Rea leidt eerste WorldSBK testdag op Aragón voor Redding en Van der Mark

121
Jonathan Rea - MotorLand Aragón | foto© WorldSBK.com

Jonathan Rea was woensdag tijdens de eerste testdag van het nieuwe World Superbike seizoen op het MotorLand Aragón het snelst voor nieuwkomer Scott Redding en Michael van der Mark.

De wintertesten voor het Motul FIM Superbike World Championship zijn woensdag officieel begonnen op het MotorLand Aragón circuit in Spanje. Het was vijfvoudig WorldSBK kampioen Jonathan Rea die de dag als snelst afsloot voor acht andere WorldSBK coureurs en voormalig WorldSSP300 kampioene Ana Carrasco. De Noord-Ier was met een 1’50.416 zo’n vier tienden sneller dan nieuwkomer en British Superbike kampioen Scott Redding die voor het eerst officieel in actie kwam met het Aruba.it Racing Ducati team.

Het duurde even voordat de coureurs de baan op gingen aangezien het in de ochtend nog regende, de baan zeer nat was en de buitentemperatuur behoorlijk laag lag. Terwijl ieder team klaarstond om 10:00 uur toen de lichten op groen gingen, gebeurde er in het eerste uur niets. Ana Carrasco was de eerste die de baan op ging op haar Kawasaki Ninja 400 waarna de actie langzaam maar zeker geopend werd op het MotorLand Aragón.

Veel ogen waren gericht op Scott Redding. De 26-jarige Brit werd afgelopen seizoen kampioen in het British Superbike Championship en werkte een aantal dagen na de laatste race al een privé test af met het Aruba.it Racing Ducati team. De voormalig MotoGP coureur wist al gauw progressie te boeken en leek zijn snelheid meteen te kunnen vinden. Uiteindelijk eindigde hij als tweede op de tijdlijsten achter verdedigend kampioen Jonathan Rea.

Scott Redding – MotorLand Aragón | foto© WorldSBK.com

Voor teamgenoot Chaz Davies was het ook een goede eerste dag. Deze winter begint hij fit aan de testen; iets wat een jaar geleden nog heel anders was met zijn toenmalige schouderblessure. Deze eerste dag bestond voornamelijk uit het testen van de elektronica voor de Ducati Panigale V4 R.

Ook voor Leon Camier was het een bijzondere dag. De Brit nam na drie seizoenen op de Honda CBR1000RR Fireblade SP2 voor het eerst plaats op de Ducati Panigale V4 R en deze eerste dag bestond dan ook voornamelijk aan het gewend raken aan de machine.

Leon Camier – MotorLand Aragón | foto© WorldSBK.com

Aan de kant van de groenen was er ook een nieuw gezicht te zien. Na vier seizoenen op de Yamaha YZF-R1 is Alex Lowes overgestapt naar het officiële Kawasaki Racing Team naast vijfvoudig wereldkampioen Jonathan Rea. De Brit maakte zijn eerste meters op de Kawasaki ZX-10RR en deze dag bestond dan ook voornamelijk aan het gewend raken aan de machine en zijn nieuwe team. Aan het eind van de dag was hij slechts één seconde langzamer dan zijn teamgenoot.

Alex Lowes – MotorLand Aragón | foto© WorldSBK.com

In het Yamaha kamp waren er ook veel nieuwe gezichten te zien. In het Pata Yamaha team is Toprak Razgatlioglu de nieuwe aanwinst naast Michael van der Mark terwijl in het GRT Yamaha Team (nu officieel omgedoopt tot Junior Team) Federico Caricasulo en Garrett Gerloff hun eerste meters maakten in de WorldSBK klasse. Er werd nu nog gereden met het 2019 model van de YZF-R1, over twee weken wordt verwacht dat men in actie komt met het nieuwe 2020 model. Michael van der Mark sloot deze eerste dag op Aragón af met een keurige derde rondetijd. De Nederlander werkte deze dag voor het eerst samen met zijn nieuwe crew-chief Andrew Pitt, onder andere voormalig MotoGP coureur en WorldSSP kampioen.

Toprak Razgatlioglu – MotorLand Aragón | foto© WorldSBK.com

Morgenvroeg om 10:00 uur gaan de lichten wederom op groen voor de tweede testdag op het MotorLand Aragón. Over twee weken reizen de coureurs en teams verder naar het zuiden af voor een test op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto.

Tijden na de eerste dag op het MotorLand Aragón:

  1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’50.416 – 27 laps
  2. Scott Redding (Aruba.it Racing – Ducati) 1’50.868 – 51 laps
  3. Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1’50.941 – 39 laps
  4. Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) 1’51.176 – 37 laps
  5. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1’51.313 – 47 laps
  6. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’51.567 – 37 laps
  7. Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team) 1’51.867 – 52 laps
  8. Leon Camier (BARNI Racing Team) 1’52.902 – 37 laps
  9. Federico Caricasulo (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team) 1’53.514 – 57 laps