Het MotoGP wereldkampioenschap komt van 28 t/m 30 juni op bezoek in Assen. Tijdens de Motul TT Assen is het niet alleen een thuiswedstrijd voor het Nederlandse NTS RW Racing GP, Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh maar ook voor tal van landgenoten die in de MotoGP paddock werkzaam zijn.

Jarno Janssen, Wilco Zeelenberg, Roelof Waninge, Frank Weeink, Peter Bom allemaal namen die regelmatig langskomen tijdens de Grand Prix weekenden. Maar naast deze reeks bekende namen werken er nog een groot aantal Nederlanders in de MotoGP paddock, Van crewchiefs, dataengineers, monteurs tot aan servicemedewerkers van pakken- en helmen leveranciers.

Een tiental van deze Nederlanders hebben we de afgelopen periode opgezocht in de paddock en allemaal (nagenoeg) dezelfde vragen gesteld. De komende dagen tot aan de 2019 editie van de Motul TT Assen zullen we dagelijks een landgenoot aan jullie voorstellen en in de spotlights zetten.

Vandaag: Torleif Hartelman Rijders analist van Petronas Sepang Racing Team.

Naam: Torleif Hartelman
Functie: Rijders analist van Petronas Sepang Racing Team.

Sinds wanneer werkzaam in de MotoGP paddock:
In de MotoGP paddock vanaf 2014 en in de WorldSBK paddock vanaf 2006.

Wat houdt je functie precies in:
Tijdens mijn werk heb ik persoonlijk contact met de rijders en ben ik hun vertrouwenspersoon binnen het team. Daarnaast bekijk ik de rijders tijdens hun sessies langs de zijkant van de baan. Ook sta ik altijd voor de rijders klaar als er iets gebeurt of als ze iets te melden/vragen hebben. Deze vragen komen meestal ’s avonds aan de orde als ze tot rust komen.

Hoe ziet een training/wedstrijddag er voor je uit:
Ik begin ’s morgens met onze teamkantoren open te doen. Daarna ga ik in onze hospitality ontbijten en daar probeer ik meteen al contact te zoeken met de crewchiefs van de rijders. Deze crewchiefs brengen mij op de hoogte over wat het plan is voor de komende sessie. Tijdens de sessies rijd ik op mijn Yamaha scooter langs de baan en observeer ik onze rijders en de concurrentie. Na elke sessie luister ik naar de coureur en zijn crew chief. Daarnaast geef ik ze raad indien nodig over wat ik geobserveerd heb langs de baan. Dit doe ik zowel in de MotoGP, Moto2 en Moto3. ’s Avonds ben ik een luisterend oor voor het hele team. Tijdens de wedstrijddag houd ik een oogje in het zeil bij de coureurs op de grid. Na de wedstrijd pakken we samen met het hele team alle spullen in. We vertrekken dan naar huis of direct door naar de volgende race of test.

Wat doe je tussen de Grand Prix weekenden:
Tussen de Grand Prix weekenden door probeer ik zoveel mogelijk tijd thuis door te brengen met mijn gezin (Ariënne, Sterre, Travis). Daarnaast ben ik ook veel te vinden op de zaak Hartelman Motoren.

Met wie in de paddock ben je goede vrienden:
In de paddock kan ik het met velen goed vinden. Wilco Zeelenberg en Sam Lowes zijn in de loop van de jaren echte vrienden van mij geworden. Door deze 2 ben ik in de MotoGP gekomen en heb ik bereikt wat ik nu doe. (En vele anderen uiteraard)

Wie is jouw favoriete MotoGP coureur:
In het verleden Kevin Schwantz. Op het moment uiteraard onze eigen coureurs, Franco Morbidelli en Fabio Quartararo.

Wie is in jouw ogen de meest ondergewaardeerde MotoGP coureur:
Op het moment zijn er naar mijn mening geen ondergewaardeerde coureurs in de MotoGP.

Moeilijkste moment tot nu toe in de racerij:
Gelukkig heb ik geen moeilijke momenten gehad in de racerij.

Mooiste moment tot nu toe in de racerij:
Pfff zoveel.., maar als ik er maar 1 mag noemen, dan is dat de World Supersport wereldtitel halen in 2013 met Sam Lowes in Magny Cours. Hier was ik de enige die een beslissing durfde te nemen om een uur voor de race toch te wisselen van motorblok. Dit heeft ons de wereldtitel gebracht. En afgelopen jaar toen Wilco Zeelenberg mij opbelde dat we samen gingen werken in de MotoGP was een heel bijzonder moment voor mij. We zeiden allebei ‘ja’ maar wisten eigenlijk niet eens waar we aan begonnen.

Hobby’s buiten de racerij:
Buiten de racerij kijk ik graag voetbalwedstrijden van mijn zoon. Daarnaast bezoek ik mijn vrienden en houd ik van leuke feestjes.

Ambities:
De MotoGP titel halen met een rijder uit ons eigen team.

Lees ook: 

1. Oranje boven in de MotoGP paddock: Rieko Dalhuisen – JetConsult BV
2. Oranje boven in de MotoGP paddock: Robin Spijkers- Petronas Yamaha SRT
3. Oranje boven in de MotoGP paddock: Derek Knipscheer – REV’IT!
4. Oranje boven in de MotoGP paddock: Bart van Heugten – NTS RW Racing GP
5. Oranje boven in de MotoGP paddock: Wilko Kleine – LCR Honda MotoGP Team
6. Oranje boven in de MotoGP paddock: Gerald Perdon – WP Suspension
7. Oranje boven de MotoGP paddock: Jarno Bijma – Scorpion Exo
8. Oranje boven in de MotoGP paddock: Arlan Holterman – Repsol Honda Team

Donderdag 27 juni: Thomas van Leeuwen – Personal assistent MotoGP coureur Jack Miller

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App