Pearle Gebben Racing en Van der Valk boeken progressie in Zolder

285
vasco-van-der-valk
Vasco van der Valk | foto© Damon Teerink

Pearle Gebben Racing heeft de stijgende lijn met Vasco van der Valk weten door te trekken in Zolder. De 19-jarige coureur stond tijdens de trainingen verder van voren vergeleken met de voorgaande IDM Supersport evenementen. Helaas kon hij dit niet omzetten in een goed resultaat. In de eerste race kwam Van der Valk ten val en de tweede wedstrijd werd vanwege een groot oliespoor afgelast.

Afgelopen weekend stond de derde ronde van het IDM kampioenschap op het programma in Zolder. Pearle Gebben Racing ging enkel met Vasco van der Valk van start, omdat Kevin Mijwaart nog herstellende is van zijn armblessure. De IDM Supersport 300 klasse reed niet op het Belgische circuit, waardoor Ruben Bijman niet in actie kwam. Van der Valk liet een duidelijke progressie zien tijdens de trainingen en voornamelijk in de tweede kwalificatie wist de 19-jarige coureur een stap voorwaarts te zetten. Van der Valk verbeterede constant zijn rondetijden en kwalificeerde zich als negende voor de wedstrijden, zijn beste startpositie van het seizoen.

Ook zat Van der Valk er na de start goed bij in de eerste race. In negende positie wist de Yamaha-coureur aan te sluiten bij een aantal rijders voor hem. Helaas ging het in de negende ronde mis toen het voorwiel wegschoof in een haakse rechterhoek. Van der Valk bleef zelf ongedeerd bij de crash, maar zijn race was wel voorbij. Helaas kwam er geen tweede race in Zolder. Kort voor de Supersport wedstrijd was er een groot oliespoor ontstaan over een groot deel van de baan. De organisatie besloot in overleg met de rijders om de race niet door te laten gaan.

Vasco van der Valk: We begonnen gelijk sterk aan het weekend met een achtste tijd in de eerste sessie. In de tweede sessie helaas niet de vooruitgang geboekt waar we op gehoopt hadden. Daarna ging het goed en hebben we ons in iedere sessie verbeterd. Ook de negende plaats op de grid, was beter dan tijdens de voorgaande evenementen. In de eerste race had ik problemen met de rem, waardoor ik iets te hard de bocht inging en de motor kwijtraakte. Dat was wel erg jammer, want er had een goed resultaat ingezeten. Ik denk dat het een goede beslissing was om de tweede race af te lassen, want ongeveer over de halve baan lag olie en dan is het te risicovol om te gaan racen.’

Nu gaat Pearle Gebben Racing zich opmaken voor de Dutch TT, waar zij met Vasco van der Valk uit zullen komen in de Tourist Trophy Nations Cup. In deze klasse wordt er zowel individueel gestreden voor de overwinning in de 600cc en 1000cc klasse, maar daarnaast ook per land. De wedstrijd, die begint met een Le Mans start, gaat zaterdagmiddag om 17:30 uur van start.

De volgende ronde van het IDM kampioenschap is van 26 t/m 28 juli op het circuit van Schleiz. Naast Van der Valk en Bijman zal zeer waarschijnlijk dan ook Mijwaart na zijn blessure weer terugkeren op de motor.