Tom Sykes pakt voor de zevende keer in zijn carrière de pole position op Donington Park. Het was een sessie in tricky omstandigheden. Loris Baz keurig vijfde. Michael van der Mark slechts zestiende, omdat hij als één van de weinige rijders in de slotfase niet overstapte naar slicks.

Lastige omstandigheden voor de World Superbike coureurs bij de start van de Superpole. Het was droog, maar de baan was nog nat van de regen die er eerder in de ochtend gevallen was. Met een buitentemperatuur van zestien graden en een baantemperatuur van achttien graden was het ook fris. Door het wegvallen van Eugene Laverty begonnen er slechts zeventien rijders aan de kwalificatie op Donington Park.

De rijders gingen bij de start van de sessie naar buiten op regenbanden. Dat de omstandigheden nog erg tricky waren liet Alex Lowes zien, die in zijn eerste ronde onderuit ging. Maar ook Loris Baz maakte een aantal momentjes mee, waarbij hij nog maar net op zijn Ten Kate Racing Yamaha kon blijven zitten. Jonathan Rea noteerde gelijk de snelste tijden. De verrassing was Alessandro Delbianco die in de eerste fase op de tweede plaats stond. De Italiaan was waarschijnlijk iets te enthousiast, want de Honda-coureur kwam vervolgens ten val.

Rea koos ervoor om vrij vroeg zijn eerste stint af te breken. Marco Melendri nam de eerste plaats over en ook Peter Hickman dook onder de tijd van Rea. Met nog tien minuten te gaan pakte Baz de voorlopige pole position. Van der Mark stond op dat moment op de dertiende plaats. Een ronde later wist Baz op de regenbanden zijn rondetijd nog eens met anderhalve seconde te verbeteren. Haslam ging met nog acht minuten te gaan als eerste naar buiten met de intermediates en met deze banden was hij bijna drie seconden sneller dan Baz. Ook Van der Mark ging op deze banden naar buiten en kwam naar de voorlopige derde tijd.

Maar het was nog lang niet gebeurt, want vervolgens wisselden veel rijders naar slicks. Echter stapte Van der Mark niet over naar slicks. Tom Sykes en Rea wisselden regelmatig van de bovenste positie. Maar Sykes zette in de slotfase zeer een snelle tijd met een 1’27.619 en was daarmee een seconde sneller dan Rea. Sykes zorgde voor de eerste pole voor BMW sinds hun terugkeer in de World Superbike. Leon Haslam is de derde coureur op de eerste startrij, al was hij wel anderhalve seconde langzamer dan Sykes. Hierdoor vertrekken er drie Britten vanaf de eerste startrij in Donington. Hickman zette een vierde tijd en Baz klokte een keurige vijfde tijd voor het Nederlandse Ten Kate team. Alvaro Bautista mag tevens vanaf de tweede startrij vertrekken. De derde startrij wordt gevormd door Toprak Razgatlioglu, Lowes en Melandri.

Van der Mark kwam vanwege zijn bandenkeuze slechts tot een zestiende tijd op 7,5 seconde van Sykes. De Nederlander staat officieel zelfs buiten de kwalificatie limiet, maar mag wel starten vanaf de zesde startrij vanwege de bijzondere omstandigheden tijdens de trainingen. Alleen Delbianco was langzamer dan Van der Mark, omdat hij na zijn crash geen ronde meer reed. Om 14:00 uur (15:00 uur) start de eerste race van het weekend op Donington Park.

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App