Fabio Quartararó reed vrijdagmiddag in de tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Circuit de Barcelona-Catalunya de snelste rondetijd en is daarmee de snelste coureur van de dag. In de slotfase lieten de coureurs zachte banden monteren en was de Fransman het snelst voor Andrea Dovizioso en Takaaki Nakagami. 

Vrijdagmiddag gingen om 14:05 uur de lichten op groen voor de tweede vrije training van de MotoGP klasse op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Nadat er heel even enkele druppels vielen op het Catalaanse circuit scheen de zon enkele momenten later weer volop en konden de coureurs gewoon met slicks de baan op.

Echter leken de omstandigheden nog steeds niet helemaal ideaal te zijn. Nadat de coureurs in de ochtend klaagden over weinig grip en een ietwat vieze baan leek dat in deze tweede vrije training ook nog niet helemaal verholpen te zijn aangezien de rondetijden nog niet aangescherpt werden.

Alex Rins ging al vroeg in de sessie de fout in en kwam ten val. De Spanjaard verremde zich bij het ingaan van bocht 4 en moest noodgedwongen door de grindbak. Aangezien zijn snelheid nog vrij hoog was moest hij van zijn Suzuki springen om niet tegen de bandenstapel te klappen. Uiteindelijk liep het goed af en kon Rins zonder problemen zijn GSX-RR oppakken en terugkeren naar de pitbox.

Halverwege de sessie had Jack Miller de snelste rondetijd in handen voor mede-Ducatisten Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci met daarachter Cal Crutchlow, Johann Zarco en Marc Márquez bij de eerste zes. Deze tijden waren nog niet sneller dan die tijdens FP1 gereden werden.

Met zo’n tien minuten te gaan ging het mis voor Johann Zarco. De Fransman verloor de voorkant van zijn KTM RC16 ter hoogte van bocht 14, de laatste voor start / finish, en schoof onderuit. Hijzelf bleef ongedeerd maar eenmaal teruggekeerd in de pitbox was de KTM coureur zeer gefrustreerd en gebaarde hij uitdrukkelijk naar de technici wat het probleem was.

In de slotfase werden er zachte banden gemonteerd voor een aanval op de snelste rondetijd, mochten de omstandigheden morgenochtend minder gunstig zijn. Joan Mir ging hierbij in de fout en crashte bij het ingaan van bocht 2. Door het verloren van de voorkant van zijn Suzuki schoof hij de grindbak in, wel bleef hij ongedeerd.

MotoGP rookie Fabio Quartararó reed opnieuw een sterke sessie en was uiteindelijk met een 1’40.079 het snelst voor Andrea Dovizioso en Takaaki Nakagami. Pol Espargaró reed een knappe vierde tijd voor de Italianen Pecco Bagnaia, Franco Morbidelli, Valentino Rossi en Danilo Petrucci. Cal Crutchlow en Alex Rins maakten in deze sessie te top tien compleet, echter heeft Marc Márquez in de gecombineerde top tien de tiende positie in handen en wordt Rins daarbij naar de elfde plaats verwezen.

Wederom waren de verschillen erg klein en stonden de eerste negentien coureurs binnen één seconde van elkaar geklasseerd. Echter waren de rondetijden nog zeker niet snel vergeleken met een jaar geleden. Tijdens FP2 in 2018 reed Jorge Lorenzo destijds een 1’38.9, ruim een seconde sneller dan de 1’40.0 van Quartararó dit jaar.

De derde vrije training voor de MotoGP klasse gaat zaterdagochtend om 09:55 uur van start met de vierde vrije training en aansluitend beide kwalificatiesessies om 13:30 uur.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App