Jonathan Rea was vrijdagochtend tijdens de eerste vrije training voor de WorldSBK klasse op Laguna Seca in Californië, de Verenigde Staten het snelst voor Marco Melandri en Eugene Laverty. Nederlander Michael van der Mark noteerde de zevende rondetijd.

Vrijdagochtend ging om 09:45 uur lokale tijd de eerste vrije training voor de World Superbike klasse op de WeaterTech Raceway Laguna Seca van start. Warme omstandigheden begroetten de coureurs met een buitentemperatuur die al rond de 28°C lag.

Dit weekend rijdt er naast Jake Gagne voor het Red Bull Honda World Superbike team en PJ Jacobsen voor het Triple M Honda team nog een Amerikaan mee op hun thuiscircuit in Californië. Voormalig AMA Superbike (heet nu MotoAmerica) kampioen en Moto2 coureur Josh Herrin zal dit weekend als wild-card meerijden in de World Superbike klasse. Het MotoAmerica kampioenschap, gerund door 500cc Grand Prix legende Wayne Rainey, komt dit weekend ook in actie op het Amerikaanse circuit waardoor Herrin een druk schema zal hebben. Enkele bekende namen uit deze klasse zijn voormalig MotoGP coureur Toni Elias, Cameron Beaubier en Roger Lee Hayden, broertje van de overleden Nicky Hayden.

Karel Hanika is vanaf dit weekend de vaste coureur voor het Guandalini Racing team. Ondrej Jezek, de Tsjechische coureur die tot en met het raceweekend in Brno voor dit team reed, kreeg een meningsverschil met het team waardoor ze hun wegen scheidden en nu landgenoot Hanika, voormalig Moto3 coureur bij het Red Bull KTM Ajo team, zijn plaats voor de rest van het seizoen op de Yamaha R1 zal innemen.

Het leek al meteen duidelijk wat Jonathan Rea dit weekend van plan is. Na een ongelukkig einde van het weekend in de tweede race op het Automotodrom in Brno twee weken geleden, waarbij de drievoudig wereldkampioen in contact kwam met teamgenoot Tom Sykes en onderuit ging, nam de Kawasaki coureur al vroeg de snelste rondetijd in handen. De 31-jarige Rea wil dit weekend ongetwijfeld niets liever dan orde op zaken stellen en beide races op zijn naam schrijven.

Het was Rea die een sterke en constante training reed en de snelste tijd niet meer uit handen gaf. Met een 1’23.393, een tijd onder het ronderecord gereden tijdens de race, was de Noord-Ier het snelst in de eerste vrije training voor Marco Melandri en Eugene Laverty. Teamgenoot Sykes nam de vierde tijd in handen voor Alex Lowes en Chaz Davies.

Michael van der Mark noteerde de zevende rondetijd met 0.713 seconde verschil richting Rea. Daarachter waren het Camier, Torres en wild-card Herrin in de top tien.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl

 

Handige links Geico US Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag