Rea behaalt eerste WorldSBK zege van het jaar op opdrogend Most, Bautista ziet voorsprong krimpen

3127
Jonathan Rea - Autodrom Most | © Randy van Maasdijk

Jonathan Rea heeft zaterdagmiddag de eerste World Superbike race van het weekend gewonnen op het Autodrom Most. Op een opdrogende baan was de zesvoudig wereldkampioen met intermediates het sterkst voor Toprak Razgatlioglu en Danilo Petrucci. Álvaro Bautista kwam niet verder dan de twaalfde plaats

Evenement: Acerbis Czech Round
Circuit: Autodrom Most
Categorie: WorldSBK
Tijd: 14:00 – 14:30 uur
Sessie: Race 1
Omstandigheden: Regenachtig, 23°C

Zaterdagmiddag om 14:00 uur gingen de lichten uit voor de eerste World Superbike race van het weekend op het Autodrom Most. Voor aanvang van de race regende het waardoor regenbanden noodzaak leken, echter was de baan niet extreem nat waardoor meerdere coureurs de gok durfden te nemen en op intermediates reden. Polesitter Toprak Razgatlioglu was daar één van.

Na afloop van de Superpole sessie werd er nog behoorlijk gesleuteld aan de uitslag. Zo had Álvaro Bautista zijn snelste ronde gezet terwijl er een gele vlag werd gezwaaid waardoor hij terugviel naar de veertiende positie. Aruba.it Racing – Ducati teamgenoot Michael Rinaldi werd ook teruggezet van de derde naar de achtste plaats.

Het was Axel Bassani die op een nat Autodrom Most zeer goed startte en als leider de eerste bocht inging voor de eveneens goed gestarte Remy Gardner en Jonathan Rea. Toprak Razgatlioglu viel terug naar de vierde positie voor Xavi Vierge en Andrea Locatelli, daarachter reed de goed gestarte Álvaro Bautista. Michael van der Mark reed een sterke openingsronde en was opgeklommen naar de achtste positie.

Bassani sloeg al gauw een groot gat richtring Gardner, een aantal seconden achter de Australiër was Bautista alweer opgeklommen naar de derde positie, Van der Mark reed op een indrukwekkende zevende plaats. Het was duidelijk dat de coureurs die op regenbanden stonden in het voordeel waren in deze fase van de race, polesitter Razgatlioglu was teruggevallen naar de twaalfde positie.

De regen stopte waardoor de coureurs op intermediate banden steeds sneller werden. Na vijf ronden had Bassani ruim acht seconden voorsprong in handen op Gardner en Bautista maar deze drie coureurs stonden op regenbanden. Jonathan Rea, op regenbanden kwam snel naar voren en schoof in een mum van tijd op naar de tweede positie. Verder daarachter kwam op Razgatlioglu vanaf de twaalfde positie snel naar voren en reed hij binnen enkele ogenblikken al op de vierde plaats.

Xavi Vierge en Michael Rinaldi waren de eerste coureurs die binnenkwamen om hun regenbanden te laten verwisselen voor slicks maar niet veel later volgden ook Bautista, Gardner, Van der Mark en Bassani.

Dit betekende dat Rea de nieuwe leider in de wedstrijd werd en hij had na zeven ronden een voorsprong van ruim dertien seconden in hadden ten opzichte van Redding en Petrucci. Bautista liet zien dat slicks de snelste bandensoort was met de snelste wedstrijd ronde maar de Spanjaard kwam nog niet met grote stappen naar voren.

Halverwege de race had Rea een voorsprong van ruim tien seconden in handen ten opzichte van Razgatlioglu maar de Turkse coureur was in die fase van de race meer dan een seconde sneller. Petrucci reed daar niet ver achter op de derde plaats met Redding en Locatelli daarachter in de top vijf. Bautista was nog steeds één van de snelste coureurs op de baan maar hij reed nog steeds op de dertiende plaats, vlak voor Van der Mark.

De voorsprong die Rea in handen had ten opzichte van Razgatlioglu werd alsmaar kleiner maar het leek niet snel genoeg te gaan voor de Pata Yamaha coureur om nog een aanval te kunnen doen voor de koppositie. Iets meer dan een seconde daarachter reed Petrucci op een comfortabele derde plaats terwijl zo’n zes seconden daarachter een hevige strijd voor de vierde positie werd gevoerd door Redding en Locatelli. Bautista was met nog vijf ronden te gaan de snelste coureur op de baan maar hij maakte geen grote stappen voorwaarts op de twaalfde positie, een aantal seconden daarachter reed Van der Mark op P13.

Rea bleef foutloos en kwam uiteindelijk met vier seconden voorsprong als winnaar over de streep met intermediate banden. Daarmee behaalde hij zijn eerste overwinning van het jaar en zijn eerste sinds Race 1 op Phillip Island in november 2022. Razgatlioglu deed belangrijke zaken voor het kampioenschap door als tweede te finishen, daarachter werd Petrucci derde die daarmee zijn tweede World Superbike podium behaalde. Álvaro Bautista kwam niet verder dan de twaalfde positie en ziet daarmee zijn voorsprong op Razgatlioglu wederom krimpen, achter hem kwam Van der Mark als dertiende over de streep.