Fabio Quartararo vertrekt zondag tijdens de negentiende en afsluitende Grand Prix van het seizoen in Valencia voor de zesde keer dit seizoen vanaf de pole. De Fransman was zaterdagmiddag tijdens de kwalificatie op het Ricardo Tormo Circuit het snelst voor Marc Marquez en Jack Miller.

Vierde vrije training
Alvorens de MotoGP coureurs begonnen aan hun kwalificatie sessie stond er zaterdagmiddag op Circuit Ricardo Tormo eerst nog de dertig minuten durende vierde vrije training op het programma.

Net voor aanvang van deze vierde vrije training werd bekend dat Francesco Bagnaia dit weekend in Valencia niet meer in actie zal komen, dit vanwege een crash eerder op de dag tijdens FP3 waarbij de 22-jarige Italiaan zijn linkerpols brak.

Voor Aleix Espargaró begon deze sessie opnieuw met tegenslag, de Aprilia Racing Team Gresini coureur kwam namelijk al in de beginfase ten val waarmee hij voor de derde keer op deze dag kennismaakte met het Spaanse gravel. Espargaró bleef ook deze keer ongedeerd maar wel ging er opnieuw belangrijke tracktime verloren.

Ook voor Marc Marquez verliep deze sessie niet geheel naar wens, terwijl de regerend MotoGP wereldkampioen de lijst aanvoerde ging het vijf minuten voor het einde van deze vierde vrije training mis in bocht vier. De Repsol Honda coureur schoof over het voorwiel onderuit. Marquez zelf bleef hierbij ongedeerd maar zijn machine liep wel de nodige schade op zo vlak voor de kwalificatie.

 

Aan het einde van de sessie, een sessie waar het niet echt gaat voor het rijden van die ene snelle ronde maar het meer een kwestie is van het vinden van de juiste banden voor de wedstrijd en derhalve een goed beeld geeft wie het er het beste voorstaat wat betreft het beste racetempo, was het Maverick Viñales die in de slotfase naar de bovenste plaats op de lijst kwam. Achter de Monster Energy Yamaha MotoGP Team coureur noteerde Marquez de tweede rondetijd voor Fabio Quartararo, Jack Miller en Alex Rins.

Joan Mir, Andrea Dovizioso, Franco Morbidelli, Cal Crutchlow en Danilo Petrucci completeerden in deze sessie de top tien.

Q1
Tijdens de eerste run was het Alex Rins die het snelst was voor Pol Espargaró, Johann Zarco, Michele Pirro en Aleix Espargaró. Echter het venijn zat in de tweede run, een run waar het erom spande welke twee van de twaalf coureurs zich alsnog zouden plaatsen voor Q1.

De eerste coureur die hier niet voor in aanmerking kwam was Karel Abraham, de Tsjech schakelde zichzelf uit door in bocht 1 ten val te komen en daarmee zijn sessie vroegtijdig zag eindigen.

Vervolgens was het Pol Espargaró die zijn sessie bijna vroegtijdig zag eindigen. De KTM coureur verloor de controle over zijn machine in bocht 13, maar wonder boven wonder wist de Spanjaard een crash te voorkomen. Nog groter was de verrassing even later toen de Spanjaard ondanks dit hachelijke moment alsnog de op dat moment snelste rondetijd op de klok zette.

 

Niet veel later was het echter Rins die nog onder Pol Espargaró’s snelste rondetijd wist te duiken en deze Q1 sessie afsloot als snelste. Pol Espargaró werd tweede waarmee deze twee Spanjaarden doorgingen naar de belangrijke Q1.

Zarco werd derde waarmee hij zich als dertiende kwalificeerde voor de zondag te verrijden race voor Pirro, Aleix Espargaró en Jorge Lorenzo.

Q2
Tijdens de eerste run wisselden de namen bovenaan de lijst zich in rap tempo af maar het was Quartararo die het snelst was voor Viñales, Marquez, Miller en Morbidelli die na het rijden van zijn snelle ronde een uitstapje maakte door het gravel. De Italiaan wist de schade te beperken en zonder ten val te komen zijn weg te vervolgen.

Met nog iets meer dan vijf minuten te gaan was het Pol Espargaró die als eerste naar buiten ging voor zijn tweede en beslissende run. Niet veel later volgde de rest van het veld en was het Marquez die als eerste een rode sectortijd op de klok zette, de Repsol Honda Team coureur kreeg echter in de gaten dat Miller aan zijn achterwiel zat waarna hij de gaskraan dichtdraaide en deze snelle ronde vroegtijdig afbrak. Miller daarentegen zette zijn ronde wel door met het gevolg dat hij even later de lijst aanvoerde.

Lang kon Miller niet genieten van zijn snelste rondetijd want niet veel later was het Quartararo die alweer onder de toptijd van de Australiër dook. Marquez zette vervolgens opnieuw aan en in de volgende ronde scherpte de regerend MotoGP wereldkampioen zijn eigen rondetijd aan. Hij kwam echter drieduizendste van een seconde tekort om de Fransman van de bovenste plaats op de lijst te verdrijven.

Quartararo deed er vervolgens nog een schepje bovenop door in zijn allerlaatste ronde een tijd op de klok te zetten van 1’29.978, een tijd waarmee hij de eerste motorcoureur ooit werd die de 1’30 grens wist te doorbreken en waarmee hij zijn zesde MotoGP pole van het seizoen en uit zijn carrière wist veilig te stellen.

 

Marquez kwalificeerde zich als tweede terwijl Miller een sterk weekend tot nu toe in Valencia beloond zag worden met de derde startplaats.

Viñales kwalificeerde zich als vierde voor Dovizioso, Mir, Rins, Cal Crutchlow, Petrucci, Pol Espargaró en Valentino Rossi die genoegen moest nemen met de laatste plaats in deze Q1. Opmerkelijk aangezien de negenvoudig wereldkampioen eerder op de dag op een veel kouder Ricardo Tormo Circuit al tweetienden van een seconde sneller rondging.

De MotoGP race in Valencia gaat zondagmiddag om 14:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App