Danny Kent twee podiumplaatsen. De bedoeling is om voor 2020 een nieuwe Husqvarna-wegracemachine speciaal voor de Moto3 te ontwikkelen.

Stefan Pierer, CEO KTM AG: “We hebben een proactieve beslissing genomen om ons verblijf in de MotoGP te verlengen en ons in te zetten voor nog eens vijf jaar competitie. Dit maakt deel uit van een bredere strategische visie en we hebben nu zeven jaar de tijd om naar de top van de MotoGP-klasse toe te groeien; dezelfde periode die we nodig hadden om de Dakar Rally te veroveren. We weten dat we stevig op weg zijn en in minder dan drie jaar tijd al goede stappen hebben gemaakt. Als onderdeel van deze visie willen we de Moto3 een boost geven: het is voor ons de basis van de wegrace. Het is waar we begonnen zijn en waar we één van de leidende merken zijn. We zien hier een zeer goede kans door Husqvarna terug te brengen; er komt een nieuwe motor en een speciale richting met dit project. Al deze beweging betekent dat we onze middelen en energie zullen bundelen en dat we als gevolg daarvan uit de Moto2 zullen stappen.”

Pit Beirer, KTM Motorsport Director: “Allereerst is het fantastisch voor ons om als bedrijf in de MotoGP in de ‘zesde versnelling’ te blijven en hard te kunnen blijven pushen om onze doelen te bereiken. Met onze kennis van meer dan driehonderd FIM-wereldkampioenschappen in zoveel klassen weten we wat de ingrediënten zijn om succesvol te racen en we zijn vastbesloten om niet van ons doel af te wijken. Hiervoor wil ik de heer Pierer en het bestuur van KTM AG bedanken voor het extra vertrouwen en voor al het harde werk en de overtuiging die elke persoon die dit project aanraakt tot nu toe heeft gemaakt. Ten tweede hebben we het hele programma bekeken en weten we dat onze inspanningen goed moeten worden verdeeld en we zijn van mening dat de Moto GP en de Moto3 de belangrijkste platformen zijn voor ons om vooruit te komen. Dankzij het geweldige werk en de ervaring met Aki kunnen we de link met Moto2 onderhouden en de misschien wel de laatste voorbereidingen voor de sprong naar de MotoGP in stand houden. We zijn ervan overtuigd dat we deze troef in handen kunnen krijgen, ook al zullen we onze aanwezigheid als chassisfabrikant aanzienlijk verminderen. We kunnen de passie voor MotoGP dit weekend voelen op plaatsen als de Red Bull Ring en het stelt ons in staat om ons te voeden met die energie. Wij geloven dat er voor ons als race-afdeling en als bedrijf spannende tijden aanbreken.”

stefan-piere
Stefan Pierer – Red Bull Ring | foto© KTM images

 

Handige links myWorld Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App