Ramirez pakt Moto3 pole op uiterst wisselvallig Phillip Island

20

Marcos Ramirez heeft zaterdag pole position behaald in de Moto3 klasse op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië. Onder zeer wisselvallige omstandigheden met in het ene moment regen en het daaropvolgende moment zon was de Spanjaard uiteindelijk het sterkst voor Aron Canet en Albert Arenas.

Zaterdag om 12:35 uur lokale tijd, 03:35 uur Nederlandse tijd ging de kwalificatie van start voor de Moto3 klasse op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië. Zoals al de hele dag het geval was, waren de weersomstandigheden zeer wisselvallig met veel wind en donkere bewolking boven het circuit.

Qualifying 1
De baan was bij aanvang van de eerste kwalificatiesessie droog en de coureurs gingen dan ook meteen de baan op om gebruik te maken van het nu nog droge asfalt. Echter ging het al heel vroeg mis aangezien de machine van wildcard Yanni Shaw the maken kreeg met technische problemen. De KTM van de Australiër lekte veel olie maar het leek erop dat Shaw dit niet doorhad. Hierdoor ontstond er een groot spoor vanaf bocht 3 (Stoner Corner) tot bocht 6 (Siberia).

De achtervolgende coureurs hadden dit niet door waardoor er een groot aantal coureurs ten val kwam. Makar Yurchenko, Jaume Masia, Ai Ogura, Raúl Fernández, Can Öncü, Tony Arbolino, Filip Salac en Kazuki Masaki verloren de controle over hun machine vanwege de olie en gingen onderuit. De rode vlag werd onmiddellijk gezwaaid zodat de baan schoongemaakt kon worden.

Na een half uur leek de baan weer volledig schoon te zijn en werd de kwalificatie hervat. Echter kwam Alonso López meteen ten val ter hoogte van bocht 6 (Siberia) en gebaarde de Spanjaard dat de baan nog niet schoon genoeg was. Ook andere coureurs door deze sectie van het circuit leken zeer weinig grip te hebben.

Niet veel later werd Darryn Binder de volgende crasher, voor de Zuid-Afrikaan ging het mis bij het uitkomen van bocht 2 (Southern Loop).

Geheel volgens het gebruikelijke klimaat op Phillip Island scheen enkele momenten later de zon weer en droogde het asfalt met behulp van de wind snel op. Hierdoor scherpten de coureurs hun rondetijden steeds verder aan en leek het erop dat degene die als laatste zijn ronde af zou maken ook de snelste tijd zou laten noteren.

Het was Can Öncü, de jongste Grand Prix winnaar ooit dankzij zijn Moto3 overwinning vorig jaar in Valencia, die met een 1’44878 de snelste rondetijd wist te rijden voor Tony Arbolino, Jaume Masia en de verrassende Tom Booth-amos. Deze vier coureurs mochten verder naar Qualifying 2. Jakub Kornfeil reed de vijfde rondetijd wat hem een negentiende startplaats oplevert, daarachter eindigden Kazuki Masaki, Sergio Garcia, Filip Salac, Raúl Fernández en Ayumu Sasaki in de top tien.

Qualifying 2
De achttien snelste Moto3 coureurs gingen vervolgens het rechtstreekse duel aan voor pole position. Omdat het asfalt volledig opgedroogd was bij aanvang van deze tweede kwalificatiesessie gingen de coureurs meteen de baan op om direct toe te kunnen slaan. Echter sloeg de wisselvalligheid al snel weer toe en begonnen de eerste druppels te vallen.

De coureurs besloten niet binnen te komen en te blijven rijden op hun slicks, ook al moest dit heel voorzichtig worden aangepakt. Met name in de laatste sector viel er veel regen maar er werd flink gepusht voor de pole.

De rondetijden werden constant aangescherpt en uiteindelijk was het Marcos Ramirez die met een 1’38.976 pole position wist te behalen voor Aron Canet en Albert Arenas. John McPhee kwam naar de vierde tijd voor Kaito Toba en leider in het kampioenschap Lorenzo Dalla Porta, daarachter eindigden Italianen Andrea Migno, Celestino Vietti, Romano Fenati en Dennis Foggia in de top tien.

Crashes waren er nog voor Can Öncü (bocht 4, Honda Corner), Niccolò Antonelli (bocht 1, Doohan Corner) en Jaume Masia (bocht 8, Hayshed).

De Moto3 race op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië gaat zondagochtend om 02:00 uur Nederlandse tijd (wintertijd!) van start.

 

Handige links Pramac Generac Australian Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App