Het MotoGP wereldkampioenschap komt van 28 t/m 30 juni op bezoek in Assen. Tijdens de Motul TT Assen is het niet alleen een thuiswedstrijd voor het Nederlandse NTS RW Racing GP, Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh maar ook voor tal van landgenoten die in de MotoGP paddock werkzaam zijn.

Jarno Janssen, Wilco Zeelenberg, Roelof Waninge, Frank Weeink, Peter Bom allemaal namen die regelmatig langskomen tijdens de Grand Prix weekenden. Maar naast deze reeks bekende namen werken er nog een groot aantal Nederlanders in de MotoGP paddock, Van crewchiefs, dataengineers, monteurs tot aan servicemedewerkers van pakken- en helmen leveranciers.

Een tiental van deze Nederlanders hebben we de afgelopen periode opgezocht in de paddock en allemaal (nagenoeg) dezelfde vragen gesteld. De komende dagen tot aan de 2019 editie van de Motul TT Assen zullen we dagelijks een landgenoot aan jullie voorstellen en in de spotlights zetten.

Vandaag: John Norda – Chauffeur YMC Teamtruck

Naam: John Norda
Functie: Ik ben chauffeur en conciërge van de Yamaha Motor Racing truck met de uitschuifbare kantoor-oplegger. Ik ben verantwoordelijk voor de rit naar het circuit en doe de opbouw op locatie.

Sinds wanneer werkzaam in de MotoGP paddock:
Vanaf 2000 ben ik werkzaam op de MotoGP paddock en ik kon gelijk bij Yamaha aan de slag. Daarvoor heb ik als chauffeur gewerkt voor heel veel verschillende werkgevers. Zo ben ik onder meer meer geweest naar het WK Bobslee in Lillehammer.

Wat houdt je functie precies in:
Standby zijn om service te verlenen op de paddock. Ik zorg ervoor dat de Japanse ingenieurs zich alleen bezig hoeven te houden met het werk waar zij voor komen. Al het andere neem ik voor ze weg. Het rijden van de truck is bijna al bijzaak. Tijdens een GP-weekend ben ik de enige die de handen vrij heeft om dingen te kunnen oppakken nadat alles is opgebouwd.

Hoe ziet een training /wedstrijddag er voor je uit:
Mijn GP-weekend begint eigenlijk al de wedstrijd ervoor. Dan maak ik de planning van de rit voordat ik vertrek naar het volgende adres. Ik ben als eerste op het volgende circuit en dan begint mijn drukste periode van opbouwen. Dat duurt tot en met donderdag of een gedeelte van vrijdag. Daarna heb ik de handen vrij en kan ik overal bijschieten.

Wat doe je tussen de Grand Prix weekenden:
Dan probeer ik naar huis te gaan in Lillehammer, Noorwegen. Daar woon ik met mijn vriendin Hedvig, die ik tijdens de Olympische Spelen daar heb leren kennen. Als ik thuis ben wil ik maximaal tijd met haar en mijn twee kinderen Haakon en Johanna doorbrengen.

Met wie in de paddock ben je goede vrienden:
In twintig jaar heb ik een goede band opgebouwd met veel verschillende personen van verschillende teams. Dat zijn mensen die elkaar helpen achter de pitbox. Daardoor krijg je een sterke band, dat je weet dat je op elkaar aan kunt. Dat is niet merk-afhankelijk en we doen het met elkaar. Laat de coureurs het op de baan maar uitvechten. Daarnaast heb ik een goede vriendschap opgebouwd met de mensen van Impeco. Zei doen al 22 jaar transport van de spoedzendingen wereldwijd.

Wie is jouw favoriete MotoGP coureur:
Ik heb geen favoriet. Elke coureurs is uniek. Elke coureur heeft wel iets waarvan ik onder de indruk ben en wat ik respecteer. Zoals de reddingen van Marquez, het slimme van Dovizioso en de wilskracht van Valentino. Het zijn allemaal bikkels.

Wie is in jouw ogen de meest ondergewaardeerde MotoGP coureur:
Dat kan niet. Als je insider bent kun je geen ondergewaardeerde coureur kennen. Als je weet wat er op de baan gebeurt, heb je voor iedereen respect. Ga maar aan het einde van het rechte stuk in mugello staan, dan vervalt het belang van deze vraag. Iedereen zit op de limiet, ook de KTM- en Aprilia-mannen. Die jongens moeten nog meer risico nemen. Het hangt niet van het resultaat af. Met broodrijders heb ik wel moeite. Vooral als die geen plaats maken voor jong talent.

Moeilijkste moment tot nu toe in de racerij:
Het verlies van collega’s en ex-collega’s valt altijd zwaar. Het is ook een moeilijk moment dat wij het als Yamaha nu moeilijk hebben. Er wordt ongelofelijk hard gewerkt om het tij te keren en daar heb ik heel veel respect voor. Vooral voor die ingenieurs die altijd hard werken. Die hebben de juiste spirit en zijn ongelofelijk professioneel.

Mooiste moment tot nu toe in de racerij:
Natuurlijk alle WK-titels die wij met een relatief kleine raceafdeling hebben behaald. Puur op teamspirit en wilskracht hebben wij iedere keer het kampioenschap af kunnen snoepen van de grote race-afdelingen die in vergelijking met de onze enorm zijn.

Hobby’s buiten de racerij:
Bouwen. Ik heb zelf een boomstamhuis gebouwd. Het liefst sta ik tussen de zaagtafels en freesbanken in mijn houtwerkplaats. Dat is een passie die is gegroeid tussen de races door. Mijn eerste restauratie gaf me een mooie afleiding van het racen. Het is een heerlijk gevoel om zo bezig te zijn en om iets te bouwen voor de familie waar zij de komende honderden jaren van kunnen genieten.

Ambities:
Ik hoop toch echt dat we nog één keer het wereldkampioenschap kunnen winnen met die oude vos. Die illustere tiende keer. Dat is mijn sportieve ambitie, gewoon om de wereld op zijn kop te zetten.

Lees ook: 

1. Oranje boven in de MotoGP paddock: Rieko Dalhuisen – JetConsult BV
2. Oranje boven in de MotoGP paddock: Robin Spijkers- Petronas Yamaha SRT
3. Oranje boven in de MotoGP paddock: Derek Knipscheer – REV’IT!
4. Oranje boven in de MotoGP paddock: Bart van Heugten – NTS RW Racing GP
5. Oranje boven in de MotoGP paddock: Wilko Kleine – LCR Honda MotoGP Team
6. Oranje boven in de MotoGP paddock: Gerald Perdon – WP Suspension
7. Oranje boven de MotoGP paddock: Jarno Bijma – Scorpion Exo
8. Oranje boven in de MotoGP paddock: Arlan Holterman – Repsol Honda Team
9. Oranje boven in de MotoGP paddock: Torleif Hartelman – Petronas SRT
10: Oranje boven in de MotoGP paddock: Thomas van Leeuwen – assistent Jack Miller

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App