Fabio Quartararo heeft ook in de derde vrije training voor de MotoGP klasse in Valencia de snelste tijd weten te zetten. De Petronas Yamaha SRT coureur was tot nu toe in elke sessie de beste. Dit keer hield hij Marc Marquez en Jack Miller achter zich. Valentino Rossi herstelde zich van een moeilijke vrijdag met een vierde tijd. 

Net als in de Moto3 klasse was het ook bij de start van de vrije training voor MotoGP nog altijd koud. De buitentemperatuur was 10 graden en de asfalttemperatuur kwam niet hoger dan 8 graden. Aleix Espargaró was het eerste slachtoffer van de moeilijke omstandigheden. De Aprilia-coureur schoof onderuit in bocht 4, de eerste rechter-bocht van het circuit. Niet veel later ging ook Cal Crutchlow tegen het asfalt. Hij crashte op hoge snelheid in bocht 10, de derde rechter-bocht van het circuit.

 

 

Met twaalf minuten te gaan was het Pol Espargaró die als eerste coureur een grote stap naar voren kon maken. Hij kwam kortstondig naar de negende plek. Ook Rossi verbeterde zich aanzienlijk en werkte zich naar een voorlopige vijfde plaats. Dit was een teken voor alle coureurs dat een verbetering van tijd er in zat.

Iedereen maakte zich klaar voor zijn laatste snelle sessie. Francesco Bagnaia wilde verbeteren ten opzichte van zijn 16e tijd, maar de sessie van de Italiaan eindigde op bijzondere wijze. De Pramac Ducati coureur kwam hard ten val bij het uitkomen van pitlane, Bagnaia remde en werd voor over zijn motor geworpen,  en zag zijn sessie vroegtijdig eindigen. Bagnaia leek geblesseerd te blijven liggen, maar kon uiteindelijk zelf lopend terug naar de box komen. Niet veel later tekende ook Aleix Espargaró voor zijn tweede crash van de ochtend.

Met drie minuten op de klok was het Valentino Rossi die als eerste onder de tijd van Fabio Quartararo wist te duiken. Een minuutje later nam Jack Miller de snelste tijd van Rossi over. Met twee snelle achtereenvolgende ronden was het echter opnieuw Quartararo die iedereen zijn wil oplegde. Hij noteerde 1.30.232 en hield daarmee Marc Marquez en Jack Miller achter zich. Valentino Rossi hield vast aan de vierde tijd.

 

In de top tien kwalificeerden zich eveneens Franco Morbidelli, Maverick Vinales, Danilo Petrucci, Andrea Dovizioso, Joan Mir en Cal Crutchlow. Ondermeer Alex Rins en Pol Espargaró vielen buiten de boot en moeten zich via QP1 nog zien te plaatsen.

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App