Razgatlioglu scoort hattrick in Indonesië, Bautista 2022 World Superbike kampioen

4007
© Ducati Corse

Toprak Razgatlioglu heeft zondag ook Race 2 voor gewonnen op het Pertamina Mandalika International Street Circuit en daarmee zijn tweede hattrick behaald in de World Superbike klasse. Álvaro Bautista werd tweede en schreef daarmee het 2022 World Superbike kampioenschap op zijn naam.

Zondag om 13:30 uur lokale tijd, 06:30 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor Race 2 van de World Superbike klasse op het Pertamina Mandalika International Street Circuit. Met veel zon en een buitentemperatuur van zo’n 35°C was het zeer warm op het tropische Indonesische circuit. De asfalttemperatuur bedroeg maar liefst 68°C.

Álvaro Bautista ging deze race in met een voorsprong van 71 punten op Toprak Razgatlioglu, hij zou daardoor genoeg hebben aan een tweede plaats als de Turkse coureur ook deze race zou winnen.

Het was andermaal polesitter Toprak Razgatlioglu die goed van zijn plaats kwam en als leider de eerste bocht inging voor Jonathan Rea en Álvaro Bautista. Echter wachtte Rea ditmaal niet zo lang met zijn aanval en ging hij meteen in bocht 2 voorbij aan de Yamaha coureur. Daarachter maakte Bautista een foutje en verloor hij de derde plaats aan Andrea Locatelli. Achter dit viertal waren het Scott Redding, Axel Bassani, Alex Lowes, Xavi Vierge, Garrett Gerloff en Kohta Nozane in de top tien. Michael van der Mark reed op P12.

Rea, Razgatlioglu, Locatelli en Bautista waren duidelijk sneller maar Bassani deed er alles aan om zich aan te sluiten bij deze groep. Daarachter ontstond al wel gauw een groot gat richting Lowes op de zesde plaats.

In de vijfde ronde dook Bautista uit de slipstream van Locatelli in bocht 1 en nam hij de derde plaats over van de Italiaan. Vervolgens ging het in bocht 10 mis voor de Pata Yamaha coureur doordat hij wijd ging en veel tijd verloor, landgenoot Bassani nam daardoor de vierde plaats over achter Rea, Razgatlioglu en Bautista.

In de zesde ronde vond Razgatlioglu dat hij lang genoeg achter Rea had gereden en viel hij aan in bocht 10. Dankzij een nette uitremactie nam de wereldkampioen de leiding over en probeerde hij meteen weg te rijden.

Een ronde later maakte Rea een foutje in bocht 9 waardoor hij snelheid verloor en Bautista bij het ingaan van bocht 10 de aanval in kon zetten. De Spanjaard nam de tweede plaats over van de zesvoudig wereldkampioen, dat zou genoeg zijn om de wereldtitel in de wacht te slepen.

Rea leek in de openingsfase veel van zijn banden te hebben geëist want in de achtste ronde wist Bassani de derde plaats van hem af te nemen bij het ingaan van bocht 2. Daarvoor hadden Razgatlioglu en Bautista al een voorsprong opgebouwd, de Spanjaard leek zijn wereldtitel in stijl te willen winnen en voerde de druk hoog op.

Terwijl Razgatlioglu en Bautista een voorsprong van anderhalve seconde in handen hadden wist Rea zijn tempo weer te verhogen, in de elfde ronde passeerde hij Bassani voor de derde plaats. Op dit moment kwam er een einde aan de race van Kohta Nozane na een crash in de snelle bocht 11.

Bij het ingaan van de veertiende ronde besloot Bautista dat het tijd was om aan te vallen, bij het ingaan van bocht 1 dook hij uit de slipstream en nam hij de leiding over van Razgatlioglu. De Pata Yamaha coureur wist echter dat hij zo snel mogelijk moest terugslaan om de Spanjaard niet te laten ontsnappen, dat deed hij dan ook middels een knappe uitremactie in bocht 10.

Bautista gaf zich niet zomaar gewonnen en viel nog een keer aan, ditmaal met een gewaagde manoeuvre in de snelle bocht 14. Het leek enigszins als verrassing te komen voor Razgatlioglu en de Spanjaard wist de koppositie vast te houden. Deze positiewisselingen zorgden ervoor dat Rea ineens weer een stuk dichterbij kon komen.

In de zestiende ronde nam Razgatlioglu veel snelheid mee uit bocht 9 en remde hij zeer laat bij het ingaan van bocht 10. Hij zette zijn Yamaha naast de Ducati van Bautista en nam de koppositie weer over, Rea had nu de aansluiting weer volledig te pakken en probeerde zich te mengen in deze strijd voor de overwinning. Voor Bautista was een tweede plaats genoeg om de wereldtitel te winnen maar hij wilde dit uiteraard wel in stijl doen.

Toch leek de Aruba.it Ducati Racing coureur in de slotfase geen risico meer te willen nemen en kon Razgatlioglu een voorsprong van zo’n anderhalve seconde opbouwen. Rea reed een seconde achter Bautista met vijf seconden daarachter Locatelli en Bassani verwikkeld in een strijd om de vijfde plaats.

In de laatste ronde maakte Razgatlioglu geen fout en kwam hij wederom als winnaar over de streep. Het is de tweede keer dat de Turkse coureur alle drie races in één weekend weet te winnen. Het ging echter allemaal om de coureur achter hem, Bautista passeerde de finish als tweede en werd daarmee de nieuwe World Superbike kampioen. De Spanjaard maakte er een perfecte week van voor Ducati doordat de Italiaanse fabrikant zowel het MotoGP als World Superbike kampioenschap in de wacht sleepte.

Rea werd derde en mocht voor de tweede keer dit weekend mee naar het podium, daarachter wist Locatelli de onderlinge Italiaanse strijd te winnen van Bassani. Redding passeerde de finish als zesde voor Vierge, Gerloff, Lowes en Rinaldi. Van der Mark werd twaalfde in deze race.

De World Superbike coureurs komen volgend weekend weer in actie voor het laatste raceweekend van het jaar op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië.