QNB Grand Prix of Qatar: De feiten en statistieken van de Moto2 klasse

250
bo-bendsneyder
Bo Bendsneyder - Moto2 race Qatar | foto© Nico Schneider

De coureurs uit de Moto2 klasse maakten er afgelopen weekend op het Losail International Circuit een prachtig spektakel van. Een spannende kwalificatie, een supermooie race en natuurlijk een meer dan verdienstelijk optreden van landgenoot Bo Bendsneyder. Onderstaand een aantal feiten en statistieken over het openingsweekend van 2020.

Tetsuta Nagashima behaalde in Qatar zijn eerste Grand Prix-overwinning en werd de eerste Japanse coureur die een Moto2 race wist te winnen sinds Takaaki Nakagami in het seizoen 2017 op Silverstone. Nagashima noteerde tevens de snelste ronde in de race en reed voor het eerst in zijn carrière aan de leiding in een Moto2 race.

Dit is de vijfde Moto2-zege voor een Japanse coureur, de 73e in de middenklasse (250cc en Moto2) en de 177e in het algemeen. Dat is drie minder dan Australië, het land dat op de vijfde plaats staat op de lijst van landen met de meeste Grand Prix overwinningen.

Nagashima’s overwinning in Qatar kwam 10 jaar nadat Shoya Tomizawa zijn allereerste en enige Moto2 won op hetzelfde circuit in 2010. Voor Nagashima was Tomizawa de laatste niet Europese coureur die aan de leiding ging in het Moto2 -klassement (tot Spanje/2010).

De winnaar van vorig jaar in Qatar, Lorenzo Baldassarri, eindigde als tweede, wat zijn eerste podium is sinds hij vorig jaar in Jerez won in Moto2 klasse.

Enea Bastianini werd derde, wat zijn tweede podium is in Moto2 klasse na Brno vorig jaar, toen hij ook als derde de finish passeerde.

Polesitter Joe Roberts werd vierde in Qatar, wat ook zijn beste resultaat is in zijn Grand Prix carrière tot nu toe. Het was tevens het beste resultaat voor een Amerikaanse coureur. Roberts lost daarmee Kenny Noyes op de lijst (vijfde in Valencia/2011).

Aron Canet werd achtste in de Grand Prix van Qatar en werd daarmee de best geklasseerde debutant in de klasse. Fabio Quartararo voert echter nog steeds de lijst aan van beste Moto2 debutant met zijn zevende plaats welke hij behaalde op hetzelfde circuit in het seizoen 2017

Nederlander Bo Bendsneyder eindigde als elfde, zijn beste resultaat in Moto2 klasse en bezorgde daarmee NTS het beste resultaat in een race sinds hun debuut drie jaar geleden. Met zijn vijfde startplaats bezorgde de NTS RW Racing GP-coureur de Japanse chassis fabrikant tevens het beste kwalificatieresultaat tot nu toe.

Stefano Manzi kwam in Qatar als vijftiende over de finish op slechts 16,208 seconden van winnaar Tetsuta Nagashima, dit is het op zes na kleinste verschil in de geschiedenis van de Moto2 klasse.