Racesport.nl coureur in de spotlights: Willem Kerkvliet

798
Willem Kerkvliet | foto© eigen foto

Ook voor de coureurs is het een bijzondere- en onzekere tijd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na een winter van voorbereiding staan er voorlopig geen races op het programma en is het vooralsnog onduidelijk wanneer de eerste race überhaupt wordt verreden. Hoe gaan de coureurs hiermee om, hoe houden ze hun conditie op peil en wat zijn de gevolgen?

De komende tijd zetten we regelmatig een aantal bekende en minder bekende coureurs in de spotlights door ze allen een tiental vragen voor te leggen. In deze editie: ONK SuperCup 1000 coureur Willem Kerkvliet.

Wie is Willem Kerkvliet?

 • Naam: Willem Kerkvliet
 • Bijnaam:
 • Geboren op: 08-11-1985
 • Woonplaats: Noordwijkerhout
 • Partner: Heleen Ruiter
 • Kampioenschap: ONK Supercup 1000
 • Team: Race Team Bollenstreek
 • Specialiteit: Laat remmen
 • Op het circuit te herkennen aan: Oranje/Zwarte motor met nummer 96
 • Favoriete circuit: Spa-Francorchamps
 • Facebook: RaceTeamBSTR
 • Twitter: RTBollenstreek
 • Instagram: @raceteambollenstreek_heleen

Allereerst de belangrijkste vraag, hoe staat het met jouw gezondheid en de mensen in jouw omgeving?

Gelukkig is iedereen nog gezond. Het is wel een spannende tijd vooral voor mijn vader, hij heeft asbestkanker en het is daardoor voor hem heel gevaarlijk.

Naast het niet doorgaan van races, welke beperkende maatregel van de overheid is voor jou het meest lastig?

Ga graag naar vrienden en familie en door deze maatregelen heb ik hun veel minder kunnen zien. Dit jaar zou ik weer aan de vierdaagse meedoen om één belangrijke reden, namelijk geld inzamelen voor de strijd tegen asbestkanker. Helaas kan dit niet doorgaan vanwege het feit dat alle grote evenementen zijn geannuleerd.

Heb je dit seizoen überhaupt al op de motor gezeten, zo ja, waar en hoe ging dat?

Wij zijn naar Almería (Spanje) geweest maar aan het einde van de tweede dag werd alles stil gelegd i.v.m. de lockdown. De tweede dag heb ik met Steve Brogan kunnen trainen en hier heb ik veel van geleerd.

Heb je momenteel contact met je team, hoe is de situatie en de sfeer daar?

We hebben via de groepsapp regelmatig contact gelukkig en zij kunnen, net als ik, niet wachten om weer gezellig met zijn alle op het circuit te zijn.

Na een winter nu weer lange tijd niet op je racemotor, kun je voor die specifieke ‘race fitheid’ eigenlijk wel goed trainen?

Dit is helaas niet mogelijk, we rijden nu veel op straat om zo, nog een beetje het gevoel met de motor te onderhouden. Het is alleen wel lastig om jezelf constant in te houden en helaas heb ik de CJIB daarom al een keer mogen sponsoren.

Trainingsmogelijkheden zijn nu beperkter, hoe hou je je algehele conditie op peil?

Conditie op peil houden gaat gelukkig goed maar het een stuk lastiger en vooral minder leuk om te trainen. Thuis oefeningen doen en fietsen zijn op dit moment de enige mogelijkheden.

Verwacht je problemen op financieel gebied voor jezelf of je team?

Financieel verwacht ik geen problemen maar ik heb geen glazenbol, dus kan niet in de toekomst kijken. Wij hebben alles klaar staan om een volledig seizoen te knallen. Zoals het er nu uit ziet, zal alles voor volgend seizoen klaar staan maar hopen nog wel wat te rijden dit jaar.

Wat zijn je gedachten over de financiële gevolgen voor de race wereld voor dit jaar en de komende jaren?

Hopelijk zal het niet te veel gevolgen hebben voor de racewereld maar als ik realistisch ben, zien we nu al dat het voor sommige teams invloed heeft gehad. Sommige teams/coureurs stoppen nu eerder helaas en ook zullen er sponsoren wegvallen waardoor er misschien meer teams of rijders genoodzaakt zijn om te stoppen.

Ondanks alles, en stel dat we binnenkort weer gaan racen. Wat zijn in dat geval je doelstellingen?

Wij hebben wel wat dingen die we willen testen, hiervoor zullen we de trainingsdagen gaan gebruiken. Uiteindelijk willen we vooral weer goed aan de start kunnen staan.

Stel dat je niet meer zou mogen & kunnen sporten (racen), wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

Uiteindelijk zou ik graag mijn eigen bedrijf willen starten. Toch zou ik altijd wel met de racerij verbonden willen blijven omdat ik het gewoon de mooiste sport vind die er bestaat.

willem-kerkvliet
Willem Kerkvliet – TT Circuit Assen | foto© Ad Kievit

Racesport.nl coureur in de spotlights vrijdag 05 juni: British Moto2 coureur Tomas de VriesBekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App