Racesport.nl coureur in de spotlights: Manouk van Ooijen

304
Manouk van Ooijen | foto© Jan van Kooten

Ook voor de coureurs is het een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de eerste race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. In deze editie: ONK ProCup 600 coureur Manouk van Ooijen.

Wie is Manouk van Ooijen?

 • Naam: Manouk van Ooijen
 • Bijnaam: Noukie
 • Geboren op: 5 april 1995
 • Woonplaats: Maasbommel
 • Partner: Allard Kerkhoven
 • Kampioenschap: OW Cup ProCup600
 • Team:
 • Specialiteit: Rijlijnen
 • Op het circuit te herkennen aan: Opvallende kleurstelling, blauw, roze, geel
 • Favoriete circuit: circuit Alcarras maar hoop snel meer gave circuits te ondekken.
 • Facebook: manouk.vanooijen
 • Twitter: Manouk van Ooijen
 • Instagram: https://www.instagram.com/manoukkjee/

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Gelukkig zijn wij nog allemaal gezond en is niemand in mijn directe omgeving getroffen door het virus.

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Natuurlijk is het niet doorgaan van races wel één van de dingen waar ik het ergste van baal. Maar gezondheid eerst dus dat er maatregelen getroffen werden was dan ook meer dan logisch. Hiernaast is het thuiswerken het meest lastige. Ik heb een baan ‘on the road’ en heb niet veel werk wanneer ik alleen thuis met mijn computer mag werken. Ik zit vanaf 17 maart al thuis en het begint elke week lastiger te worden.

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Ja ik heb dit seizoen al wel gereden, gelukkig! Wij zijn in maart afgereisd circuit Alcarras in Spanje voor de voorjaarstraining waarnaar wij door zouden reizen naar Aragon. Helaas kwam er na 1,5 dag rijden op Alcarras een abrupt eind aan de voorjaarstraining en moesten we ons haasten naar de grens vanwege de aanstaande lock-down in Spanje. De eerste twee dagen in Spanje gingen goed, mijn snelheid was meteen goed en er was veel vertrouwen. Op 5 juni heb ik ook weer voor het eerst op Nederlandse bodem getraind op het TT Circuit Assen. Ook hier was het vertrouwen goed, helaas hadden we de hele dag regen maar het rijden in de regen ging erg lekker.

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?

Mijn ‘team’ bestaat uit mijn vriend, Allard Kerkhoven, en mijn vader Peter van Ooijen. Allard en ik wonen samen, we spreken elkaar dagelijks en praten thuis veel over de racerij. Ook mijn vader woont om de hoek en heb ik nauw contact mee. De voorbereidingen voor het weer opstarten van het seizoen brengen wat dat betreft geen beperkingen met zich mee voor ons.

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Echt specifiek trainen voor de race fitheid valt niet mee. De spiergroepen en de manier van het gebruik van je spieren kun je met een andere sport niet trainen. Een goede basisconditie is wel het halve werk en dit is ook goed te trainen buiten het race om. Ook zit ik zoveel mogelijk op de crossmotor. Dit draagt wel degelijk bij aan mijn race fitheid. Maar ook dit was tijdens de corona maatregelen helaas een lange tijd niet mogelijk. Op 17 mei zat ik weer voor het eerst op de crossmotor.

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

Ik sport best veel. Ik voetbal, maar ook dit heeft lange tijd stil gelegen door de maatregelen, inmiddels zijn we weer opgestart met trainen op 1,5m afstand. Ook trainen met de crossmotor, wielrennen, mountainbike, hardlopen en wanneer het weer mogelijk is naar de sportschool.

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Nee op dit moment zeker niet, ik heb een trouwe groep sponsoren welke mij zelfs in voor hen een moeilijke tijd blijven steunen. Dit waardeer ik dan ook erg.

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

Gezien de maatregelen die genomen zijn rondom corona zijn er zeker heel wat bedrijven financieel getroffen. Dit kan betekenen dat bedrijven minder te besteden hebben en dan bezuinigen op sponsoring. Dit zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor teams en rijders waardoor misschien wel teams en of rijders zullen moeten stoppen.

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen?

Het doel voor dit jaar was om binnen de top 10 te finishen tijdens een ProCup600 race. Hiervoor moet ik dan wel nog hard trainen en zeker nu ik weinig meters heb gemaakt maar ik ga zeker proberen mee te komen met de top 10 wanneer we weer gaan racen.

Stel dat je niet meer zou mogen & kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

Helemaal niet meer mogen en kunnen sporten…? Dan zou ik verhuizen naar een zonnig onbewoond eiland.

manouk-van-ooijen
Manouk van Ooijen | foto© eigen foto

Manouk van Ooijen | foto© Jan van KootenBekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App