Fabio Quartararó was vrijdagmiddag tijdens de tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Automotodrom Brno het snelst en sloot daarmee de eerste dag op het Tsjechische circuit als snelste af voor Marc Márquez en Jack Miller. Opmerkelijk was dat de Yamaha YZR-M1 van Valentino Rossi te maken kreeg met een technisch probleem waarbij er veel rook vrij kwam.

De tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Automotodrom Brno ging vrijdagmiddag om 14:10 uur van start. Ondanks flinke bewolking boven het Tsjechische circuit bedroeg de temperatuur zo’n 24°C en waren de omstandigheden gunstig genoeg voor snelle rondetijden. Alex Rins was de eerste die dit liet zien aangezien hij al binnen enkele minuten sneller was dan de gereden tijd van Andrea Dovizioso in FP1.

Aleix Espargaró maakte al vroeg in de sessie een fout en verloor de voorkant van zijn Aprilia RS-GP bij het ingaan van bocht 13. De onlangs dertig geworden Spanjaard bleef ongedeerd maar moest achterop een scooter terugkeren naar de pitbox om daar met zijn tweede Aprilia de baan weer op te gaan.

Suzuki liet in deze tweede vrije training voor het eerst hun nieuwe aerodynamische kuip monteren. Nadat Ducati in FP1 al met Danilo Petrucci een nieuwe kuip introduceerde ging ook de Japanse fabrikant met nieuw materiaal de baan op wat moet zorgen voor meer stabiliteit en het zoveel mogelijk voorkomen van wheelies.

Halverwege de sessie kreeg de Yamaha YZR-M1 van Valentino Rossi te maken met een technisch probleem. Terwijl de Italiaan bezig was met een snelle ronde viel het motorblok ineens stil en kwam er rook uit de M1. Rossi bleef rijden en wist de machine rijdend terug te brengen naar de pitbox. Er bleek geen olie uit het blok te komen waardoor de baan niet vervuild werd. De veertigjarige coureur ging vervolgens de baan weer op met zijn tweede Yamaha YZR-M1.

Valentino Rossi met zijn rokende Yamaha YZR-M1 – Automotodrom Brno | foto© Randy van Maasdijk

 

Rond dit moment had Maverick Viñales de snelste rondetijd in handen voor Alex Rins en Takaaki Nakagami, daarachter hadden Marc Márquez, Jack Miller en Valentino Rossi een tijd in de top zes in handen.

Nadat het grootste gedeelte van de sessie gebruikt werd om de 21 ronden lange race voor te bereiden kwamen de coureurs in de slotfase naar binnen voor een nieuwe set banden om daarmee een aanval te plaatsen op de snelste rondetijd. Doordat er voor zaterdag regen is voorspeld was het cruciaal om na deze tweede vrije training in de top tien geklasseerd te staan waarmee rechtstreekse deelname aan Qualifying 2 zeer waarschijnlijk is.

De sensationele jonge Fransman Fabio Quartararó wist wederom een snelle ronde te produceren en eindigde met een 1’55.802 als snelste coureur van de dag. Verdedigend wereldkampioen en leider in het wereldkampioenschap Marc Márquez sloot de sessie af met een solide tweede rondetijd voor Ducati coureurs Jack Miller en Andrea Dovizioso. De vijfde tijd kwam op naam van Maverick Viñales voor Alex Rins en Franco Morbidelli met daarachter Cal Crutchlow, Valentino Rossi en Danilo Petrucci in de top tien.

De kans is dus groot dat deze tien coureurs rechtstreeks door mogen naar Qualifying 2 vanwege de voorspelde regen op zaterdag. De derde vrije training voor de MotoGP klasse op het Automotodrom Brno gaat om 09:55 uur van start met de vierde vrije training en aansluitend beide kwalificatiesessies om 13:30 uur.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App