PJ Jacobsen in 2019 actief in Supersport klasse MotoAmerica

106
pj-jacobsen
PJ Jacobsen | foto© Honda Racing

PJ Jacobsen keert in 2019 niet terug als coureur in het World Superbike kampioenschap. De Amerikaan gaat komend seizoen van start in het MotoAmerica, hij heeft hiervoor een overeenkomst getekend met het Team HSBK Celtic om uit te komen in de Supersport klasse.

PJ Jacobsen maakte in 2012 zijn debuut als coureur in het World Supersport kampioenschap waar hij achtereenvolgens uitkwam op een Honda, Kawasaki, wederom een Honda en een MV Agusta. Na in 2013 een jaar uit gekomen te zijn in het British Superbike Championship maakte de Amerikaan in 2018 de overstap naar de World Superbike klasse.

2018 was een moeilijk en moeizaam jaar voor de 25-jarige Amerikaan die naar aanleiding van zijn goede prestaties in Suzuka door Honda werd ondergebracht bij het Triple M Honda World Superbike Team, het team dat afgelopen seizoen naast het Red Bull Honda World Superbike Team als tweede Honda team in het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap van start ging.

De prestaties bleven helaas uit omdat het Duitse Triple M kende net als het Nederlandse door Ten Kate Racing gerunde Honda Red Bull World Superbike Team veel problemen kende met de Honda CBR1000RR en het door Honda Europe verplicht gestelde elektronica pakket. Jacobsen besloot dan ook twee wedstrijden voor het einde van het seizoen het bijltje erbij neer te gooien en zijn contract vroegtijdig te laten ontbinden.

Nadat Florian Marino zijn plaats innam binnen het team tijdens de voorlaatste ronde van het seizoen in Argentinië besloot Triple M ook tijdens de laatste ronde van het seizoen in Qatar niet meer van start te gaan, een beslissing die mede het gevolg was van het ongeval van Marino in Argentinië waarbij de Fransman zijn been brak.

Voor Jacobsen was het op dat moment al duidelijk dat zijn toekomst niet meer lag in het WorldSBK. De Amerikaan zette vervolgens zijn zinnen op een start in de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Het werd de coureur uit New York echter al snel duidelijk dat dit bijna een onmogelijke opgave was, niet alleen vanwege de nog beperkt beschikbare zitjes maar meer omdat dit avontuur financieel onhaalbaar was.

Na alle mogelijkheden onderzocht te hebben en de conclusie te hebben getrokken dat een terugkeer in één van de twee wereldkampioenschappen niet haalbaar was heeft Jacobsen besloten komend seizoen in Amerika te blijven en van start te gaan in de Supersport klasse van het nationale Amerikaanse wegrace kampioenschap MotoAmerica.

Hiervoor heeft de Amerikaan een contract getekend bij Team HSBK Celtic waar hij de beschikking krijgt over een snelle Yamaha YZF-R6.

Triple M
Wat betreft de toekomst van het Triple M. Net als Ten Kate Racing werd ook het Duitse team eind oktober door Honda Europe aan de dijk gezet. Aangezien teambaas Moser bij de start van zijn WorldSBK project gouden bergen was beloofd door Honda besloot de Duitse teambaas en succesvol zakenman in plaats van met een andere merk in zee te gaan voor 2019 zijn World Superbike plannen al na één seizoen te stoppen en – net als Ten Kate Racing – een juridische procedure te starten tegen de vreemde gang van zaken van Honda Europe.


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App